בית משפט השלום בנוף הגליל-נצרת קבע לאחרונה שזוג הורים המצוי בחובות ענק יוכל לצאת מהם אם יישא בכ-10% בלבד מסך החובות תוך ארבע שנים וחודשיים. על רקע יציאת האב לחל"ת בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", קיבל השופט עופר חיים שורק את הצעת הממונה על חדלות פירעון לפיה השניים ישלמו בתקופת התשלומים 1,900 שקל בלבד בחודש, תוך שדחה את המלצת הנאמן להשתת תשלום חודשי גבוה בהרבה.

מדובר בהורים ל-3 החייבים ביחד 964,993 שקל (חובות האב בלבד מסתכמים ל-877,286 שקל בעוד חובות האם, שאינם חופפים לאלה של בן זוגה, הינם 87,707 שקל). הליכי חדלות הפירעון בעניינם של בני הזוג החלו לפני למעלה משנה, כאשר בספטמבר האחרון הגיש הממונה הצעת תכנית לשיקום כלכלי מטעמו, לפי סעיף 154 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

בהתאם להצעה על החייב יהיה לפרוע 1,000 שקל בחודש ואילו זוגתו, החייבת, תצטרך להוסיף 900 שקל – כך שבסך הכול יצטרכו השניים לשלם 1,900 שקל מדי חודש לתקופה של 50 חודשים על מנת לקבל הפטר.

הנאמן, מצדו, הציע מתווה תשלומים אחר. לטענתו, הממונה חישב את הוצאות חינוך ילדי החייבים על הצד הגבוה, אך בפועל הן קטנות יותר, ולזוג ההורים יש יכולת פירעון גדולה יותר.

בנסיבות אלה הציע הנאמן להתנות את ההפטר לחייבים בתשלומים חודשיים בסך 4,500 שקל למשך 60 חודשים (5 שנים).

השפעה מינורית אם בכלל

הממונה הגיב לדברי הנאמן בכך שאף אם תתקבלנה טענותיו ביחס להוצאות החינוך, ההשלכה שלהן על התשלומים החודשיים הינה מינורית כך שהוא לא רואה לנכון לשנות מהצעתו הראשונית. החייב מצדו שיתף כי הוא מצוי בחל"ת בשל המלחמה, וטען שראוי להתחשב בו ובבת זוגו בנסיבות אלה.

השופט שורק מצא לנכון לאמץ את הצעת הממונה במלואה. "לא ראיתי לסטות מהצעת הממונה ומחובת התשלומים שהומלצה על ידו מאחר ואף אם הממונה חישב הוצאות חינוך על הצד הגבוה במקצת לגבי שני ילדים בגילאים שמעל 3, הדבר אינו מוביל לשינוי משמעותי בחובת התשלומים", נימק את החלטתו.

לפיכך קבע השופט שהחייב ישלם מדי חודש 1,000 שקל לקופת הנושים ואילו זוגתו החייבת תוסיף 900 שקל בחודש – כך ששניהם יפרעו 1,900 שקל בחודש לתקופה של 50 חודשים.

המשמעות היא שאם בני הזוג ישלמו 95,000 שקל – סכום המהווה כ-9.8% בלבד מסך חובותיהם העומדים על הפרק – תוך ארבע שנים וחודשיים הם יקבלו הפטר וייצאו לדרך כלכלית חדשה.

לצד זאת חייב את השופט את ההורים להגיש מדי חצי שנה דוחות על הכנסותיהם והוצאותיהם, תוך שהזהיר אותם כי הפרת הוראות צו השיקום עלולה לגרור סנקציות שונות כגון הארכת תקופת התשלומים ואף ביטול ההליך וחזרתם לבוץ החובות.

הנאמן, מצדו, התבקש לפקח על עמידתם השוטפת של החייבים בתנאי הצו ולהגיש דו"ח מעקב ביצוע התכנית עד ל-1 בדצמבר 2025.

עו"ד דוד ברקוביץ (צילום: צילום עצמי)
עו"ד דוד ברקוביץ | צילום: צילום עצמי

באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד דוד ברקוביץ עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.