אם לארבעה נפטרה ב-1996 וילדיה ירשו אותה שווה בשווה. 23 שנים אחרי ביקש אחד האחים לבטל את צו הירושה ולקיים במקומו צוואה שלטענתו מצא פתאום כשחיפש מסמכים ישנים. אב בית הדין הרב דניאל אדרי והדיינים הרב אלעד עלי והרב משה זאדה מבית הדין הרבני בחיפה דחו לאחרונה את בקשתו, לאחר ששוכנעו כי לא רק שידע על הצוואה בזמן אמת אלא אף גרם לאימו לערוך אותה תוך ניצול מצבה הבריאותי הקשה לאחר שעברה שבץ.  

ארבעת האחים והאחיות ירשו מאמם שתי דירות. אחת הם מכרו אחרי שנפטרה ואת השנייה השאירו. לפני מספר שנים פרץ ביניהם סכסוך סביב הדירה. זמן קצר לאחר מכן טען אחד האחים שבעת חיפוש במסמכים ישנים הוא מצא להפתעתו צוואה שכתבה אמו ב-1988 ובה ציוותה לו את שתי הדירות משום שהוא זה שרכש אותן. ב-2019 הוא הגיש בעקבות זאת בקשה לביטול צו הירושה ולקיום הצוואה בבית הדין הרבני.

אחיו ואחיותיו התנגדו וטענו שאי אפשר לבטל צו ירושה שניתן לפני שנים, בפרט כשאחיהם ידע על הצוואה ואפילו יזם אותה אבל החליט, מסיבותיו שלו, שלא לחשוף אותה ולהסכים לצו הירושה. בנוסף, הם הכחישו כי אחיהם רכש את הדירות תוך שהדגישו כי עד לסכסוך הוא לא העלה כל טענה בנושא.

האחים הוסיפו כי אמם ממילא לא הייתה כשירה לערוך את הצוואה כיוון שהייתה אחרי שבץ שהפך אותה לנכה 100%, משותקת בחצי פלג גוף וללא יכולת דיבור.

רחש ובחש

אב בית הדין הרב דניאל אדרי והדיינים הרב אלעד עלי והרב משה זאדה ציינו כי שתיקתו של האח לגבי זכויותיו בדירות בעת הוצאת צו הירושה מובילה לשתי אפשרויות: או שהוא משקר או שהעדיף לתת אותן במתנה לאחיו ועכשיו הוא רוצה לחזור בו. אלא שאחרי שצו הירושה כבר יצא ואחת הדירות נמכרה, הוא לא יכול לעשות זאת.

הדיינים הוסיפו כי עולות גם תמיהות לגבי האותנטיות של הצוואה. מהמסמכים שהוגשו עלה כי האם הייתה אישה חולה שבקושי יכלה לדבר באותה תקופה. במצב כזה, קשה להאמין שהיא זו שזימנה עו"ד לביתה וערכה את הצוואה ויותר הגיוני שמישהו "רחש ובחש" מאחורי הקלעים.

כמו כן, הם ציינו, כי תמוה שעורך הדין לא דרש אישור רפואי על כשירותה לפני עריכת הצוואה או שבנה לא ידע עליה נוכח העובדה שאחד העדים היה חבר טוב שלו. כל הדברים האלה שכנעו את הדיינים כי הצוואה נערכה תחת ידו המכוונת של הבן ותוך ניצול מצבה הקשה של האם.

באשר לעובדה שהסכים לצו הירושה, ציינו הדיינים כי כנראה שהבן "חזר בתשובה" לאחר פטירת אמו והחליט שלא לחשוף את הצוואה. ברגע שפרץ הסכסוך בינו לבין אחיו והם לא עשו כרצונו, "תקף אותו ייצרו ואז החליט לטרוף את הקלפים ו'למצוא' את הצוואה".

מעבר לכל אלה, הדיינים הבהירו כי ממילא אי אפשר לבטל צו ירושה כל-כך הרבה שנים אחרי שהוצא, במיוחד כשאחת מדירות הירושה נמכרה כבר לפני שנים ותמורתה חולקה בין האחים.

לפיכך, התביעה לביטול צו הירושה וקיום הצוואה נדחתה. לא נפסקו הוצאות.

עו"ד פאני יהלום (צילום: סטודיו טל אדי אזורית)
עו"ד פאני יהלום | צילום: סטודיו טל אדי אזורית

ב"כ התובע: עו"ד לילך שלג מוסקוביץ

ב"כ המתנגדים: אסף הופמן, עורך דין ירושות וצוואות

עו"ד פאני יהלום עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.