מי שחווה התמודדות עם מצב רפואי יודע שמדובר ברעידת אדמה. הפגיעה היא בכל מישורי החיים ויש לה השלכות על התפקודים השונים: המשפחתי, החברתי, הכלכלי, הרגשי והנפשי. את כל זה עוטף חוסר וודאות בקשר למה יהיה מחר, מה אפשר לקבל ומה מתנגש עם מה.

אנשים רבים שסובלים מבעיות רפואיות לא מודעים לזכויותיהם. הם קמים בבוקר והולכים לעבודה מתוך חרדה לכלכלה ופרנסת ביתם. הם לא יודעים שיש אלטרנטיבות אחרות שמאפשרות לשמור גם על מקורות הכנסה וגם על הבריאות.

מהן הזכויות שניתן לקבל במקרה של פגיעה בעבודה? האם מחלה כרונית מזכה בפיצוי? מהו סדר הפעולות הנכון בתהליך מיצוי הזכויות?

עו״ד לינוי אולניק, בעלת משרד העוסק במימוש זכויות רפואיות, השיבה לשאלות הגולשים >>>

לאה שאלה: נפגעתי בעבודה בגב כשנפל עלי מדף כבד. ועדה רפואית של ביטוח לאומי קבעה לי 0% נכות. לאחר מכן הגשתי את המסמכים לקבלת נכות כללית ונקבעה לי נכות של 27%. אפשר לחזור לוועדת נפגעי עבודה עם הנתון הזה?

לאה יקירתי, קודם כל צר על פציעתך ואני מקווה שחזרת לקו הבריאות. לכאורה אני מבינה מהמידע שמסרת לנו, שהוא מעט חלקי, שבעצם הגשת תביעה לנפגעי עבודה שבמסגרת אחוזי הנחות נקבע 0% ובנכות כללית נקבע 27%.

ניתן להגיש החמרת מצב לנפגעי עבודה, או לחילופין, אם את נמצאת בזמן הערעור לנפגעי עבודה. לא ניתן לקבל גם נכות כללית וגם נפגעי עבודה. עלייך לבחור בין שני מסלולי התביעה.

אתי שאלה: אני בת 65. לפני כארבע שנים אובחנתי כחולת סוכרת ואני נוטלת תרופות. ראיתי באינטרנט שחולי סכרת זכאים ל-10% נכות, אבל לא הצלחתי להבין אם זה מקנה הטבות כספיות. כדאי להגיש תביעה לנכות?

אני מקווה שמחלת מאוזנת על-ידי תרופות בלבד ואת נוטלת כדורים בלבד. אז אכן, מצב רפואי שכזה מזכה אך ורק ב-10% נכות. מצב כזה לא יכול לזכות בזכויות. אלא אם הפציעה קרתה כתוצאה מעבודה. בהנחה שמחלתך קרתה כתוצאה מתוחלת החיים, כמו שקורה להרבה אנשים שמחלת הסוכרת פורצת מסיבות כאלה ואחרות וברוך השם היא מאוזנת על ידי תרופות, אז ניתן לקבל עשרה אחוזים – וזה לא יכול לזכות בנכות. כי בעצם, המוסד לביטוח לאומי קבע מספר מסוים של הגבלות על מנת שאדם יקבל זכויות, קרי קצבת נכות.

בעצם הקצבה שיכולה להיות רלוונטית זו קצבת נכות כללים אם כתוצאה מהמצב הרפואי תיפגע יכולתך לעבוד. קצבת נכות כללית בעצם באה לתת מענה לפגיעה ביכולת ההשתכרות.

דוד שאל: אשתי אובחנה כחולת דמנציה. יש לה ביטוח סיעודי. תבענו את חברת הביטוח והיא נבדקה על ידי רופא מטעמה. התביעה נדחתה בנימוק שהיא לא זקוקה להשגחה צמודה. יש מה לעשות?

