בית משפט השלום בחיפה חייב לאחרונה קבלן תחזוקה לשלם לעובד לשעבר פיצויים של כ-565 אלף שקלים על נזקים שנגרמו לו בתאונת עבודה, במסגרתה נפל מסולם ושבר את מרפק יד שמאל. השופטת נסרין עדוי-ח'דר קבעה כי התאונה נגרמה בשל התרשלותו של הקבלן שלא דאג לספק לתובע פיגום וכלי עבודה מתאימים לביצוע העבודה בבטחה.

העובד, היום בן 40, עבד אצל הקבלן כאיש תחזוקה החל מ-2014. כ-9 חודשים לאחר שהחל לעבוד הוא נשלח לתקן בעיית צנרת בבניין של עמותת "מרכז שוסטרמן – בית לכל ילד" בירושלים. מאחר שמקור הבעיה הייתה בצינור בתקרה הגבוהה שבחדר הישיבות, הוא עלה על סולם בגובה של כ-1.5 מטר. לקראת סוף התיקון הוא נאלץ לעמוד על השלב האחרון בסולם ולמתוח את הגוף. בעקבות זאת, הוא איבד שיווי משקל, נפל לרצפה ושבר את המרפק ביד שמאל.

ב-2017 הוא הגיש תביעה נגד הקבלן ונגד העמותה במסגרתה ביקש פיצויים על הנזקים שנגרמו לו בעקבות תאונת העבודה, שהשאירה אותו עם מגבלות תנועה וכאבים.

הקבלן הכחיש אחריות. הוא טען כי התובע ביצע את העבודה באופן פרטי, ללא אישורו והאשים את העמותה שביקשה ממנו לעשות את התיקון.

חשף לסיכון

אלא שהשופטת נסרין עדוי-ח'דר דחתה את טענות הקבלן. היא קבעה כי לא הוכח שדווקא במקרה הזה העובד ביצע עבודה פרטית שלא לפי הוראותיו. מנהל מרכז החירום באותה תקופה תמך בגרסת התובע שלפיה העבודה בוצעה בהוראות הקבלן והעמותה לא יזמה אותה.

השופטת הדגישה עוד כי העמותה שכרה את הקבלן כדי לדאוג לתחזוקת המבנה כאיש מקצוע, וסמכה עליו שידאג לביטחון עובדיו.

לפיכך, השופטת דחתה את התביעה נגד העמותה וקבעה כי הקבלן הוא האחראי הבלעדי לנזקים שנגרמו לתובע עקב התאונה. זאת, משום שהתרשל כשלא דאג לספק לו כלי עבודה מתאימים ופיגום לעמוד עליו בבטחה, וחשף אותו לסיכון שהתממש. כמו כן, ציינה השופטת כי הקבלן עצמו הודה שלא העביר לעובד הכשרה מקצועית או הדריך אותו כיצד לעבוד עם סולם.

השופטת הוסיפה וקבעה כי אין שום מקום להטיל אחריות תורמת על התובע שכן הקבלן לא הוכיח שאסר על התובע לעלות על השלב האחרון בסולם או שהתובע התנהג בצורה בלתי סבירה.

"התובע נדרש על ידי מעבידו לבצע עבודה מסוימת, הוא היה מרוכז במילוי משימתו והגיע כמעט לסיומה. אף אם לא נזהר מספיק בהערכת גובה התקרה בבואו לבצע את השלב האחרון בעבודה, עדיין לא ניתן לומר כי בכך הוא סטה באופן קיצוני מרמת הזהירות או לקח סיכון בלתי מחושב או חרג באופן קיצוני מגבולות העבודה שהותוותה על ידי מעבידו", כתבה.

לאחר חישוב הנזקים שנגרמו לתובע והפחתת תגמולי ביטוח לאומי שקיבל, נקבע כי הקבלן יפצה אותו ב-455 אלף שקלים בתוספת 106,470 שקלים עבור שכר טרחת עו"ד ו-3,500 שקלים הוצאות משפט. מאחר שהתביעה נגד העמותה נדחתה, התובע חויב לשלם לה הוצאות של 12,000 שקלים.

עו"ד דוד רייכרט (צילום: מאי מזוז)
צילום: מאי מזוז

ב"כ התובע: עו"ד זיאד חביבאללה

ב"כ הנתבע (הקבלן): סיגלית דיין, עו"ד נזיקין

ב"כ העמותה וחברת הביטוח "הראל": עו"ד גסאן אגברייה

עו"ד דוד רייכרט עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.