כבר למעלה מחמש שנים ש"אזרחות פורטוגלית" או בשמה המעשי יותר "דרכון פורטוגלי" הפכה להיות מוצר מדף נחשק המככב ברשתות עם הצעות מגוונות ומחירים אטרקטיביים לכל מי שחפץ בכרטיס כניסה לאירופה. נותני השירות השונים מציעים את ״המוצר״ בהליך שעשוי להיראות זהה, אם כי בפועל הבדלים כמו ייצוג על ידי עורך דין פורטוגלי או ישראלי, אותיות קטנות בחוזה ועוד, עשויים להשפיע משמעותית על ההליך. אז איך לבחור את אנשי המקצוע שיסייעו לכם בקבלת האזרחות?  

עלות על חשבון איכות

בשוק שהפך לכל כך פופולרי בשנים האחרונות קיימת תחרות לא קטנה ואף אחד לא מעוניין לוותר עליכם. השחקנים מגוונים: מחברות ענק עם תקציבי פרסום אסטרונומיים שימשיכו להגיח אליכם דרך כל פורמט אפשרי ועד לעורכי דין פרטיים או "מומחים מטעם עצמם". קשה מאוד לדעת מראש אם השירות יהיה טוב, איכותי ומקצועי לאורך כל הדרך.

לרוב, עלות נמוכה או "הצעה שלא תוכלו לסרב לה" באה על חשבון איכות ולעיתים טומנת בחובה פערים בשירות ללקוח לאחר הגשת הבקשה ומלכודות בצורת תשלומים ללא החזר.

אם לא קיבלתם מספר מעקב אחרי התיק שלכם בממשלה, משהו בוודאות לא בסדר. באופן כללי מומלץ לדרוש להיות מכותבים על אישור הקהילה כמו גם על מספר התיק. 

סימכו על חוכמת המונים בטרם תבחרו היכן תשקיעו סכום לא קטן של כסף. בדקו את ותק החברה, מספר ההצלחות בפועל, דירוג הביקורות באינטרנט והתחייבות החברה כלפיכם.

שלב הקהילה היהודית

בשלב הראשוני של התהליך תתבקשו להוכיח לקהילה היהודית בפורטוגל את זכאותכם לאזרחות. לפני הגשת הבקשה, על החברה או עורך הדין לברר יחד אתכם האם כי קיים סיכוי גבוה לקבלת האישור.

אם שילמתם ללא התחייבות מצד החברה או עורך הדין כי כספכם יוחזר במידה ויתקבל סירוב מהקהילה היהודית, מדובר בדרך כלל במתכון לצרות. אם אף אחד גם לא בדק את זכאותכם לפני תחילת התהליך, זה הזמן לעשות ״אחורה פנה״.

ייצוג על ידי עורך דין מקומי פורטוגלי

לאחר קבלת האישור הרשמי הקהילה היהודית, בקשתכם תוגש לממשלת פורטוגל.

הגשת התיק לממשלה היא החלק "הקל" כביכול, אך מה קורה כאשר מתקבלת פניה ממשרד הפנים הפורטוגלי עם שאלות ובקשות נוספות? גם עורך דין ישראלי שדובר את השפה הפורטוגזית (נדיר מאוד) הוא חסר מעמד משפטי בפורטוגל ולא יוכל לפעול שם.

העובדה שמשרד עורך הדין לא נמצא בפורטוגל תקשה על הפעולות הנדרשות בתיק ואם אלו יתבצעו, סביר להניח שהם לא יהיו לפי המנטליות  והחוקה הפורטוגלית, מה שיוביל לתוצאה מאכזבת בלא מעט מהמקרים.

לכן, עורך דין פורטוגלי, עם רישיון לפעול בפורטוגל, הוא רכיב קרדינלי לכל אורך התהליך ועשוי להיות הגורם שיכריע אם הבקשה שלכם תסתיים בהצלחה או תרד לטמיון יחד עם כספכם.

מחיר נמוך עם אותיות קטנות

החברות הוותיקות בתחום מבינות כי מחיר הוא הדבר הראשון עליו מסתכלים ושזה מספר שקל להשוות. על החוזה (אם קיים) מופיע סכום מפתה מאוד, אך האם אתם בטוחים שכל מה שצריך כלול במחיר?

בטרם תבחרו עורך דין או חברה שתייצג אתכם, בדקו חוזה מול חוזה, וודאו כי התנאים כוללים את כל השלבים הרלוונטיים. אל תיפלו בפח, רבים מהחוזים לא כוללים את האגרות, טיפול לאחר הגשת הבקשה בשלב הממשלה, תרגום של כלל המסמכים, אפוסטיל ומשלוחים.

כדאי לשים לב לכך שהחוזה מתייחס גם לשלב קבלת תעודת הלידה הפורטוגלית במסגרת התהליך ולא משתמש בטרמינולוגיות המתנערות מאחריות.

זמנים ללא כיסוי

כמה זמן לוקח לקבל את האזרחות? התשובה עשויה להשתנות בכל רגע. הגורמים יכולים להיות הקשחת התנאים של הממשלה הפורטוגלית, עשרות אלפי פליטים עם בקשה לאזרחות שתופסים את התור לטיפול ומגיפת הקורונה העולמית.

לוח הזמנים המקובל לתהליך מתחילתו ועד לקבלת תעודת לידה פורטוגלית (לא תעודת זהות או דרכון) הוא כשנתיים וחצי בממוצע.

עורך דין או חברה שיבטיחו כי "תוך שנה וחצי מהיום אתם כבר אזרחי פורטוגל, בנופש עם הדרכון האירופאי" מטעים אתכם. אין ביכולתם לזרז את ההליך, אלה רק בנסיבות מאוד מסוימות התלויות בכם.

* אילון כסיף הוא מנכ״ל חברת ״קמפוס פאס״ העוסקת בייצוג צאצאי מגורשי ספרד לטובת מימוש זכאותם לקבלת דרכון אירופאי-פורטוגלי

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל