בית משפט השלום בתל אביב דחה לאחרונה תביעה כספית שהגיש מתווך נגד מוכרי בית בתל אביב לתשלום דמי תיווך. לטענת התובע, סוכם עם המוכרים שהוא יקבל על שירותיו עמלה של 1% מתמורת המכירה שתתקבל בתוספת מע"מ. הבית נמכר תמורת יותר מ-6 מיליון שקל אך הנתבעים לא שילמו. הרשמת הבכירה ורדה שוורץ קבעה שבהעדר חוזה תיווך עם הנתבעים היא לא יכולה להיעתר לדרישות התובע.

הנתבעים נאלצו למכור את ביתם לנוכח הליכי הגירושים בהם הם נמצאים. בינואר אשתקד הבית נמכר לזוג רוכשים תמורת 6.1 מיליון שקל. חודשיים לאחר מכן הגיש המתווך את התביעה לבית המשפט.

לטענת התובע הוא סיכם עם הנתבעים שבנוסף לדמי התיווך מהרוכשים הוא יהיה זכאי לעמלה גם מהמוכרים (הנתבעים) בשיעור של 1% מתמורת המכירה בתוספת מע"מ. הוא ציין כי הבהיר לנתבע, דוקטור למשפטים, שסכום המכירה הסופי מגלם בתוכו את דמי התיווך ולכן עליו לשלם לו 1% מהסכום, כלומר 61,000 שקל ומע"מ.

המתווך טען כי הוא היה הגורם היעיל בעסקה שהביא להתקשרות בין הנתבעים והקונים, ומכאן זכאותו לדמי התיווך.

מנגד טענו הנתבעים כי הם לא חתמו על הזמנת שירותי תיווך בכתב כנדרש בחוק המתווכים, ולכן נשמט הבסיס לתביעה נגדם. הם הכחישו את טענת התובע לפיה הבטיחו לו בעל פה דמי תיווך בשיעור של 1% והוסיפו כי בכל מקרה שיחה בעל-פה אינה נחשבת להזמנה בכתב כפי שהחוק מחייב.

איפה העובדת?

הרשמת הטילה ספק בגרסת התובע. כך למשל, היא ציינה שהוא טרח להחתים את הרוכשים על הזמנה בכתב כנדרש לפי חוק המתווכים אך משום מה נמנע מלהחתים את הנתבעים. היא הוסיפה כי הטענה שהסתמך על הבטחות הנתבע בעל-פה שישלם לו תמוהה במיוחד לנוכח היותו מתווך ותיק ובעלים של משרד תיווך.

בתוך כך הרשמת הדגישה שהתובע לא זימן לעדות עובדת ממשרדו שלטענתו נכחה בפגישה הראשונה עם הנתבעים ויכלה לתמוך בגרסתו לגבי הסיכום עמם על תשלום דמי תיווך. הרשמת קבעה כי אי הבאת העדות פועלת לחובתו של התובע ומטילה צל כבד על גרסתו.

בהתייחסה לתוכן השיחות שנוהלו בין הצדדים קבעה הרשמת שהוא אינו ברור ומכל מקום לא עולה ממנו הסכם גמור אלא לכל היותר משא ומתן שלא הבשיל. כך, באחת השיחות אומר הנתבע לתובע "בוא, תביא את הכסף, אחר כך נחגוג כולנו" ובהמשך "אם אתה רוצה ממני משהו אז תוסיף את זה". לדברי הרשמת אמירות אלה רק מחזקות את המסקנה שאין בין הצדדים הסכם לתשלום דמי תיווך.

"חוק המתווכים הוא חד משמעי ויש לפרשו בחומרה כשהוא קובע כי לא יהיה זכאי המתווך לשכרו בהיעדר הזמנה בכתב ואין שום סייג להיעדר זכאות זו", סיכמה השופטת.

מעבר לזה היא ציינה שהתובע גבה סכום משמעותי וניכר מהרוכשים בגין העסקה, כך שבסופו של יום הוא לא יצא בידיים ריקות.

לפיכך התביעה נגד המוכרים נדחתה והתובע חויב לשלם להם הוצאות בסך 10,000 שקל.

עו"ד חן ספקטור (צילום: בני לפיד, פסקדין)
עו"ד חן ספקטור | צילום: בני לפיד, פסקדין

ב"כ התובע: עו"ד אייל נחשון

ב"כ הנתבעים: עו"ד נועם זמיר

עו"ד חן ספקטור עוסק/ת ב- דיני חוזים
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.