בבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה לאחרונה תביעת רשלנות רפואית נגד ״מכבי שירותי בריאות״. התובעים, הורים ובנם, טוענים כי רופאי הקופה התרשלו בטיפול באם במהלך ההיריון ועל אף שזיהו זיהום בשתן לא טיפלו בו. המחדל גרם ללידה מוקדמת של בנם בספטמבר 1999 ובעקבות זאת הוא סובל מפיגור, אפילפסיה ושיתוק.

בתביעה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין ענת גוטמן וארן אמיר, סיפרו התובעים שהאם הרתה בגיל 42 לאחר הפריה חוץ גופית. מעקב ההיריון בוצע בקופת חולים מכבי וסקירת המערכות ובדיקת מי השפיר יצאו תקינים.

לדבריהם במהלך השבוע ה-9 להריונה, תרבית שתן שעשתה האם הראתה צמיחה חריגה של חיידקי מעיים (״אי-קולי״). למרות זאת, לא ניתנה לה אנטיביוטיקה מתאימה למיגור החיידק.

בתרבית שתן נוספת שבוצעה חודש לאחר מכן שוב אובחנה צמיחה חריגה של חיידקים, מה שמעיד על תהליך זיהומי כרוני. גם הפעם לא ניתן לה טיפול אנטיביוטי.

זאת ועוד, בשבוע ה-20 להריון נמצאו בבדיקת שתן כדוריות דם אדומות, ממצא שיכול לנבוע מתהליך דלקתי בדרכי השתן. למרות זאת גם בשלב זה לא קיבלה האם טיפול אנטיביוטי ואף לא נשלחה לבצע תרבית שתן עד להתפתחות הלידה המוקדמת שבעה שבועות לאחר מכן.

ההורים ציינו שבנם נולד בטרם עת במשקל 850 גרם. לאחר הלידה נבדקה השליה ונמצאה דלקת קשה של קרומי ומי השפיר. כמו כן, בתוצאות תרבית השתן שנלקחה לאחר הלידה אובחן החיידק. ממצאים אלה מעידים לדבריהם על כך שהלידה המוקדמת התרחשה בשל התהליך הזיהומי שלא טופל, התפשט ממערכת השתן וחדר לקרומי ומי השפיר.

חיידק נפוץ

ההורים הגישו חוות דעת רפואית שלפיה מתן אנטיביוטיקה יעילה במהלך ההיריון הייתה מונעת את התפשטות הזיהום ואת הלידה המוקדמת.

על פי חוות הדעת, הקשר בין לידות מוקדמות לבין זיהום אימהי מערכתי מוכר כבר מראשית שנות ה-60. המומחה הסביר שחיידק האי קולי הוא נפוץ וייחודו בכך שיש לו יכולת הידבקות לקרומי השלייה. החיידק עולה ממערכת השתן לרחם ונצמד לקרומי השפיר, יוצר זיהום שמביא בהמשך ללידה מוקדמת.  

עוד הבהיר המומחה כי בזיהום מהסוג בן לקתה האם די בטיפול של 3 ימים כדי למגר את החיידק. ואולם, במקרה זה כלל לא ניתן טיפול אנטיביוטי ולא הוסבר להורים שעליה לקבל טיפול כזה.

חוות דעת נוספת שצורפה לתביעה קבעה שבמהלך האשפוז הממושך בפגיה נחשף התינוק לזיהומים קשים מחיידקי בית חולים עמידים לתרופות. כתוצאה מכך הוא סבל מאוטם מוחי נרחב שגרם בהמשך לשיתוק מוחין, עיכוב התפתחותי ואפילפסיה.

לדברי ההורים, בנם סובל כיום ויסבול כל ימיו מחיי מום וסבל מתמשכים שאלמלא רשלנות הנתבעת לא היו נכפים עליו. הוא אינו נייד, מתקשה בתקשורת עם סביבתו, אינו גמול, לא מודע לסכנות וזקוק להשגחה רציפה וצמודה משך כל היום.

הם הדגישו כי בנם תלוי באופן מוחלט בעזרת אחרים בביצוע כל פעולותיו ומצבו מחייב אותם להקדיש את מרבית זמנם, כוחם ומרצם לטיפול בו.

עד למועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובת קופת החולים "מכבי".

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל