סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב חגי ברנר קיבל לאחרונה בקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון נגד חברת "מיטב ניקיון ואחזקה". את הבקשה הגישו 38 עובדי ניקיון שסיימו את עבודתם והחברה חייבת להם כספים. השופט ציין כי אין ספק שהחברה לא מסוגלת לפרוע את חובותיה אף שיש לה נושים רבים, ביניהם עובדים מוחלשים וקשי יום, בנקים וספקים. עוד צוין כי התברר שבעל החברה עושה דין לעצמו ופורע את החובות רק למי שמתחשק לו באופן שמהווה העדפת נושים אסורה.

החברה, שסיפקה שירותי ניקיון לגופים מוסדיים, הפסיקה את פעילותה בשנה שעברה. העובדים שהעסיקה טענו במסגרת בקשתם לפתיחת הליך חדלות הפירעון, כי היא חייבת להם סכום כולל של כ-200 אלף שקלים עבור פיצויי פיטורים, ניכויי שכר לא חוקיים ואי ביצוע הפרשות לפנסיה.

החברה התנגדה לבקשה. נטען כי חברה אחרת הייתה אמורה לרכוש אותה אבל הפרה את התחייבויותיה בהסכם המכר וכיום היא מנהלת נגדה תביעה על סך 2 מיליון שקלים. לעמדת החברה, הרוכשת היא זו שחייבת לשלם לעובדים, ומכל מקום, העובדים צריכים קודם כל להגיש נגדה תביעות פרטניות בבית הדין לעבודה ורק אם יתברר שיש לה חובות כלפיהם היא תפרע אותם בהתאם לפסקי הדין.

מנסה להתיש את העובדים

אלא שסגן נשיא בית המשפט המחוזי חגי ברנר קיבל את הבקשה, תוך שקבע כי הוכח שהחברה חייבת כספים רבים לעובדים אחרים שכבר תבעו, לספקים, לבנקים ולקופות גמל, והיא לא יכולה לפרוע את חובותיה. משכך, התקיימו שני התנאים לפתיחת הליכי חדלות פירעון לבקשת נושים: קיומם של חובות וחדלות פירעון.

השופט הבהיר כי אין מחלוקת שהחברה חייבת למבקשים כספים ובהתחשב במצבה אין טעם לשלוח אותם לנהל הליכים בבית הדין בעבודה. "המבקשים הם עובדים מוחלשים ואנשים קשי יום. הגשת תביעות פרטניות על ידי כל אחד מהם, רק על מנת שבסופו של יום ימצאו עצמם בפני שוקת שבורה היא דרישה לא סבירה ולא מתקבלת על הדעת", כתב. השופט הוסיף כי העובדים זכאים לקבל תשלומים חלופיים מביטוח לאומי מה שיתאפשר רק לאחר שיוצא צו לפתיחת הליכים.

עוד הוסיף השופט כי הכפירה המוחלטת של החברה בחובות כלפיהם וניסיונה "להפיל" אותם על החברה הרוכשת, בניגוד מוחלט להסכם המכר ולצו ההרחבה בענף הניקיון שמחייבים אותה בתשלום זכויותיהם, רק מוכיחה שהמטרה היחידה שלה היא להתיש אותם.

השופט העיר בנוסף, שהתברר כי בעל החברה עושה דין לעצמו ומכסה חובות לפי שיקולים אישיים, בדרך של "כיבוי שריפות" ותוך התעלמות מכך שמדובר בהעדפת נושים אסורה.

עו"ד איתן פישמן (צילום: צילום עצמי)
עו"ד איתן פישמן | צילום: צילום עצמי

בסיכומו של דבר הבקשה התקבלה והשופט הוציא צווי פתיחת הליכים ופירוק נגד החברה. בתוך כך, הוא קיבל בקשה שהגיש בנק הפועלים להצטרף להליך בשל חוב של כ-127 אלף שקלים שצברה החברה כלפיו.

ב"כ המבקשים: עו"ד אורון קרן 

ב"כ בנק הפועלים: עו"ד אריה שמרת 

ב"כ החייבת: עו"ד עוז חקאק

מטעם הממונה על הליכי חדלות פירעון: עו"ד רונית שרגא־ולטוך

עו"ד איתן פישמן עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.