התפרצות נגיף הקורונה שינתה את המציאות של כולנו. אחת האוכלוסיות שנפגעה מהמשבר בצורה משמעותית הם האזרחים הוותיקים. מעבר לכך שמדובר בקבוצת סיכון, רבים מהמבוגרים מתמודדים כעת עם סוגיות חדשות הנוגעות להעסקת עובדי סיעוד.

לפי החוק, עובדים זרים בתחום הסיעוד הם בעלי אשרות עבודה זמנית שתוקפה בדרך כלל 63 חודשים. אחד החששות של מטופלים ובני משפחותיהם הוא הצורך להחליף עובד שהאשרה שלו עומדת לפוג בעובד חדש, שעלול להדביק ולסכן אותם.

בנוסף, הסגר ואיסור כניסת זרים לארץ הביא לירידה במספר המטפלים ולקושי במציאת עובדים סיעודיים. אילו אפשרויות עומדות בפני מטופלים אלה, ובכלל, מה התהליך הצפוי לזרים המבקשים להסדיר את מעמדם בישראל?

עורך דין טל אופיר המטפל בתחום ההגירה לישראל, אשרות שהייה ומעמד במשרד עורכי דין כהן דקר, פקס וברוש השיב לשאלות הגולשים.

צפו בשידור החי >>

אביטל שאלה: מצבו הבריאותי של אבא שלי, בן 88, התדרדר לאחרונה ואנחנו מחפשים עבורו מטפל סיעודי זר. האם ניתן להעסיק מטפל שכבר שוהה בישראל אך לא הועסק בחודשים האחרונים?

ובכן, הדבר הראשון שצריך לדעת שבין מטופל למטופל צריכים לעבור לא יותר מ-90 יום. כך אומר חוק הכניסה לישראל. אבל, אפשר להגיש בקשה מיוחדת לרשות האוכלוסין וההגירה באמצעות לשכות פרטיות. הלשכות  אומרות מה צריך לעשות, לרוב זה מתקבל. בנוסף לכך אני מציע לבדוק דברים אחרים, האם לעובד הסיעודי יש רישיון בתוקף, האם זה רישיון אמיתי ולא מזויף, האם המטפל הסיעודי מוקצה לו האזור שבו מתגורר קרוב המשפחה שלך. מאוד חשוב לעבור על הדברים האלה כדי שתהיה התאמה טובה ושלא תתחילו טיפול בלי האישורים המתאימים.

ירון שאל: בשנתיים האחרונות גרתי בארה״ב. בעקבות משבר הקורונה אני ובת זוגי האמריקאית שאינה יהודיה קיבלנו החלטה לעבור לארץ. איך ניתן להסדיר את המעמד שלה כאן וכמה זמן זה ייקח?

ירון, יש לך זכות לחיי משפחה ומתוקף הזכות הזו מגיע לך להסדיר את המעמד של בת זוגך. צריך להגיש בקשה לחיים משותפים המסדיר מעמד של בת זוג זרה של ישראלי שאינה נשואה, או בקשה לאיחוד משפחות, ההסדיר מעמד של בת זוג שכן נשואה. ההליך של נשואים זה ארבעה וחצי שנים. ההליך של לא נשואים זה שבע שנים ואפשר להתחיל את ההליך הזה פשוט צריך להגיש בקשה במשרד הפנים. כמובן שעם עורך דין ההליך עובר בצורה שמסבירה לך מה קורה ואפשר לעשות את זה גם בלי עורך דין.

אדם שאל: אמא שלי נפטרה ואנחנו מעוניינים להמשיך להעסיק את המטפלת הסיעודית שלה אצל אחותה החולה. אפשר לבקש עבורה אשרת עבודה נוספת?

התשובה הפשוטה היא שצריך לבדוק. אם מדובר בעובדת שנמצאת פחות מ-63 חודשים אז אפשר בהנחה שאחותה של אמך זכאית לביטוח לאומי. אם היא מעבר לתקופה, אז זה תלוי. אם היא באותה כתובת אז אפשר אם לא באותה כתובת צריך להגיש בקשה מיוחדת מטעמים הומנטיריים ולבדוק את הזכאות. מומלץ להתייעץ עם עורך דין.

אסף שאל: אני בזוגיות עם צעירה פיליפינית שהגיעה לעבוד בארץ עם קשישים. האם ניתן להסדיר את המעמד שלה כאן מכוח הקשר איתי?

התשובה הפשוטה היא כן, אפשר. יש על כך מגבלה מסוימת שצריך במעמד הגשת הבקשה להביא אישור מהמטופל או המטופלת של בת זוגך שהוא מודע לכך שהבקשה מוגשת. אם היא כבר סיימה לעבוד והיא לא מטפלת יותר במטופל אז באותו מעמד של הגשת הבקשה יחליפו לה את האישור עבודה לאישור של תיירת, אם אתם לא נשואים, ואישור עבודה כללי אם אתם כן נשואים.

הילה שאלה: סבא שלי נפטר לפני כשבועיים ואני רוצה לעזור למטפל שלו שהיה איתו ב-11 השנים האחרונות להישר כאן. האם ניתן להגיש בקשה לוויזה הומניטרית?

התשובה היא כן אבל יש כאן תנאים מאוד מאוד צרים של זכאות של המטופל ל-188% קצבת נכות או נכה צה״ל ב-100% או למי שזכאי כנפגע עבודה לפי חוק ביטוח לאומי.

שמעון שאל: אנחנו מעסיקים עבור הורי מטפלת מאוזבקיסטן עם ויזת סיעוד. ניתן לשנות את הויזה שלה לתחום אחר כמו ניקיון?

שאלה פשוטה, התשובה היא לא. המטפלים הסיעודיים הגיעו לכאן למטרה מסוימת כדי לעבוד בתחום הסיעוד וכשנגמרת האשרה שלהם הם צריכים לשוב למדינת המוצא.

חיים שאל: אני ואשתי נשואים כחמש שנים. היא קיבלה אזרחות לפני כאבעה וחצי חודשים וכעת אנחנו מעוניינים להתגרש. האם הדבר מסכן את האזרחות שלה?

גם כאן התשובה פשוטה, לא. לפי חוק האזרחות אם מישהו רכש אזרחות על סמך פרטים כוזבים אפשר לשלול לו את האזרחות אבל במקרה שלכם אם הקשר שלכם היה אמיתי והכל בסדר אין שום סיבה לשלול לה את האזרחות. זו זכות לכל החיים.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל