לבית משפט השלום בחיפה הוגשה לאחרונה תביעה נגד מכבי שירותי בריאות ("קופת החולים") והמרכז הרפואי "בני ציון" בחיפה. התובע טוען שקופת החולים לא התייחסה כראוי למחלת האבנים בכליות ממנה סבל כבר משנת 2002. לדבריו, רק ב-2021 ניתן לו טיפול רפואי, אך גם הוא היה רשלני ולווה בכאבים עזים. לטענת התובע, בעקבות האיחור באבחון ובטיפול בו נפגעה כלייתו השמאלית וכיום הוא סובל מאי ספיקת כליות כרונית, לצד נזקים אחרים.

בכתב התביעה שהוגש באמצעות עו"ד אייל בן ישי נכתב כי הטיפול שניתן לתובע שחרג מסטנדרט רפואי מקובל. התובע סיפר כי פנה בתחילת 2021 לבית החולים לאחר שהתקשה במתן שתן. במהלך אשפוזו בבית החולים בוצעה לו בדיקה לצורך ריסוק האבן (אורטרוסקופיה) ובתום ההליך הושאר בגופו תומכן ("סטנט").

לטענתו, בשלב זה הוא לא קיבל מהצוות הרפואי הסברים על הסיבוכים האפשריים של ההליך, וגם לא הוצגו בפניו חלופות אחרות לטיפול (כמו למשל ריסוק חוץ גופי). בכך על פי הטענה נפגעה האוטונומיה שלו, שכן הוא לא נתן 'הסכמה מדעת' להליך הרפואי שבוצע בגופו.

התובע הוסיף כי נאמר לו שעליו לחזור כעבור שבוע משחרורו לצורך הוצאת התומכן, אך לבסוף הוא התבקש להגיע יומיים לפני המועד המתוכנן. במועד זה בוצעה הוצאת התומכן שלוותה לדבריו בכאבים עזים.

הכאבים המשיכו

התובע המשיך לסבול מכאבים עד שבשלב מסוים הוא פנה לאורולוג של "מכבי", שבין היתר הפנה אותו לאולטרסאונד עם תאריך שנה קדימה. ואולם כעבור חצי שנה חלה החמרה בתפקוד הכליות, הוא אושפז שוב בבית החולים ואובחן כסובל מאי ספיקת כליות אקוטית עקב כליה חסומה. במיפוי כליות שנערך לתובע בפברואר 2022 עלה שתפקוד הכליה השמאלית שלו עמד על 14% בלבד.

בכתב התביעה נטען שבעקבות הטיפול הרשלני נותר התובע, גבר צעיר בן 48 במועד הטיפול, עם נכות רפואית ותפקודית גבוהה. "בשל מצבו איבד התובע למעשה את הכליה השמאלית, ובשל מצבה של הכליה הימנית שנותרה הוא עלול להידרדר לכדי אי ספיקה כלייתית מוחלטת, מה שיחייב טיפולי דיאליזה בעתיד", נכתב.

התובע צירף לכתב התביעה חוות דעת מקצועית של מומחה בתחום הכירורגיה האורולוגית. לדברי המומחה, הטיפול הרפואי שקיבל התובע לא בוצע בהתאם לסטנדרטים הרפואיים המקובלים.

כך למשל, המומחה ציין שקופת החולים לא התייחסה למחלת האבנים בכליות ממנה סובל התובע 20 שנה. לדבריו המרפאה לא דאגה לדרכי טיפול שיובילו להוצאת האבנים מכליותיו של התובע.

ביחס לטיפול הפולשני שעבר התובע, המומחה ציין שהרופאים היו חייבים להסביר לו על ההליך - במיוחד לנוכח גודלה של האבן.

עוד קבע המומחה שהוצאתו המוקדמת של התומכן ביומיים מנעה את ריפוי האזור ותרמה להידרדרות במצבו של התובע. לדבריו, היה צריך להקפיד על שבוע החלמה, כמקובל. הוא הוסיף שהוצאת התומכן לא אמורה להיות מלווה בכאב, והעובדה שלתובע כאב עשויה להעיד שההוצאה לא בוצעה כראוי וגרמה לפציעה ברקמות.

החמור מכל, סיכם המומחה, הוא שהתובע לא הונחה לבצע מעקב וביקורות. אם הרופאים שטיפלו בתובע היו פועלים כמקובל וטורחים לבצע מעקב כנדרש, הנזק לכליה השמאלית היה נמנע.

ממכבי נמסר בתגובה: "כתב התביעה התקבל לפני מס׳ ימים, אנו לומדים את פרטיו ונמסור התייחסותנו המלאה בבית המשפט".

מהמרכז הרפואי בני ציון לא נמסרה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.