השופטת מירב קלמפנר נבון ביטלה לאחרונה הליך חדלות פירעון שנפתח בעניינה של אישה כבת 64, אלמנה ואם לשישה ילדים בגירים. במסגרת ההליך נדרשה החייבת להביא מסמכים המעידים על היקף נכסיה אך היא לא עשתה כן. "החייבת לא השכילה לנצל את ההזדמנות אשר ניתנה לה בידי בית המשפט לסילוק מחדליה ובכך נפל פגם של ממש בהתנהלותה במסגרת הליך חדלות הפירעון", כתבה שופטת.

צו לפתיחת הליכים ניתן לחייבת באוקטובר 2021 ונקבע צו תשלומים בסך 150 שקל בחודש.

החייבת אינה עובדת מינואר 2021 ומתקיימת מקצבת זקנה בסך 2,500 שקל, וקצבת שארים בסך 1,197 שקל.

היא גרה בשכירות בדיור ציבורי ודיווחה על דמי שכירות בסך 995 שקל לחודש. היא טענה תחילה כי מתנהלת כנגדה תביעת פינוי, אך לא דיווחה על תוצאותיה. עוד עלה חשש כי החייבת צוברת חוב ארנונה שוטף.

לטענת החייבת, היא הסתבכה בחובות בשל העדר הכנסה מספקת ובשל התנהלותו של בעלה אשר הוציא כספים רבים על שתייה וסמים. לטענתה היא השקיעה כ 140,000 שקל בשיפוץ דירתה אשר לא הייתה ראויה למגורים.

אושרו נגדה תביעות חוב על סך 236,263 שקל.

בדיון שהתקיים בנובמבר 2022 ניתנה לה ארכה להמצאת מסמכים התומכים בטענותיה בין היתר באשר לשיפוץ הדירה ומסמכים באשר לעיזבון בעלה והוריה.

הנאמן הודיע כי היא לא עשתה מאמצים על מנת להמציא את כל הנדרש וכי לטעמו היא אינה עושה די על מנת להיוותר בהליך. בנסיבות אלה הוא עתר לביטול ההליך. 

החייבת הודיעה באותו היום כי היא דווקא עושה מאמצים להשגת מידע ואסמכתאות נדרשות, ואולם, חלקם אבדו וחלקם טרם התקבלו מטעם חברת הביטוח האחראית על הפנסיה שלה. עוד טענה החייבת כי אין לה מידע על עזבון בעלה המנוח.

בינואר 2023 הגיש הנאמן הודעה שלפיה החייבת לא ניצלה הארכות המרובות שניתנו לה לבקשתה, לא סילקה את כלל מחדליה ולא המציאה מסמכים מהותיים שנדרשו לשם בחינת היקף נכסיה. הנאמן טען כי החייבת מתנהלת בהליך בחוסר תום לב כשהיא מונעת פרישת תמונה מלאה של נכסיה בפני בעלי התפקיד.

לטענת הנאמן, בניגוד להצהרת החייבת בבירור בעניינה כי בעלה פוטר מעבודתו בשנת 2000 וכי בזבז בתוך כשנתיים את כספי הפיצויים שקיבל, גרסתה לא אומתה.

הנאמן סבר כי על החייבת לפעול באופן אקטיבי לאיתור והמצאת מסמכים נדרשים כדי לברר גורל הכספים והשימוש בהם.  

לדחות את הקץ

השופטת מירב קלמפנר נבון מבית משפט השלום בחיפה כתבה כי החייבת, לאחר שניתנה החלטת בית המשפט כי פסק הדין בעניינה יינתן בהקדם, פנתה שוב בבקשה למתן צווים למוסדות שונים על מנת להביא מהם מידע אודות נכסיה. השופטת כתבה כי ייתכן שניתן היה נעתר לבקשה זו של החייבת לו אכן הייתה מוגשת בתום לב ובמועד המתאים, באמת כשיתוף פעולה עם הנאמן.

ואולם, כל תכלית הגשת הבקשה נועדה לדחות את הקץ, כפי שהתנהלה החייבת עד כה. לא ניתן לתת יד להתנהלות שכזו במסגרת הליכי חדלות פירעון אשר נועדו לסייע לחייב תם הלב, הבהירה השופטת.

השופטתה הדגישה שלחייבת ניתנו אינספור הזדמנויות לתיקון מחדליה אך היא לא השכילה לנצלן ובנסיבות אלה אין מנוס מביטול ההליך. 

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד דינה סרי עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.