תושב חיפה שהסתבך בחובות של מאות אלפי שקלים, זכה לאחרונה בבית משפט השלום בעיר למתווה שיקום כלכלי מתחשב על רקע מלחמת "חרבות ברזל". סגנית הנשיאה איילת הוך-טל קבעה שלאור מצב החירום השורר במדינה החייב יתחיל את תקופת התשלומים שנקבעה כחלק משיקומו הכלכלי רק בחודש הבא, ולא באופן מיידי. בתוך כך היא קבעה שאם החייב ישלם כשליש מחובותיו ב-60 תשלומים – יקבל הפטר מלא.

החייב הסתבך כלכלית כתוצאה מכישלון עסק שניהל בתחום שיווק ומכירה של מוצרי תקשורת. במסגרת הליך חדלות הפירעון שנפתח בעניינו בפברואר אשתקד, אושרו נגדו תביעות חוב בסך כולל של 604,128 שקל. בתחילה נקבע שהחייב ישלם 2,000 שקל מדי חודש אך לנוכח התנהלות בלתי תקינה מצדו ההליך בוטל בהמלצת הממונה.

החייב לא ויתר ולאחר שתיקן דרכיו הסכימה הנאמנת לבקשתו לחדש את ההליך, תוך שהמליצה כי יוסף לקופת ההליך 270,000 שקל ב-60 תשלומים חודשיים של 4,500 שקל. הנאמנת נימקה כי החייב הינו בעל פוטנציאל השתכרות של 12,000 שקל לחודש, ושזוגתו המתגוררת עמו, סטודנטית לרפואה מהטכניון, מכניסה 9,500 שקל נוספים.

מכאן, ועל רקע מחדליו הקודמים של החייב בהליך, מוצדק לשיטת הנאמנת להעלות את התשלום החודשי ולהאריך את תקופת התשלומים.

מנגד סיפר החייב שכיום הוא מתכנן להשתלב בתחום עבודתו כשכיר ולא כעצמאי, כך שהכנסתו צפויה להיות נמוכה יותר ולעמוד על 8,000 שקל בלבד. מה גם שקיימת חוסר בהירות בשוק התעסוקה בימים אלה ואי-וודאות שאכן ישיג עבודה עם משכורת כזו. לכן לשיטתו מוצדק להנמיך עוד יותר את גובה התשלום, לכדי 2,000 שקל בחודש בלבד.

לא זה ולא זה

השופטת הוך-טל קבעה שנתוני החייב מצדיקים להשית עליו תשלום חודשי נמוך מזה לו עתרה הנאמנת, אך גבוה מזה שביקש החייב.

בהסתמך על כישורי החייב כפי שעלו מדוחות רווח והפסד של העסק שניהל, השופטת קבעה כי פוטנציאל ההשתכרות שלו, בין כעצמאי ובין כשכיר, הינו 10,000 שקל בחודש. הכנסה רלוונטית נוספת היא המלגה שמקבלת זוגתו של החייב כחלק מלימודי הרפואה שלה, כך שהשניים מכניסים יחד כמעט 20,000 שקל בחודש.

מבחינת הוצאות בני הזוג ציינה השופטת שהם שוכרים יחד דירה בחיפה בעלות של 4,000 שקל בחודש, אך לא צוינו בפסק הדין הוצאות נוספות שיש להעריך כי קיימות.

לאור הנתונים שהובאו קבעה השופטת שצו התשלומים יועמד על סך של 3,500 שקל בחודש למשך 60 תשלומים. במלים אחרות, החייב ישלם 210,000 שקל – כשליש מסך חובותיו העדכניים.

השופטת הוסיפה וקבעה כי "לאור מצב החירום הנוכחי, יש מקום לאפשר לחייב 'תקופת חסד' בתחילת יישום צו השיקום כך שביצוע התשלומים יחל בחודש ינואר 2024".

עוד היא קבעה כי החייב יגיש מדי חצי שנה דוחות על הכנסות והוצאות, והתריעה בפניו שאם יפר את הוראות צו השיקום הוא עלול להיות חשוף לסנקציות שונות כגון הגדלת התשלום החודשי ואף ביטול ההליך.

לעומת זאת, הבהירה, ככל שימלא את ההוראות של צו השיקום – יזכה בסוף תקופת התשלומים להפטר מלא מחובות.

באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד אלבאש היית'ם עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.