רשת "ישרוטל" חויבה לשלם באמצעות חברת הביטוח "הראל" פיצויים של כ-97 אלף שקלים לטבח מתלמד בן 28 שחתך שתי אצבעות ביד שמאל כשקצץ ירקות במלון "יערות הכרמל". שופט בית משפט השלום בחיפה אמיר סלאמה דחה את טענת הרשת כי סיכון של פציעה בעת חיתוך ירקות הוא טריוויאלי, ולא היה שום דבר שיכלה לעשות כדי למנוע אותו. הוא קבע כי כשמבצעים פעולה מונוטונית במשך שעות רצופות תחת לחץ הסיכון גבוה בהרבה מזה שכרוך בחיתוך עגבנייה בבית. משכך, הרשת הייתה צריכה לנטרל את הסיכון שטמון בחזרתיות של הפעולה.

טבח מתלמד במלון "יערות הכרמל" עבר תאונת עבודה בינואר 2019, כחודשיים לאחר שהחל לעבוד במקום. לפי גרסתו, הוא הוצב לעבוד בחיתוך ירקות בארוחת הבוקר שבמלון בשעות 7:30-12:00. בסביבות השעה 9:20 הוא קצץ עגבניות בקצב גבוה ואינטנסיבי לדרישת המנהל וכנראה שבשלב מסוים הסכין החליקה מהרטיבות ופגעה בשתי אצבעות יד שמאל שלו (האצבע המורה והאמה).

בתביעה שהגיש נגד רשת ישרוטל וחברת הביטוח שלה "הראל" בעקבות זאת, הוא טען שהתאונה התרחשה בשל רשלנות הרשת, וביקש פיצוי על הנזקים שנגרמו לו.

הרשת טענה שאי אפשר להטיל עליה אחריות על פציעה בשל חיתוך ירקות – פעולה טריוויאלית שלא דורשת הדרכה, ידע או מומחיות, והסיכון שטמון בה יומיומי ולא היה דבר שיכלה לעשות כדי למנוע אותו. היא הדגישה שכל אדם שחותך בבית ירקות בסכין חשוף לסיכון, ולכן למעסיק אין אחריות נזיקית לפציעה מהסוג הזה.

שיטה מסוכנת

השופט אמיר סלאמה לא קיבל את טענת הרשת. "הסיכון במקרהו של התובע אינו נובע מעצם פעולת חיתוך עגבנייה באמצעות סכין, אלא מכך שהוא נדרש לעשות כן בפרק זמן ממושך", הסביר.

הוא ציין כי התובע נדרש לבצע פעולה רפטטיבית ומונוטונית שבאופן טבעי חשפה אותו לסכנה מוגברת של פגיעה כיוון שמידת הערנות והזהירות יורדת במצב כזה, במיוחד כשעובדים בקצב גבוה.

משכך, קבע השופט, המעסיק כן מחויב לנקוט באמצעי זהירות סבירים כדי לנטרל את הסכנה. למשל, אפשר להחליף את העובד מדי פעם, להדריך אותו לקחת הפסקה כדי לקטוע את רצף העבודה ולפקח עליו.

השופט הוסיף כי גם שיטת העבודה הייתה מסוכנת, שכן הסכין החליקה כנראה בשל הרטיבות שנגרמה מחיתוך העגבניות והעברתן לקערה. "סיכון זה דורש מהמעביד את התייחסותו בזמן אמת, לרבות נקיטת צעדים לצמצומו, כגון אזהרת העובד מפני סיכון החלקה מוגבר; הדרכה לגבי אופן הקטנת הסיכון, בין היתר ע"י ניגוב ידיים וניגוב ידית האחיזה של הסכין לעיתים קרובות, וכיוצא באלה", כתב.

לפיכך, השופט הגיע למסקנה שהתאונה אירעה בשל רשלנות הרשת, אם כי הוא ייחס לתובע אשם תורם של 15% משום שהיה עליו לצפות פגיעה מהסכין ולנקוט משנה זהירות.

בסיכומו של דבר, לאחר הפחתת אחוזי האשם התורם והתגמולים שקיבל התובע מביטוח לאומי לאחר שהוכר כנפגע עבודה, פסק לו השופט פיצויים של 78,546 שקלים עבור כאב וסבל, הפסדי שכר, אובדן כושר עבודה, עזרה והוצאות על טיפולים רפואיים ונסיעות. נוסף על כך ישולמו לו החזר אגרה  ושכר טרחת עו"ד של 18,500 שקלים.

עו"ד ויסאם מוקטרן (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
צילום: צילום עצמי, פסקדין

לא צוינו בפסק הדין שמות עורכי דין נזיקין מייצגים

עו"ד ויסאם מוקטרן עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.