חופש ההפגנה והמחאה נחשב לחלק בלתי נפרד מהזכות לחופש הביטוי ומהווה זכות יסוד בכל חברה דמוקרטית.

בתקופה האחרונה אנו עדים להתגברות הפגנות המחאה נגד הממשלה, ואיתה, לצערנו הרב, גם למקרים לא מבוטלים של אלימות משטרתית.

על פי "הנחיות מנהלת הקורונה" שפורסמו ביום 24.09.20 ניתן לצאת ממקום ממגוריכם לצורך השתתפות בהפגנה. יחד עם זאת מרגע שהגעתם להפגנה זכרו כי ההנחיות קובעות בזו הלשון:

"שוטר רשאי להורות על פיזור התקהלות, לרבות התקהלות במסגרת הפגנה, המתקיימת בניגוד לתקנות. סירב  אדם להוראת שוטר להתפזר, רשאי השוטר לעשות שימוש בכוח סביר בנסיבות העניין לשם פיזור ההתקהלות".

יתרה מכך, על פי ההנחיות "סירוב להוראת שוטר להתפזר, הינה עבירה שתיאכף באמצעות הטלת קנס מנהלי בסך 1,000 ₪".

עו"ד יעקב שקלאר (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
עו"ד יעקב שקלאר | צילום: צילום עצמי, פסקדין

מעבר לקנס האמור, במהלך ההפגנות המצב עלול להסלים, ואנו עדים בימים אלו למצבים של עימותים בין שוטרים לבין מפגינים, מעצרים בלתי חוקיים ושימוש בכוח בלתי סביר. במצב כאמור, ייתכן שתמצאו את עצמכם נלקחים לתחנת המשטרה בגין עבירת תקיפת שוטר – עבירה שהוגדרה על ידי המחוקק כעבירה בעלת חומרה שהעונש עליה נע בין מאסר לתקופה של חודש ועד לתקופה מקסימלית של שלוש שנים.

במיוחד במצבים כאלו, חשוב שתדעו במדויק את הוראות החוק, ואת הכללים להימנעות מכתב אישום:

שוטר המבצע מעצר חייב לזהות עצמו ולהודיעך מהי סיבת המעצר. זכור! מרגע זה, מבחינתך, אתה מצוי בחקירה. כל מה שתאמר בשטח או בניידת עשוי לשמש כנגדך. 

חובת ההזדהות האמורה לעיל תקפה גם לגבי עיכוב (שאינו מעצר). שאל את השוטר "למה אתה מעכב אותי?" – זכותך לדעת. 

משך העיכוב מוגבל ל-3 שעות. יחד עם זאת, קצין בדרגת סא"ל או קצין משטרה, רשאי להאריך את העיכוב ב-3 שעות נוספות, מנימוקים שיירשמו. 

מרגע שנעצרת, יש להביאך מיידית לתחנת המשטרה בפני הקצין הממונה. 

על הקצין הממונה חלה חובה להודיעך על זכותך למסור הודעה על מעצרך לאדם קרוב לך ולעורך דין. 

אל תוותר על זכותך להיוועץ בעורך דין. כל מה שתאמר בחקירה יירשם ועשוי לשמש כראיה נגדך ומכאן שזכות ההיוועצות בעורך דין היא קריטית. 

מרגע שהודעת לחוקר כי ברצונך להיוועץ בעורך דין, עליו להפסיק את החקירה ולהמתין להגעת עורך הדין. 

סמכות המעצר מותנית בהבאתך בתוך 24 שעות בפני שופט, יחד עם בקשת מעצר לצרכי חקירה. המשטרה רשאית לבקש על פי חוק לבקש את הארכת המעצר עד 15 ימים ועד 30 ימים סך הכל עד להגשת כתב אישום. הליך זה נקרא "מעצר ימים". בשלב זה, סניגור מיומן ידע "לפענח" את התיק על אף שהראיות חסויות בפניו – וייעשה כל שניתן על מנת לשחררכם ממעצר. 

השתחררת ממעצר? הסיפור לא הסתיים. גורמי המשטרה ממשיכים לנהל את החקירה בעת שאתה משוחרר. גם בשלב זה ייצוג על ידי עורך דין מיומן הוא חשוב. זה יבצע פעולות משפטיות מול גורמי החקירה ויפעל לסגור את התיק. בין היתר ניתן להתלונן למח"ש בגין אלימות משטרתית ולנציב תלונות הציבור על השוטרים, בגין עבירות המשמעת והפרות החוק על ידי המשטרה. 

עם תום ביצוע פעולות החקירה, קצין בדרגת רפ"ק ומעלה מוסמך לסגור את התיק בהיעדר עניין לציבור. אם לא עשה כן – התיק יועבר לתובע או פרקליט. בשלב זה קמה לך הזכות לשימוע בעבירת פשע לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, ובמהלכו עורך הדין יקבל לידיו את חומר החקירה.

  • עו"ד יעקב שקלאר הינו מרצה למשפט פלילי בבתי הספר למשפטים ובהשתלמויות לשכת עורכי הדין ומייצג חשודים, נאשמים ונפגעי עבירה.

 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל