הרשם יניב יחזקאל מלשכת ההוצאה לפועל בתל אביב קיבל לאחרונה בקשה של חייבת להפחתת ריביות פיגורים. לחייבת תיק איחוד הכולל 23 תיקים שרובם נפתחו לפני כ-20 שנה ויותר. הרשם כתב שכבר בשנץ 2000 החייבת הצהירה שהיא מעוטת יכולת אך הזוכים לא ביצעו פעולות חקירה מתאימות וסכומי החוב בתיקים המשיכו לתפוח ללא הצדקה. 

החייבת, חולת סרטן המתקיימת מקצבה וגמלת סיעוד מביטוח לאומי, הגישה את הבקשה להפחתת ריביות בחודש מאי אשתקד לצד הצעה להסדר נושים שלפיה היא תשלם 180,000 שקל לכלל הנושים ודיתה לא תמומש. 

רוב הזוכים לא התייצבו ולא הגיבו לבקשה. בדיון עלה שהכנסות החייבת מגיעות לסך של 4,800 שקל כשהוצאותיה הרפואיות עומדות על כ-4,000 שקל. החייבת תיארה מצוקה כלכלית ורפואית קשה הנמשכת על פני שנים רבות. 

הרשם יניב יחזקאל הבהיר שרשם ההוצאה לפועל מוסמך להפחית ריביות שהצטברו בתיק "מטעמים מיוחדים שיירשמו". השאלה מהם אותם טעמים מיוחדים נותרה פתוחה בפסיקה ועל הרשם לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבות התיק שבפניו. 

עוד הוא הבהיר כי עקרון תום הלב מחייב את הזוכה בתיק ההוצאה לפועל לפעול באופן סביר לקבלת סעד המימוש ואין הוא יכול לישון על זכותו. 

הרשם קבע שבמקרה זה מתקיימים טעמים מיוחדים להפחתת ריביות בתיקי החייבת. 

הוא ציין שבתיק האיחוד כלולים 23 תיקים - 20 תיקים ישנים ו-3 תיקים משנת 2017. בתיקים הישנים לא בוצעו פעולות ממשיות משך שנים נוכח קיומו של תיק איחוד, ואולם במרביתם אף לא התבקשה חקירת יכולת של החייבת על מנת לבחון את מצבה העדכני.

עוד הוא הבהיר שבתיקי החייבת גובה החוב העדכני מורכב ברובו מריביות.

זאת ועוד, החייבת אישה מבוגרת, חולה ובעלת יכולת כלכלית נמוכה, ולמעשה ההסדר שהוצע על ידה נועד למנוע את הליך כינוס הדירה שלה, כשסכום ההסדר ישולם על ידי ילדיה.

לא ריבית משפטית רגילה

הרשם הוסיף שתכלית הטלת ריבית פיגורים היא לתמרץ חייב לשלם את חובו ולא מדובר בריבית משפטית רגילה שנועדה לשמר את ערך הכסף. 

הוא כתב שעיון בבקשת החייבת להכרזתה כמוגבלת באמצעים ולאיחוד תיקיה מעלה כי בחקירתה בשנת 2000 היא סיפרה שהיא אם לשלושה ילדים קטינים המתקיימת מקצבאות וכי בעלה מאושפז בבית חולים לחולי נפש. היא גם הצהירה שהיא גרה בדירת ירושה בת שני חדרים, שהרישום בה לא בוצע. כך, החייבת מסרה מידע מלא בעניינה, כשמנגד, לאורך השנים לא פעלו מי מהזוכים לחקור בדבר יכולתה הכלכלית ונכסיה של החייבת. 

בנסיבות אלה, אף מבחינת ניתוח סוגיית ריבית הפיגורים קבע הרשם שיש מקום להורות על הפחתה נכרת. 

בסיכומו של דבר הורה הרשם לסגור 11 תיקים ישנים בהם לא נעשתה כל פעילות ושבחלקם העבירה החייבת תשלומים על חשבון החוב.

בנוגע ליתר התיקים, למעט תיק אחד בו הושגה הסכמה בין זוכה שהתייצבה לבין החייבת כי ישולם סך של 70,000 שקל, קבע הרשם שהריביות יופחתו והחוב יעמוד על הסכום המקורי בניכוי תשלומים שכבר הועברו. 

לאחר חישוב הסכומים הורה הרשם לחייבת להעביר לתיק האיחוד סך כולל של 111,660 שקל בלבד, שיחולק בין הנושים בתיקים הפתוחים.

עו"ד דניאל גולשה (צילום: סיגל קולטון)
עו"ד דניאל גולשה | צילום: סיגל קולטון

לא ניתן צו להוצאות. 

להחלטה המלאה בתיק 01-97450-00-0 

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו"ד דניאל גולשה עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.