מנהלת בחברת "פלאפון" תפוצה במאות אלפי שקלים אחרי שנפגעה בתאונת עבודה בחו"ל – כך קבע לאחרונה בית משפט השלום בהרצליה. האישה השתתפה בטיול טרקטורונים מטעם העבודה ברומניה, אך בשלב מסוים הנהג איבד שליטה ושניהם עפו מהכלי. השופט יוסי ברכיה הטיל את האחריות לתאונה על חברת הטיולים.

במרץ 2017 יצאו התובעת (53) וחבריה לעבודה ב"פלאפון" לטיול בהרי הקרפטים ברומניה. הטיול אורגן על ידי חברת "מדרפט טבע והרפתקאות" העוסקת בארגון טיולים ביעדים שונים בעולם. ביום השני לטיול השתתפו העובדים בטיול טרקטורונים אקסטרימי שיזמה "מדרפט" בשיתוף עם ספק מקומי. הרכיבה בוצעה בסיוע נהג שישב בחלק הקדמי של הטרקטורון.

כחצי שעה אחרי תחילת הנסיעה הגיעו המנהלת והנהג לעיקול, הוא איבד שליטה על הטרקטורון והם התהפכו ונחבטו בעוצמה על הקרקע. כתוצאה מהתאונה נגרמו למנהלת שברים בחוליות הגב. מאוחר יותר הוכר האירוע בביטוח לאומי כתאונת עבודה.

ביוני 2018 הגישה המנהלת לבית המשפט את התביעה נגד "מדרפט". היא טענה שהטיול אורגן בצורה רשלנית, שכן החברה לא וידאה טרם תחילת הרכיבה שהטרקטורונים תקינים. בהקשר לכך היא העידה שבדיעבד הבינה כי אחד הגלגלים התנתק מהטרקטורון, דבר המלמד על היותו תקול. לשיטתה, האחריות לנזקיה היא על החברה ועליה לפצותה.

מנגד טענה החברה, בין היתר, שהאחריות לתאונה היא של החברה הרומנית שסיפקה את הטרקטורונים והתביעה צריכה להיות מוגשת נגדה.

מעכשיו לעכשיו, בלי חוזה מסודר

אבל השופט ברכיה דחה את ניסיון ההתנערות של הנתבעת. לדבריו החברה הציגה עצמה עוד מהארץ כגורם המארגן והמתפעל של הטיול, ובנסיבות אלה חובת הזהירות לשלומם של המטיילים מוטלת עליה.

בהמשך קבע השופט ששילוב עדויות המנהלת והנהג מצדיק להעביר אל החברה את נטל ההוכחה לכך שלא הייתה רשלנות מצדה. הן המנהלת והן הנהג העידו שניתק גלגל מהטרקטורון, באופן המוכיח לכאורה שכלי הרכב היה תקול.

השופט קבע שהחברה נכשלה בהרמת הנטל ומסכת הראיות מלמדת על התרשלותה מצדה בביצוע בדיקות מקדימות לתקינות הטרקטורונים. 

כך, ממסכת הראיות עלה שהתכנון הראשוני היה לבצע נסיעה באופני שלג, אלא שבגלל השלג המועט פעלה החברה לשנות ברגע האחרון את הטיול לכזה שיכלול כאמור רכיבה על טרקטורונים. החברה, כתב השופט, פנתה לסוכנים שלה ברומניה ואלו סיפקו לה טרקטורונים "מעכשיו לעכשיו".

בנקודה זו הוסיף השופט שבהתאם לפרסומי החברה, היא אינה מתמחה בהוצאה לפועל של טיולי טרקטורונים, להבדיל מטיולים אחרים.

עוד ציין השופט שבשל השינוי בתכנון ועל מנת לענות על הציפיות של "פלאפון", התקשרה החברה לראשונה עם ספק מקומי, בחופזה וללא חוזה מסודר. בנסיבות אלה, קבע, העדר הדאגה לתקינותם של הטרקטורונים בד בבד עם העדויות בדבר הגלגל שהתנתק – גוררות את חיובה של החברה באחריות לנזקי המנהלת.

לפיכך הוא קבע שעל החברה לשלם למנהלת פיצוי בסך 170,856 שקל, בנוסף על הפיצוי שקיבלה מביטוח לאומי בסך 202,144 שקל. החברה חויבה לשפות את ביטוח לאומי בסכום התגמולים ששילם.

עו"ד אורן מעוז  (צילום: עידן גרוס)
עו"ד אורן מעוז | צילום: עידן גרוס

בנוסף חויבה החברה לשלם למנהלת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך כ-35,000 שקל.

שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד אורן מעוז עוסק/ת ב- נזקי גוף ותאונות
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.