בפסק דין שפורסם לאחרונה קבע בית המשפט למשפחה בתל אביב כי ייפוי כוח מתמשך עליו חתמה קשישה דמנטית לטובת שתי בנותיה יבוטל, וכי לעת עתה ימונה עבורה אפוטרופוס חיצוני. השופטת תמר סנונית פורר קיבלה תביעה שהגישה בתה השלישית של הקשישה, וקבעה כי היא לא הייתה כשירה לחתום על המסמך.

במרץ האחרון הגישה התובעת את הבקשה לבית המשפט. היא סיפרה שאחיותיה (הממונות בייפוי הכוח) אשפזו את אימן בבית אבות מטעמים אנוכיים והחתימו אותה על ייפוי כוח מתמשך בניגוד לרצונה, תחת לחץ והשפעה בלתי הוגנים. התובעת טענה כי אימה בכלל לא זקוקה לאפוטרופוס לצורך ניהול ענייניה. בהתאם לכך היא ביקשה להורות על ביטול ייפוי הכוח המתמשך.

הממונות, מצדן, טענו כי האם חתמה על ייפוי הכוח מרצונה החופשי וכי הן ראויות לשמש כאפוטרופסיות עבורה. הן הסתמכו על חוות דעת רפואית מלפני כשנה, בה נכתב שהאם עצמאית בתפקודה, מתמצאת היטב בזמן, במרחב, בסובבים אותה ובמצבה. עוד צוין בחוות הדעת שהאם מבינה את התהליך של ייפוי כוח מתמשך תוך שנימקה את החלטתה לערוך את המסמך.

משלא נמצאה לטענת הממונות סיבה לביטול ייפוי הכוח המתמשך – הן עתרו להותירו על כנו.

אף אחת מהן לא ראויה

השופטת סנונית פורר דחתה את ניסיון הממונות להיתלות על חוות הדעת הרפואית מטעמן, שכן קדמה לה חוות דעת אחרת שהייתה מפורטת ואמינה יותר. בהתאם לאותה חוות דעת, האם, בת 84, לוקה בדמנציה מסוג אלצהיימר, זקוקה להשגחה בנטילת תרופות, מתבלבלת לעתים קרובות ומוגבלת בתפקוד.

עוד ציינה השופטת כי עמדת הרווחה תמכה בקביעה הרפואית שלפיה האם אינה כשירה מבחינה משפטית. כך, עובדת סוציאלית המעורבת בענייניה של הקשישה העידה שהיא חוותה בשלוש השנים האחרונות ירידה קוגניטיבית משמעותית עם נטייה לשכוח שמות ומילים, תוך שהוגדרה על ידי הגורמים הרלוונטיים כ"תשושת נפש".

"בתמונה הכוללת", סיכמה השופטת, "שוכנעתי כי ייפוי הכוח ניתן בעת שהממנה לא הייתה בעלת כשרות לערוך אותו. אשר על כן, אני מורה על ביטול ייפוי הכוח המתמשך".

בתוך כך השופטת קבעה שלעת הזו, אין מקום למנות אף אחת משלוש האחיות כאפוטרופוס עבור אימן. להתרשמותה, אף לא אחת מהן הוכיחה שטובתה של האם מצויה לנגד עיניה, ומשכך יש להעדיף מינוי אפוטרופוס חיצוני ובלתי תלוי בסכסוך שבין האחיות, לצורך קבלת דיווח אובייקטיבי על אודות מצבה של הקשישה.

לפיכך השופטת הורתה על מינויה של עורכת דין כאפוטרופוס זמני למשך ארבעה חודשים, כאשר בתקופה זו יוכלו האחיות לנקוט בהליך מתאים בעניין האפוטרופסות ובעניין המשך שהותה של הקשישה בבית אבות.

עו"ד עינב זוסים (צילום: אושרי מוסילדי)
עו"ד עינב זוסים | צילום: אושרי מוסילדי

ב"כ התובעת: עו"ד ברזיק

ב"כ הנתבעות: עו"ד ברדס רוקח ועו"ד נחום

עו"ד עינב זוסים עוסק/ת ב- ייפוי כוח מתמשך
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.