שאלה מצוינת. הנושא של הביטוח הסיעודי זה נושא שדובר וידובר עוד רבות. ביטוח סיעודי נועד לתת מענה למצב שבו אדם כתוצאה ממצב רפואי נפגעה היכולת שלו לתפקד בפעולות היום-יום: רחצה, הלבשה, שליטה על הסוגרים, אכילה והליכה בתוך כתלי הבית. זה בעצם הביטוח הסיעודי. בעת פגיעה בפועלות האלה הביטוח הסיעודי אמור לתת מענה של פיצוי חודשי בדרך כלל.

בתוך הביטוח הסיעודי יש רכיב שנקרא גם "תשוש נפש". במסגרת הרגולטור, משרד המשפטים בעצם קבע הנחיות לעניין מי הוא מקרה סיעודי, ואז יש שני מקרים: או פגיעה בתפקודי היום יום, אותן פעולות שמניתי קודם, או תשוש נפש – וזה רלוונטי לאותה גברת חולת דמנציה.

רק כאשר היא תגיע למצב שבו אינה מודעת לסכנות, לעצמה או לסביבה, והיא עלולה להוות סכנה לה או לסביבה היא תענה על ההגדרה של "תשישות נפש", ואז אותה חברת ביטוח תשלח שוב הערכה, שתבצע בדיקה של הערכה קוגניטיבית ותקבע שוב האם היא זקוקה להשגחה או לא.

אלון שאל: אני נהג משאית. בתחילת השנה נפגעתי בתאונת דרכים שיכולה להיות גם תאונת עבודה. איך מתנהלת התביעה והאם אפשר לתבוע כמה גופים על אותה תאונה?

כמו שאמרנו בשאלות הקודמות לא ניתן לתבוע גם נכות מעבודה וגם נכות כללית, ולכן צריך להבין מה מצבך היום.

תאונה עבודה זה מצב שאדם נפגע או בדרכו לעבודה או במהלך העבודה. לדוגמה נפילה מסולם, מריבה עם הבוס או עם עובד שמובילה לאירוע מוחי או לא להתקף לב. כשיש בעצם איזשהו אירוע חריג שניתן להצביע עליו. ניתן לפנות למוסד לביטוח לאומי בתביעה להכיר באירוע כתאונת עבודה.

לאחר שביטוח לאומי מכיר באירוע כתאונת עבודה, והשלב הזה הוא מאוד חשוב וקריטי, כי עליו לא ניתן לערער למוסד לביטוח לאומי. אם ביטוח לאומי מחליט לדחות את ההכרה באירוע כתאונת עבודה ניתן להגיש ערעור אך ורק לבית הדין לעבודה, וזה הליך שהוא מאוד מורכב וממושך ואורך הרבה מאוד זמן. אז לא מומלץ להגיע לשם.

לאחר שהתביעה מוכרת כתאונת עבודה אז צריך להגיש תביעה לקביעת אחוזי נכות. זה השלב הקריטי שבו נקבעים אחוזי הנכות בגין אותו נזק שנגרם, בהנחה שנותר נזק לאחר ההחלמה מהתאונה.

אם חזרת לקו הבריאות ואין נכות אז אולי אין מקום להגיש תביעה להכרה ולקביעת אחוזי נכות. אם נותרה נכות ונשאר נזק אז בהחלט כדאי להגיש את התביעה לקביעת אחוזי נכות, ובמקביל כדאי לתבוע את חברת הביטוח של הרכב על תאונה.

רותי שאלה: אני עוסקת בהוראה מזה 25 שנה. שנים רבות הייתי חשופה לאבק גירים. לאחרונה התחלתי לחוות קשיים בנשימה ובבדיקה התברר שתפקודי הריאות שלי נמוכים. אפשר לקבל פיצויים על מחלת מקצוע?

כן יקירה. מחלת מקצוע היא דבר שכיח וידוע שבעצם מטרתו לתת מענה על מצב שבו עובד, כתוצאה מתנאי עבודתו או סביבת עבודתו, או חשיפה כזו או אחרת במסגרת עבודתו, נוצרת בגופו מחלה או בעיה רפואית כלשהי.

