בית משפט השלום בעפולה קיבל לפני כשבוע את רוב תביעת הפיצויים שהגיש עובד מפעל הפלסטיק "פאלפליי", לאחר שהחליק על כתם שמן ושבר את כף יד ימין. השופטת מאג'דה ג'ובראן מורקוס קבעה כי בעלת המפעל לא סיפקה לעובד סביבת עבודה בטוחה והטילה עליה את מירב האחריות למצבו.

המקרה אירע בדצמבר 2013 – כשלושה שבועות לאחר שהתובע החל לעבוד במפעל שבמגדל העמק. לדבריו, במהלך העבודה הוא החליק על כתם שמן כשהתכופף להרים חלק שנפל תחת המכונה שעליה עבד, ונפל על כף יד ימין.

לאחר שהגיע לקופת החולים הסתבר שהוא שבר את כף היד, מה שאילץ אותו לעבור שני ניתוחים. בנוסף, ביטוח לאומי הכיר בו כנפגע עבודה עם 10% נכות.   

בתביעה שהגיש נגד בעלת המפעל בספטמבר 2014 העובד גולל את נסיבות התאונה ואת הנזקים שנגרמו לו בעקבותיה כמו הפסדי שכר עקב שנה של אובדן כושר עבודה, הוצאות רפואיות, כאב וסבל ועוד. כמו כן הוא צירף לתביעה חוות דעת מומחה שפסק לו 20% נכות ביד.

אלא שהמעסיקה הכחישה את הנסיבות שבהן התובע נפצע וכפרה באחריותה. בכתב ההגנה נטען כי אין לתובע עדי ראייה וכי לאחר התאונה הוא המשיך לעבוד – כך שמצבו לא היה כה חמור כפי שתיאר.

עוד לטענתה, קצת חשוד שהוא דיווח על התאונה רק ארבעה ימים אחרי שהתרחשה, כך שאין אפשרות לוודא שהוא אכן החליק על כתם שמן שנזל מהמכונה, כפי שהוא טען.

מכל מקום, וגם אם התאונה אכן התרחשה, יש להטיל את מלוא האשמה על התובע שהיה צריך להיות עירני ולהיזהר. לגבי נזקיו, המעסיקה הציגה חוות דעת שמעידה כי לתובע לא נגרמה נכות כלל.

בתגובה, התובע הדגיש כי מיד לאחר התאונה הוא דיווח עליה לממונה שלו ואף הצביע כי המעסיקה אישרה את גרסתו לאירוע במסגרת המסמכים שהגיש לביטוח לאומי.

ואכן, בחקירתו אישר המנהל של התובע שהוא דיווח לו על התאונה ואף ציין כי סביבת העבודה הייתה "חלקה ומסוכנת" עקב הצטברות שמנים ופסולת תחת המכונה.

סביבת עבודה חלקה ומסוכנת

עו"ד יעקב קורן (צילום: אתי לירז אביטבול, פסקדין)
צילום: אתי לירז אביטבול, פסקדין
עדות זו בצירוף המסמכים שהתובע הגיש שכנעו את השופטת ג'ובראן מורקוס לגבי התרחשות התאונה ואחריותה של הנתבעת לנזקיו.

"הנתבעת לא נקטה באמצעי זהירות מספיקים כדי לצמצם את סכנת ההחלקה" קבעה השופטת תוך שהטילה עליה את מרב האחריות לנזקי התובע. עם זאת, נקבע כי לתובע אשם תורם בשיעור 10% משום שנהג בחוסר תשומת לב ולא היה עירני לסביבה.

באשר לנזקי התאונה, לנוכח הפערים בין חוות הדעת הרפואיות שהגישו הצדדים, השופטת מינתה מומחה מטעם בית המשפט. המומחה העריך כי התובע נותר עם 10% נכות בכף היד – עמדה שהתקבלה על ידי השופטת.

בהתאם לכך, הנתבעת חויבה לשלם לתובע 179,877 שקלים (לאחר ניכוי 92,244 שקלים שקיבל מביטוח לאומי) על הפסדי שכר ופנסיה, עזרת הזולת, הוצאות רפואיות וכאב וסבל. לסכום זה התווספו גם הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד של כ-36 אלף שקל.

שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד יעקב קורן עוסק/ת ב- נזיקין 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל