השופטת נסרין אסכנדר-מוסא הוציאה לאחרונה צו הפטר לאדם שנקלע לחובות עתק בשל אי תשלום מזונות. היא קבעה שבתקופה בה נוצרו החובות החייב היה מכור לסמים וללא יכולת ממשית לעמוד בתשלומים. עוד נקבע כי הוא שיתף פעולה עם ההליך והראה נכונות אמיתית להשתקם. השופטת קבעה שהחייב ישלם חלק קטן מאוד מהחובות, באמצעות קיזוז מקצבת הנכות שלו למשך 42 חודשים.

מדובר בחייב בן 52, גרוש, נשוי בשנית ואב ל-13 ילדים מתוכם 6 קטינים מבת זוגו הנוכחית. הוא גר עם אשתו וששת ילדיו הקטנים בדירת עמידר ומשלם 300 שקל בחודש שכירות.

החייב הוכר על ידי ביטוח לאומי כבעל נכות רפואית בשיעור של 68% ואובדן כושר עבודה בשיעור של 100% לצמיתות.

הכנסות התא המשפחתי מסתכמות בקצבת נכות של שמקבל החייב בסך של כ- 5,600 שקל ובמשכורתה של אישתו בסך של כ- 4,500 שקל, בתוספת קצבת הילדים.  

החייב היה מכור לסמים שנים רבות, וריצה מספר מאסרים בעברו. כיום הוא מטופל בתחליף סם.

במסגרת ההליך הוגשו נגדו 3 תביעות חוב בסכום כולל של 630,814.42 שקל, מתוכם סך של 586,774 שקל נתבעו בדין קדימה בשל חוב מזונות למוסד לביטוח לאומי.

החייב ביקש לקבל הפטר כולל, גם על חוב המזונות.

ביטוח לאומי התנגד וטען כי שילם לגרושתו של החייב סך של כ-304,000 שקל בגין מזונות ילדיו בין השנים 2004 ועד 2015, והצליח לגבות רק כ- 11,000 שקל, כך שחוב זה עומד היום על סך של כ- 292,000 שקל.

בנוסף, נטען כי ביטוח לאומי שילם לאישתו של היחיד סך של כ-315,000 שקל בגין מזונות ילדיו, בין השנים 2004 ועד 2018, והצליח לגבות כ-31,000 שקל כך שהחוב עומד היום על סך של כ-283,000 שקל.  

עוד נטען כי חוב המזונות עבור גרושתו של החייב נוצר בחוסר תום לב, לאחר שהוא גילה אדישות מוחלטת כלפי ילדיו.

החייב הבהיר כי החובות נוצרו בזמן שהיה מכור לסמים קשים, לא עבד, ריצה מאסרים ועל כן לא יכל לעמוד בתשלום.

לטענתו, בשל נסיבותיו הקשות יש לפטור אותו מחוב המזונות או לפחות מחלקו, וזאת כדי לשקמו ולמנוע חזרתו למעגל שאין ממנו מוצא.

שאלת תום הלב

השופטת נסרין אסכנדר-מוסא מבית משפט השלום בנצרת הבהירה שיש סיכוי ממשי שדחיית בקשתו של החייב למתן הפטר גם על חוב המזונות משמעותה פגיעה בזכותו למינימום קיום אנושי בכבוד.

השופטת כתבה כי נסיבות חייו של היחיד קשות במיוחד. מדובר בנרקומן לשעבר שהיה מכור לסמים שנים ארוכות, והחוב נוצר בתקופה זו. השופטת קיבלה את טענת החייב כי הוא נמנע מתשלום המזונות בשל מצבו באותה תקופה, כמכור לסמים ללא אופק שיקומי.

לכך מתווספת העובדה שהיחיד עמד בדרישות ההליך, שיתף פעולה עם הנאמן וביצע את כל הנדרש ממנו. "היחיד הוכיח תום לב ורצון אמיתי לשיקום כלכלי", כתבה השופטת.

בסופו של דבר השופטת הגיעה למסקנה כי המקרה נופל בגדר החריגים המצדיקים מתן הפטר גם על חוב המזונות.

היא הוציאה צו הפטר וקבעה שהוא יחול גם על חוב המזונות, לאחר שהחייב ישלם למוסד סך של 21,000 שקל שיקוזזו מהקצבה המגיעה לו ב-42 תשלומים, בסך של 500 שקל בחודש.

עו"ד שלמה כץ (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
עו"ד שלמה כץ | צילום: צילום עצמי, פסקדין

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו"ד שלמה כץ עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.