בית משפט למשפחה בירושלים קיבל לאחרונה ערעור שהגיש חייב מזונות בהוצאה לפועל שנאסר עליו לצאת מהארץ חרף העובדה ששילם את סכום החוב בתיק. השופט הבכיר איתי כץ ביטל את ההגבלה לאחר שמצא כי החלטת רשמת ההוצל"פ ניתנה "ללא כל הצדקה שבדין וללא כל נימוק".

נגד החייב נפתחו הליכי גבייה בלשכת ההוצאה לפועל בירושלים עקב חוב מזונות לביטוח לאומי. לפני שבעה חודשים נשלחה לחייב התראה לפיה סכום החוב עומד על 4,368 שקלים ואם לא יכסה אותו תוך 30 ימים, יוטלו עליו הגבלות שונות.

למרות העובדה שהחייב ביצע את המוטל עליו הוא גילה כי לשכת ההוצאה לפועל הוציאה נגדו צווים בכל זאת: חשבונו הוגבל, כרטיס האשראי שלו בוטל, שיקים ששילם באמצעותם סורבו וביום שבו הוא היה אמור לטוס לפגישת עבודה בחו"ל – נאסר עליו לצאת מהארץ.

בנסיבות אלה, החייב הגיש לרשמת ההוצאה לפועל בקשה דחופה לביטול ההגבלות בצירוף קבלות המוכיחות ששילם את הסכום שצוין בהתראה. אלא שהבקשה נדחתה מאחר שלבינתיים החוב גדל ב-1,717 שקלים – סכום שהתווסף עקב "אי תשלום".

לפיכך רשמת ההוצל"פ הבהירה לו כי ההגבלות יבוטלו רק אם ישלם את הסכום האמור. בפברואר האחרון החייב שילם גם את החוב הנוסף אלא שהרשמת החליטה לבטל רק חלק מההגבלות והותירה את צו היציאה מהארץ על כנו.

בערעור שהגיש על כך החייב לבית המשפט הוא טען כי עמד בכל דרישותיה של רשמת ההוצל"פ ולכן אין כל הצדקה להגביל את חופש התנועה שלו. מנגד, ביטוח לאומי גיבה את החלטת הרשמת בטענה שההגבלה הוטלה כדין שהרי צריך לוודא שהחייב ממשיך לשלם את דמי המזונות.

לא תמריץ

עו"ד אורי מיטלר (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
צילום: צילום עצמי, פסקדין
בהחלטה שניתנה לאחרונה השופט הבכיר כץ הסביר תחילה כי מטרת ההגבלות היא לתמרץ את החייבים לפרוע את חובותיהם. בהתאם להיגיון זה, הרי שחייב ששילם את חובו כבר לא זקוק לתמריץ הזה. "לא ברור גם מדוע מצאה כב' הרשמת להבחין בין כל ההגבלות שבוטלו ובוטלו עם תשלום מלוא החוב הצבור לבין הגבלת היציאה מהארץ, שלא בוטלה" העיר.

השופט הוסיף כי לכאורה אפשר היה להותיר את הצו למרות התשלום אם היה איזשהו חשש שהחייב יימלט מהארץ, אלא שבמקרה הזה אין כל סיבה לחשוש.

משכך, הוא קבע כי לא הייתה הצדקה להגביל את זכות התנועה החוקתית שלו. אם כל העניין הוא לוודא כי יעמוד בתשלום המזונות השוטף הרשמת יכולה הייתה להסתפק באזהרה שתבהיר לו כי אם לא ישלם את המוטל עליו – ההגבלות יוחזרו ללא התראה נוספת.

לבסוף השופט קבע כי הוכח בפניו שהחייב שילם את מלוא החוב הצבור ולכן אין כל סיבה למנוע ממנו לצאת מהארץ לצורכי עבודה. לפיכך, הערעור התקבל וההגבלה בוטלה. לאור תוצאה זו, הביטוח הלאומי חויב לשלם למערער שכ"ט עו"ד בסך 5,000 שקלים.

ב"כ המערער: עו"ד הוצאה לפועל אליהו ציגלר

ב"כ המשיב: עו"ד חנן פוטרמן

עו"ד אורי מיטלר עוסק/ת ב- הוצאה לפועל 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל