שופט הבכיר ערן נווה מבית משפט השלום בקריות פסק לאחרונה פיצויים של יותר מחצי מיליון שקל לצעיר שביום העבודה הראשון שלו בפרויקט התקנת רעפים בבית ספר בנתניה נפל מהגג ונפצע בכפות הידיים. האחריות המרכזית הוטלה על המעסיק שלו – קבלן המשנה – שלא סיפק לו רתמת בטיחות ולא דאג להעביר אותו הדרכת בטיחות לעבודה בגובה. 25% מהאחריות הוטלו על הקבלן הראשי שלא דאג לפקח על הבטיחות בעבודה.

התובע היום בן 28. לפני 9 שנים החל לעבוד כמתקין רעפים אצל חברת "אחים נעים" וביום העבודה הראשון שלו בפרויקט בבית ספר נועם בנתניה נפל מגג בגובה 9 מטרים. הוא נפגע בשתי כפות הידיים ועבר ניתוחים ונשאר עם נכות אורתופדית בשל הגבלות תנועה ונכות אסתטית עקב צלקות ודפורמציה.

בתביעה שהגיש נגד המעסיקה שלו, הקבלן הראשי של הפרויקט "פקטורוביץ לאוניד עבודות בניה ושיפוצים" ועיריית נתניה הוא טען כי לא עבר הדרכת בטיחות לעבודה בגובה לפני שהחל את העבודה וכי לא סופקו לו אמצעים לעבודה בגובה ובפרט רתמה שתקשור אותו. עוד הוא טען כי הקבלן הראשי והעירייה לא פיקחו על העבודה כראוי ולא וידאו שהתקשרו עם קבלנים שמקפידים על הוראות הבטיחות.

מטעם המעסיק נטען כי התובע עבר הדרכה וסופקו לו אמצעים לעבודה בגובה אבל ככל הנראה הסיר את הרתמה שקיבל. עוד נטען כי אין לקבל את גרסת התובע משום שלא הביא לעדות את העובדים הנוספים שהיו על הגג.

העירייה טענה שאין לה כל אחריות לתאונה משום שלא היה לה קשר להעסקת התובע. לדבריה הפרויקט היה תחת "פיקוח על" שלה, אבל אי אפשר לצפות מהמפקח מטעמה לפקח על כל עובד ועובד של קבלני משנה. מעבר לזה, הקבלן הראשי התחייב כלפיה בחוזה העבודה לקחת אחריות לכל נזק שייגרם בשל העבודות.

הפרה של התקנות

השופט הבכיר ערן נווה קיבל את גרסת התובע במלואה ולא מצא לנכון לדחות אותה רק משום שלא זימן עדי ראייה. השופט התרשם מעדות אמינה ועקבית, ושוכנע כי התובע הצעיר והלא מנוסה לא עבר הדרכה מתאימה ולא קיבל את אמצעי הבטיחות הנדרשים.

באשר לאחריות, השופט קבע כי רוב רובה מוטל על המעסיק שהפר את תקנות הבטיחות בעבודה בגובה ותקנות הבטיחות בעבודה על גגות שבירים או תלולים. בצד זאת, 25% הוטלו על הקבלן הראשי שלא פיקח על העבודות ולא לקח אחריות על הבטיחות באתר.

עו"ד דוד סער (צילום: פוטו נגבה)
עו"ד דוד סער | צילום: פוטו נגבה

את העירייה פטר השופט מאחריות תוך שהבהיר כי חובת ההקפדה על הבטיחות בעבודה הייתה מוטלת על הקבלן הראשי שאף נטל אותה על עצמו בחוזה מולה.

לאחר מכן בחן השופט את הנזקים שנגרמו לתובע כתוצאה מהתאונה ופסק לו פיצויים של כ-1.3 מיליון שקלים עבור הפסדי שכר ואובדן כושר, כאב וסבל, הוצאות רפואיות ועזרה. לאחר ניכוי תגמולי ביטוח לאומי של כ-900 אלף שקלים חויבו המעסיק והקבלן הראשי בפיצויים של 459 אלף שקלים בהתאם לחלוקת האחריות ביניהם, וכן הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 107,406 שקלים. הפיצויים ישולמו באמצעות חברות הביטוח "הראל" (מטעם המעסיק) ו"הכשרה" (מטעם הקבלן הראשי).

לא צוינו שמותיהם של עורך דין תאונות עבודה מטעם התובע ועורכי הדין שייצגו את הנתבעים

עו"ד דוד סער עוסק/ת ב- נזיקין
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל