בית משפט השלום בבת ים קיבל לאחרונה תביעת נזקי גוף שהגיש תלמיד לשעבר בבית ספר בבית"ר עילית נגד העמותה שמפעילה את בית הספר. הרקע לתביעה הוא תאונה שהתרחשה בין כותלי בית הספר, במסגרתה שולחן נפל על אצבעותיו של התלמיד וגרם לו לשברים. השופטת שרי סנדר מקובר קבעה ששילוב של חוסר בנהלי בטיחות ביחס לישיבה על שולחן והעדר מורה תורן שיאכוף אותם – מהווים רשלנות של העמותה ומצדיקים פסיקת פיצוי לתובע.

האירוע התרחש לפני כ-11 שנה בבית הספר "נטעי מאיר" שבעיר החרדית. לטענת התובע, שהיה אז כבן 12, בזמן ההפסקה הוא ישב על רצפת הכיתה ושיחק "חמש אבנים". חברו ישב באותו זמן על שולחן בכיתה כשרגליו מתנדנדות באוויר, וצפה בתובע משחק. בשלב מסוים החבר קפץ מהשולחן באופן שגרם לנפילת השולחן על כף ידו השמאלית של התובע. לתובע נגרמו שברים בשתי אצבעות והוא פונה לטיפול רפואי. כיום הוא סובל ממגבלה קלה באצבעות ומתקשה בהרמת משאות כבדים.

ביולי 2021 הוגשה התביעה לבית המשפט במסגרתה טען הצעיר (23) כי יש להטיל את האחריות לתאונה על בית הספר. לשיטתו השארתו לבד בכיתה ללא השגחת מורה לצד התרת ישיבה על שולחנות עולה כדי רשלנות מצד העמותה שמפעילה את בית הספר, ומצדיקה לפסוק לטובתו פיצוי.

הנתבעת הכחישה את הנסיבות וטענה כי השולחן נפל בגלל שתלמיד אחר נתקל בו, ולא בשל קפיצת החבר. מכל מקום נטען כי מדובר באירוע פתאומי שלא ניתן היה לצפות ולמנוע אותו, כך שלא מדובר ברשלנות.

עוד טענה העמותה כי בהתאם לחוזר מנכ"ל, מורי בית הספר מסיירים בהפסקות במסדרונות ובין הכיתות, כך שהתלמידים לא נשארים ללא השגחה.

ניתן היה למנוע

תחילה קיבלה השופטת סנדר מקובר את גרסתו העובדתית של התובע לפיה התאונה קרתה בגלל קפיצת חברו של התובע מהשולחן. היא קבעה שעדויות התובע וחברו לא נסתרו בשום שלב. לעומתם, הנתבעת נמנעה מלזמן גורמים שעדותם מהותית לבירור האמת, כדוגמת מזכירת בית הספר שערכה את דו"ח התאונה – אף שזו עדיין עובדת בבית הספר.

בהמשך קבעה השופטת שבית הספר התרשל כאשר לא אכף את איסור הישיבה על השולחנות. לדבריה מנהל בית הספר בעצמו אישר בעדותו שמדובר במעשה לא תקין ומסוכן.

"מדובר בהודאת בעל דין ממש", הבהירה השופטת, "וקשה להבין כיצד הנתבעת מתעלמת מאמירות אלו ומכחישה אותן". היא ציינה בהקשר זה שהיה על הנתבעת להנחות את התלמידים שלא לשבת על השולחנות, או לכל הפחות לדרוש מהם לרדת כשהם נצפים עושים זאת.

בתוך כך ציינה השופטת כי אמנם אי אפשר היה למנוע את רגע נפילת השולחן גם אם מורה היה עומד בסמוך, אלא שלקביעתה לא היה מדובר באירוע רגעי. החבר ישב וצפה במשחק והיה מרותק אליו, ואם מורה תורן היה מבחין בנעשה ומבקש ממנו לרדת התאונה הייתה נמנעת. מכאן, שישנו קשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק שנגרם לתובע.

בסופו של דבר נפסק לטובת הצעיר פיצוי בסך 68,000 שקל עבור כאב וסבל, הפסדי השתכרות, הוצאות רפואיות ועזרת הזולת. בנוסף נפסקו לטובתו שכ"ט עו"ד בסך 16,000 שקל והוצאות משפט.

ב"כ התובע: עו"ד עמיחי טרוזמן

ב"כ הנתבעת: עו"ד דן ליברמן

עו"ד מרדכי כהן-ניסן עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.