השופטת מורן ואלך-ניסן הורתה לאחרונה על קיום מפגשי שהות בין אב לילדיו במרכז קשר בלבד. האם צירפה עדויות להסתה חמורה של הילדים כנגדה, ובין היתר תמלול שיחה בה התקשרה בתה בת ה-10 לפסיכולוגית של האם ואמרה לה שהיא "הרסה את המשפחה". השופטת דחתה את המלצת העו"סית שסברה שיש להותיר את זמני השהות שוויוניים וללא פיקוח.

בני הזוג נישאו ב-2011 ונולדו להם ארבעה ילדים כיום בני 11, 10 6 ושנה. לאחר הפרידה הצדדים הגיעו להסכם בעניין הקטינים בו חלוקת זמני השהות היא שווה. ההסכם אושר וקיבל תוקף של פסק דין בינואר 2023 אולם זמני השהות בין האם לילדות הגדולות אינם מתקיימים מזה מספר חודשים, עקב חשיפת הקטינים להסתה כנגד האם.

האם טענה כי האב מסית את הילדים נגדה וכתוצאה מכך הבנות הגדולות ניתקו איתה את הקשר. היא תמליל שיחה בה האב מטיח בה "אני אבא של הילדים האלה, והילדים האלה ידעו מי זו האימא הז... בת ז.... הרי את ז..., מה את רוצה?..."  וכן: "מה יש לך בחיים? לא יישאר לך כלום בחיים האלה כי הילדים האלה לא רוצים אותך ולא ירצו אותך לעולם. זו החלטה שלהם, לא שלי. שונאים אותך".

האפוטרופא לדין ציינה כי האב אישר בפניה שהוא ביקש מהילדים להתפלל שהאם תחזור הביתה, ואמר להם שאמם עזבה אותם. האב אף לא הבין מה הבעייתיות בהתנהלות זו. עוד עלה, כי האב משוחח עם הילדים אודות הקונפליקט ומתעד את הדברים.

האם הציגה בפני האפוטרופא לדין סרטון שבו היא נראית מגיעה לבית בו התגוררו הצדדים, ומבקשת לראות את הילדים, והאב סוגר את השער בפניה, ולא מאפשר את המפגש. בסרטון נוסף שבו היא משיבה את אחד הילדים לאב, האב צועק ומקלל אותה לעיני הקטין המבוהל. 

האב הכחיש את הטענות נגדו. לטענתו, האפוטרופא לדין נוקטת בגישה "פמיניסטית רדיקלית", מתוך מטרה לעזור לאם, והיא מתעלמת מהחרדה של הילדים כשהם נמצאים בבית.

האם טענה שהאב מנהל מסע נקמה כנגדה, על גב הילדים. לפיכך, יש להוציא את הילדים מידיו ולהעבירם לידיה, עד לקיומה של ועדה ברווחה ועד שהאב יעבור טיפול.

חרף האמור, העו"ס לסדרי דין המליצה כי זמני השהות יחולקו בין ההורים בצורה שווה וללא פיקוח.

האפוטרופא לדין סברה מנגד כי כי קיימת בעייתיות בהמלצת העו"ס לאור ההסתה החמורה שעברו הילדים, שספק אם תיחלש במחצית הזמן שהילדים ישהו עם האב, ולאור הקונפליקט בין ההורים, שאינו מאפשר להגיע להסכמות בשלב זה.

מנותקת מהנסיבות

"נראה כי המלצת העו"ס, כי הילדים ישהו מחצית השבוע אצל כל צד והצדדים יתאמו ביניהם את חלוקת זמני השהות, מנותקת מהנסיבות החריגות והחמורות בתיק דנן", כתבה השופטת מורן ואלך-ניסן מבית המשפט למשפחה בפתח תקווה.

היא כתבה שבתיק ישנן עדויות רבות וחד משמעיות להסתה של הקטינים כנגד האם. "אין הסבר בהמלצתה של העו"ס, מדוע היא סבורה, כי הסתה זו תיפסק באורח פלא...כאשר המשפחה טרם החלה טיפול והאב כלל אינו מבין את הבעייתיות שבהתנהלותו?", תהתה השופטת. 

היא הורתה כי בשלב זה, ועד לקבלת עמדת גורמי המקצוע כי הצדדים שולבו בטיפול וכי אין עוד חשש להסתת הקטינים כנגד האם, זמני השהות בין האב לקטינים יתקיימו בפיקוח של מרכז קשר בלבד.

עו"ד חגי צברי (צילום: צילום עצמי)
עו"ד חגי צברי | צילום: צילום עצמי

האפוטרופוס לדין: עו"ד יעל עוז

ב"כ האם: עו"ד אופיר ברק 

עו"ד חגי צברי עוסק/ת ב- ניכור הורי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.