כמעט שנתיים אחרי שקיבל הפטר זכה חייב בהחזרי מס של כ-200 אלף שקלים עקב 100% נכות שנקבעו לו בביטוח לאומי. כ-172 אלף שקלים מהסכום הם עבור שנים שבהן היה פושט רגל. בית המשפט המחוזי נדרש לאחרונה להכריע האם הכספים שייכים לנושים או לחייב. השופט איל באומגרט קבע שעקרונית הכספים שייכים לנושים אבל למרות זאת החליט להפריש לחייב 70 אלף שקלים. זאת, משום שעבד והתפרנס לאורך ההליך למרות מצבו הרפואי, ומתוך התחשבות בכך שהקשיים שלו מצריכים הוצאות גדולות.

בדצמבר 2019 זכה החייב בהפטר מחובותיו לאחר שעמד בתוכנית פירעון והפקיד בקופת הנושים 160 אלף שקלים. כשנה לאחר מכן נקבעה לו בביטוח לאומי נכות של 100% ובקשתו להחזרי מס עבור השנים 2015-2020 מתוקף הנכות אושרה. בעקבות זאת, הוא קיבל כ-200 אלף שקלים ש-172,440 שקלים מתוכם הם עבור השנים שבהן היה פושט רגל.

החייב פנה לבית המשפט שניהל את הליך פשיטת הרגל וביקש שיאשר לו להשאיר את הכספים אצלו. הוא טען כי מאחר שדרגת הנכות נקבעה אחרי שקיבל את ההפטר והזכאות להחזרים קמה בזכותה, הם לא אמורים להיות שייכים לנושים. החייב הדגיש כי הזכויות הכספיות המגיעות לו עקב נכותו הקשה נועדו לסייע לו לממן את ההוצאות הכרוכות במצבו.

כונס הנכסים הרשמי והנאמן שליווה את התיק טענו תחילה כי כל הכספים שקיבל החייב עבור השנים שהיה בפשיטת רגל שייכים לנושים. עם זאת, בהמשך הם נענו להצעת פשרה שהעלה השופט איל באומגרט, שלפיה החייב יקבל 70 אלף שקלים מהסכום.

אלא ששלושה נושים של החייב התנגדו להצעה וטענו בין היתר שהחייב התנהל בחוסר תום לב כשהמתין עם קביעת דרגת הנכות עד לאחר סיום ההליך.

לעודד חייבים לעבוד

השופט איל באומגרט קבע כי אין מחלוקת שהחזרי מס שמתקבלים עבור תקופה שבה התנהל הליך פשיטת רגל שייכים לקופת הכינוס, גם אם דרגת הנכות שבעקבותיה החייב קיבל אותם נקבעה מאוחר יותר.

עם זאת, השופט קבע כי במקרה הזה הוא סבור שיש מקום לגרוע חלק מהכספים ולהעבירם לחייב בכל זאת. הסיבה הראשונה היא העובדה שלמרות הנכות הקשה שלו החייב הקפיד לעבוד לאורך כל ההליך כדי לעמוד בתוכנית הפירעון שנקבעה לו.

"נכון וראוי לעודד חייבים אשר נקבעה להם דרגת נכות המזכה בהחזר מס, לצאת למעגל העבודה. במקרה בו מלוא החזרי המס יועברו לקופת הכינוס, לא יפעלו חייבים להשאת השתכרותם", כתב. המשמעות היא שחייבים כאלה יסתמכו על קצבאות ביטוח לאומי ולא יצטרכו לשלם דבר במסגרת ההליך כיוון שהקצבאות מוגנות.  

הסיבה השנייה היא שדרגת נכות כל-כך גבוהה מעידה בדרך כלל על קיומן של הוצאות מוגברות עבור סיעוד, חשמל, ציוד וכדומה, ובמקרה הספציפי הוכח שלחייב אכן יש קשיים רבים שמצריכים הוצאות גדולות.

לפיכך, השופט קבע כי 70 אלף שקלים מתוך החזרי המס יועברו לחייב, ואילו הייתה בסך כ-102 אלף שקלים לקופת הכינוס. לאחר הפרשת שכר טרחה והוצאות לנאמן תחולק היתרה כדיבידנד לנושים.

הנאמן: שמואל לביא, עורך דין פשיטת רגל

לא צוינו שמות עורכי דין נוספים

עו"ד מסלה אייצ'לותם עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.