רשם ההוצאה לפועל בתל אביב ביטל לאחרונה את כל הריביות שנצברו בתיק איחוד של אישה בת 83, בסכום של מעל 500,000 שקל. מדובר בחובות ישנים מלפני 20 שנה שבמהלכם הייתה האישה במעמד של מוגבלת באמצעים ולא יכלה לצאת מהארץ או להשתמש בכרטיס חיוב. הרשם הבהיר שכיום יש שינוי מגמה ביחס לריבית פיגורים וניתן לבטלה כשיש הצטברות של נסיבות המצדיקות זאת.   

תיק האיחוד הוקם בדצמבר 2003 והאישה הוכרזה כ"חייבת מוגבלת באמצעים". הוטלו עליה הגבלות חמורות שתקפות עד עתה: הגבלת יציאה מהארץ והגבלת שימוש בכרטיס חיוב.

גובה החוב העדכני בתיק האיחוד הוא 734,575 שקל וכלולים בו 7 תיקים. התיקים נפתחו בין השנים 2001-2008.

בפתיחת התיק סך חובותיה היה 148,874 שקל ועד כה בוצעה גבייה של 134,650 שקל.

החייבת ביקשה סיוע בכל הנוגע לחובותיה ותיארה קשיים כלכליים ורפואיים. היא בת 83, ניצולת שואה וגרושה, המתקיימת מתגמול שנתי לניצולי שואה ממשרד האוצר ומקצבת ביטוח לאומי. החייבת משלמת מדי חודש סך של 500 שקל על חשבון החוב בתיק.

הדיון התמקד בסוגיית הפחתת הריביות בתיק. שני נושים התנגדו להפחתה. אחד מהם טען כי החייבת יכלה לפרוע את חובה כלפיו באמצעות דירה שהייתה בבעלותה אך היא העבירה את הנכס לבנה. לדבריו, אין לתת לה פרס בדמות הפחתת ריביות על שהבריחה נכס.

זוכה נוסף הצטרף לטענות בעניין הברחת הנכס וציין שאין להתעלם מכך שערך הדירה עלה פי כמה במשך השנים.

בנה של החייבת תיאר את הסתבכותה הכלכלית של אמו. לדבריו, גיסו לשעבר (בעלה של אחותו) לקח מהאם שני פנקסי שיקים לפני 23 שנה כדי לקנות סחורה ואף החתים אותה על ערבות.

שינוי מגמה

רשם ההוצאה לפועל בתל אביב, יניב דיין, כתב שאם בעבר ריביות פיגורים הופחתו רק בנסיבות חריגות ומיוחדות, כיום מסתמן שינוי בפסיקה המכיר בקיומו של טעם מיוחד, גם אם מצטברים טעמים שונים במאוחד. 

הוא קבע שהצטברות הטעמים השונים בתיק עולה לכדי טעמים מיוחדים שבגינם יש להפחית את הריביות שנצברו בתיק.

טעם ראשון הוא שהחייבת שילמה כ-91% מחוב המקור. שנית, מדובר בחובות ישנים שמרביתם שולמו באופן משמעותי. טעם נוסף הן נסיבותיה האישיות של החייבת והעובדה שהחובות נוצרו בשל תמימותה ובהיותה בעשור השביעי לחייה.

טעם נוסף מצא הרשם בחוסר תום לב וחוסר מעש בהתנהלות הזוכים לגבי דירתה של החייבת. בדיון חקירת היכולת ב-2003 הצהירה החייבת מהו מקום מגוריה. אף אחד מהזוכים בתיק לא ניסה לברר את זהות הבעלים של הדירה ולא הוגשה בקשה לעיקול נכס מקרקעין על ידי מי מהם.

כל זאת, לצד שינוי המגמה ביחס לריבית הפיגורים תוך הדגשת התכלית של הטלת ריבית פיגורים ככלי לתמרץ את החייבים לשלם חובותיהם ולא אמצעי לפיצוי הזוכים או הענשת החייבים.

בנסיבות אלה הורה הרשם על הפחתת הריביות בכל תיקי החייבת. כתוצאה מההחלטה שני תיקים נסגרו והחייבת תמשיך לעמוד בצו התשלומים בסך 500 שקל עד לכיסוי סכום החוב הנותר לאחר ההפחתה. בסיום התהליך ייסגרו כל התיקים ותבוטל הכרזתה כחייבת מוגבלת באמצעים.

עו"ד אייזיק סטולוב (צילום: צילום עצמי)
עו"ד אייזיק סטולוב | צילום: צילום עצמי

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו"ד אייזיק סטולוב עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.