בהחלטה שפורסמה לאחרונה דחה הרשם איל רוזין בקשה של בנק למנות כונס נכסים לדירת המגורים של חייבת. האישה היא אם חד הורית לחמישה ילדים, שניים מהם קטינים, שסובלת מנכות עקב התפרצות סכיזופרניה. הרשם קבע שניתן לנקוט בהליך פחות חמור לגביית החוב. הוא האריך את צו התשלומים בשלוש שנים (מעבר ל-4 השנים המצוינות בחוק ההוצאה לפועל) ופרס את החוב ל-84 תשלומים חודשיים של 3,100 שקל. 

פסק הדין לטובת הבנק ניתן ביולי 2021 ובמסגרתו חויבה החייבת לשלם לו 145,146 שקל בתוספת ריבית.

הבנק הגיש את פסק הדין לביצוע בהוצאה לפועל באוגוסט 2021, כשקרן החוב עומדת על סך של 202,476 שקל.

כשהחוב הגיע לסך של 257,173 שקל ביקש הבנק למנות את בא כוחו ככונס הנכסים של דירת המגורים של החייבת באשקלון. הוא טען ששווי הנכס הוא כמיליון שקל ומכירתו תכסה את החוב כולו גם לאחר מציאת סידור חלופי לחייבת.  

החייבת מוגדרת נכה 50% לצמיתות מאז 2011 עקב מחלת הסכיזופרניה. כאמור, היא אם חד הורית לחמישה ילדים, שניים מהם קטינים. היא אינה עובדת ולטענתה מתקיימת מקצבת הנכות ומקצבת הילדים של ביטוח לאומי. מדובר בתיקה היחיד בהוצאה לפועל. 

החייבת ביקשה להימנע ממינוי כונס נכסים לדירה. היא הבהירה שאת הדירה רכשה עבורה אמה לפני שנים, כשידעה שהיא אינה מסוגלת לעבוד, מתוך דאגה שיהיה לה ולילדיה מקום לגור בו. היא הוסיפה כי אם הדירה תימכר לא יהיה באפשרותה לקבל סיוע מהמדינה להשכרת דירה בדיור הציבורי וכמו כן, לאור מחלתה הנפשית היא תהיה מנועה מלהחזיק סכום כסף גדול ולא תוכל לרכוש דירה אחרת. 

בין לבין עתרה החייבת להגדלת צו התשלומים (שעמד במקור על 300 שקל) לסך של 3,100 שקל והיא משלמת אותו כסדרו.  

עקרון המידתיות

הרשם איל רוזין מלשכת ההוצאה לפועל באר שבע הדגיש שלפי אחד מעקרונות היסוד במערכת המשפט הישראלית, עקרון המידתיות, אין חובה לנקוט בהליך מחמיר כל עוד ניתן להשיג את התוצאה בהליך אחר שחומרתו פחותה יותר. 

הוא הוסיף שעקרון זה בא לידי ביטוי גם בחוק הוצאה לפועל המסמיך את הרשם להורות שהליך מסוים לא יינקט אם ניתן לבצע את פסק הדין בהליך פחות חמור.

הרשם קבע שבמקרה זה אפשר יהיה לגבות את החוב באמצעי פחות דרסטי מפינוי החייבת מביתה.

עוד ציין הרשם כי תיקון לחוק ההוצאה לפועל שנכנס לתוקף בספטמבר 2020 האריך את התקופה לפירעון החוב הפסוק בתיק ל-4 שנים כשמדובר בחוב העולה על 100,000 שקל. יתירה מכך, בסמכות הרשם להאריך את תקופת התשלום לתקופות נוספות של עד 3 שנים. 

הרשם כתב שהחייבת הוכיחה בתקופה האחרונה שהיא יכולה לעמוד בצו תשלומים של 3,100 שקל. 

בנסיבות אלה השתמש הרשם בסמכותו להאריך את צו התשלומים בעוד 3 שנים נוספות. הוא קבע שהחייבת תשלם 3,100 שקל לתקופה של 84 חודשים ושכל עוד היא עומדת בתשלומים, לא ימונה כונס נכסים לביתה.

לא ניתן צו להוצאות. 

להחלטה המלאה בתיק 520331-08-21

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו״ד דוד אהרן משה עוסק/ת ב- חדלות פירעון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.