המענה הוא שהמוסד לביטוח לאומי מכיר בזה שהבעיה הרפואית קרתה כתוצאה מהעבודה. אבל כמו שאמרתי בשאלות הקודמות, מאוד חשוב לנו להבין שהזכויות במדינת ישראל לא נקבעות בגין האבחנה של המצב הרפואי, אלא בגין השפעת המצב הרפואי על התפקודים השונים.

השאלה היא האם כתוצאה מאותה פגיעה בתפקודי הריאות נפגעה איכות חייך. אם את סובלת מבעיה יותר מתמשכת, יותר כרונית (סביר להניח שכן), כדאי לבחון את הקשר הסיבתי בין החשיפה לאבק הגירים לבין הנזק הריאתי. זו הנקודה החשובה. את הקשר הסיבתי קובע רופא, ולאחר מכן ניתן להגיש תביעה למחלת מקצוע.

בטי שאלה: אני סובלת מבעיות אורתופדיות ולאחרונה הן החריפו ואני מתקשה לבצע פעולות מסוימות ולצאת מהבית. איזה עזרה אפשר לקבל?

לצערי השאלה מורכבת ויהיה לי קשה לענות עליה בקצרה, אך אנסה לתמצת.

אם כתוצאה מהמצב הרפואי נפגעה היכולת להשתלב בשוק העבודה ולהמשיך לעבוד, אז ייתכן שניתן לקבל קצבת נכות כללית, שמטרה לענות על מצב שבה נפגע יכולת ההשתכרות.

במקביל, בהנחה שעבדת לפני התפתחות המחלה ויש ברשותך קרן פנסיה. אז ניתן לתבוע את קרן הפנסיה בהליך שנקרא פנסיית נכות. גם פה תפקידו לענות על מצב של פגיע ביכולת ההשתכרות או הקטנת המשרה כתוצאה מפגיעה רפואית. 

אם יש פגיעה בתפקודי היום יום ניתן לתבוע מהמוסד לביטוח לאומי את קצבת שירותים מיוחדים, או את הביטוח הסיעודי.

אם יש פגיעה בהליכה אז אולי ניתן לתבוע זכאות לניידות. שיעור הזכאות לניידות נקבע על ידי משרד הבריאות וגם הוא נותן סל של הטבות שיכולות לזכות בקצבה ובסיוע לרכישת רכב.

אני זקוקה לפרטים נוספים כדי לענות על השאלה בצורה יותר מדויקת.

דימה שאל: אמא שלי בת 56 אובחנה כחולת פיברומיאלגיה ואינה מסוגלת לשוב לעבודה. איזה זכויות מגיעות לה?

אז בעצם תיארת לנו מצב שבו נפגעה יכולת ההשתכרות ואז כפי שאמרתי ישנן שני אפיקי תביעה:

קצבת נכות כללית שנקבעת על ידי וועדות רפואיות שבודקות ממה אימא סובלת ועם מה היא מתמודדת במצב הרפואי שלה ונקבעים אחוזי נכות, ודרגת אי כושר. קצבת נכות מקסימלית מזכה בסך של 3,321 שקלים בחודש נכון להיום.

במקביל ניתן לתבוע את קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים, אם יש. בתוך קרן הפנסיה יש רכיב שנקרא פנסיית נכות ותפקידו העיקרי הוא להגן על אדם שנאלץ להפסיק לעבוד מסיבה רפואית. הוא חשוב מכמה רבדים: 1. במענה הראשוני הוא תחליף לשכר. 2. ממשיכים להפריש  לקרן הפנסיה כאילו שעדיין עובדים, וכך  אמך תמשיך לצבור זכויות לגיל הפרישה שזה מאוד חשוב. 3. אם המצב הרפואי של אמך ישתפר והיא תוכל לחזור לשוק העבודה, היא תוכל לחדש הפקדות לאותה קרן פנסיה, ולא תצטרך לצבור זכויות מחדש.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל