ב-11 באוקטובר נכנס לתוקפו נוהל חדש של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות לטיפול בניכור הורי, המחייב את כל בתי המשפט למשפחה בארץ לטפל בדחיפות במקרים שבהם יש חשש לפגיעה בקשר בין הורה לבין ילדיו עקב סכסוך משפחתי. מטרת הנוהל היא לעצור כמה שיותר מהר הידרדרות בקשר, לסייע להציל אותו ולמנוע נתק מוחלט, ומנגד לאתר מקרים שבהם סירובו של הילד לקיום הקשר נובע מפגיעה מצד ההורה.

הנוהל פורסם בספטמבר האחרון, כחודש לאחר שעו"ד דוד טובול ועו"ד הילה יחזקאל הגישו עתירה לבג"ץ בבקשה לקבוע נוהל ניכור הורי אחיד, שוויוני וברור לכלל בתי המשפט לענייני משפחה בישראל.

בעתירה צוין כי לפני כשנתיים החל פיילוט של נוהל ניכור הורי בבית המשפט למשפחה בתל-אביב בלבד שבמסגרתו הועברו מקרי ניכור הורי שבהם ילדים להורים גרושים או בהליכי גירושין סירבו להיפגש או לקיים קשר עם אחד ההורים עקב הסתה – לשופט מוקד שדן ספציפית בסוגיית הניכור ההורי. זאת, במקום שיהיה נוהל אחיד שיסמיך את כלל השופטים שדנים בתיקי המשפחה לטפל במהירות וביעילות בתופעה.

בנוהל שפרסמה כעת נשיאת העליון נכתב כי "הליכים משפטיים המעלים חשש לפגיעה בקשר בין הורים לילדיהם על רקע סכסוך משפחתי כמו גם הליכים המעלים חשש לפגיעה במוגנות ילדים מחייבים מתן מענה ראשוני, יעיל ומהיר מצד בתי המשפט לענייני משפחה, תוך בחינת טובתו של הילד".

בהתאם לכך, קובע הנוהל כי בכל מקרה שבו אחד ההורים מגיש בקשה לסעד דחוף או זמני להבטחת הקשר עם ילדו או למניעת פגיעה בילד, ושופט או שופטת משפחה התרשמו כי מדובר במקרה חריג שדורש טיפול מיידי כדי למנוע את ההחמרה בפגיעה בקשר או את הפגיעה בביטחון הילד, הם יקבעו דיון מהיר בבקשה בתוך 14 ימים לכל היותר.  

האחריות ליישום הנוהל הוטלה על נשיאי או סגני הנשיא בבתי משפט השלום בכל מחוז, שחויבו לדווח כל חצי שנה למנהל בתי המשפט ודרכו לנשיאת בית המשפט העליון על חריגים בקיום הנוהל ולפרט על כל בקשה שלא התקיים בה דיון בהתאם ללוח הזמנים והסיבות לכך.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל