בית משפט השלום בתל אביב קיבל באחרונה תביעה שהגישה חברת ההשכרה "דומיקאר" בעקבות גניבת רכב שהושכר לטובת פעילות מכבסה בקיבוץ מרחביה. השופטת דלית ורד, שפסקה לחברה פיצוי של 64 אלף שקל, מצאה כי עובד המכבסה התרשל בכך שהותיר הרכב פתוח, וכי בעלת המכבסה אחראית כמי ששלחה אותו למשימה ללא פיקוח.

בדצמבר 2013, שבועיים אחרי שהרכב הושכר בחוזה ליסינג, הוא נגנב בזמן שעובד מכבסת "סיגליות" שבקיבוץ מרחביה ביצע שליחות ועזב אותו למשך מספר דקות כשהמפתח במתג ההנעה, דלתותיו לא נעולות והאורות מהבהבים.

כחצי שנה לאחר מכן הגישה חברת הליסינג "דומיקאר" תביעה כנגד בעלת המכבסה והעובד שלה, במסגרתה דרשה לחייב אותם לפצות אותה בגין גניבת הרכב.

החברה טענה כי בעלת המכבסה הפרה את הסכם השכירות שהתירה רק לה – כמי ששמה ופרטיה מצוינים על גבי ההסכם – לנהוג ברכב. עוד נטען כי בעלת המכבסה התחייבה בהסכם לנקוט באמצעי הזהירות הדרושים לשמירה על הרכב, ביניהם גם נעילתו.

בעלת המכבסה התכחשה לאחריותה וטענה כי הסכם השכירות כלל כיסוי ביטוחי למקרה של גניבה ובמסגרת זו היא כבר שילמה 1,748 שקלים השתתפות עצמית.

עוד נטען כי טרם החתימה על ההסכם היא הבהירה לחברה שהרכב ישמש לשליחויות ואף שלחה לתובעת את צילום רישיון הנהיגה של השליח. בנוסף, היא טענה שהסבירה לשליח על חובתו לשמור על הרכב ולנהוג בו בזהירות אך הוא התנהל בניגוד להנחיותיה – כך שהאשם רובץ על כתפיו.

מנגד, השליח הטיל את האחריות על המעסיקה בטענה שהיא חתומה על ההסכם מול החברה. הוא טען בנוסף כי לא התרשל בשמירה על הרכב מאחר שהתרחק ממנו מטרים ספורים ולמשך זמן קצר.

"פרצה קוראת לגנב"

פסק הדין בתביעה ניתן באחרונה – כשלוש שנים אחרי שהוגשה – ובמסגרתו השופטת ורד קבעה כי אף ששמו של העובד לא מופיע בהסכם הליסינג, כן הייתה לו הרשאה לנהוג ברכב לנוכח העובדה שצילום רישיון הנהיגה שלו נשלח לחברה והיא לא הוכיחה שאסרה על בעלת המכבסה לאפשר לעובד להשתמש בו.

בהמשך, השופטת ציינה כי השארת רכב פתוח ללא השגחה עם אורות מהבהבים המסבים את תשומת הלב אליו היא "מעין פרצה קוראת לגנב", במיוחד כשהעובד לא היה בטווח ראייה מהרכב.

באשר לחלוקת האחריות בין העובד למעסיקה, השופטת ורד קבעה כי העובד והמעסיקה שניהם התרשלו: העובד משום שלא שמר על הרכב ובעלת המכבסה משום שלא דאגה לפקח על שיטת העבודה שלו והגניבה אירעה כשביצע שליחות עבורה ובהרשאתה.

משכך, שניהם חויבו לשלם לתובעת – ביחד ולחוד – 63,702 שקלים. ואולם, הודעת צד שלישי שהגישה המעסיקה נגד העובד התקבלה בחלקה ובסופו של דבר הוא יצטרך לשאת ב-75% מסכום הפיצוי ואילו היא ב-25% בלבד. בנוסף, הנתבעים יישאו בהוצאות משפט בסך 4,500 שקלים.

ב"כ התובעת: עו"ד א.פדר

ב"כ הנתבעים: עו"ד יריב ועקנין ועו"ד מרדכי נחום

לכתבה המקורית

עו"ד ישראל שניידרמן עוסק/ת ב- דיני נזיקין 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.