פיצוי גרנדיוזי נפסק לאחרונה בבית המשפט המחוזי בלוד לעובד לשעבר במפעל לעיבוד מזון עקב תאונת עבודה שעבר. התאונה, במסגרתה נחתך האיש באגודלו מסכין במהלך תיקון תקלה במדפסת, הצטרפה לתאונה קודמת שבה נפגעו יתר אצבעותיו באותה כף יד, ולמעשה השביתה אותה לחלוטין. בעקבות האירוע סובל האיש מפוסט טראומה ורתיעה מסכינים. השופט אבי פורג קבע שמעסיקתו התרשלה בשמירה על ביטחונו ועליה לפצות אותו.

התובע (60) החל לעבוד בנתבעת – חברה המתמחה בעיבוד מזון – החל משנת 1997. עשור לפני תחילת עבודתו הוא עבר תאונה במסגרתה הקמיצה, האמה והזרת שלו נקטעו כאשר האצבע המורה הפכה ל"אצבע פטיש" (מקובעת בצורת ר'), כך שלמעשה האגודל שימש כאצבע המתפקדת היחידה בכף היד.

תאונת העבודה התרחשה ביולי 2017, עשרים שנה אחרי שהתובע הצטרף לשורות החברה בה שימש אחראי משמרת אריזה. הוא הבחין שהמדפסת הפסיקה לעבוד בשל מדבקות שנותרו תקועות בתוכה, ולכן הוא גירד אותן באמצעות סכין. ברגע של חוסר תשומת לב הסכין החליקה ופגעה באגודל שלו.

בעקבות התאונה פונה העובד לבית החולים 'הלל יפה' בחדרה שם אובחן כסובל מקרע של הגיד. עוד באותו היום הוא עבר ניתוח לתיקון ותפירה של הגיד, וידו גובסה. למחרת כבר שוחרר, אבל פחות משנה לאחר מכן פוטר מעבודתו ועד היום לא השתלב בעבודה חדשה.

מתקשה בפעולות פשוטות

בתביעה שהוגשה לבית המשפט סיפר האיש שכתוצאה מהתאונה נגרמה לו נכות אורתופדית ונפשית. בנוסף הוא פיתח רתיעה מסכינים, מתקשה לישון בלילות, שרוי בדיכאון ובחוסר מצב רוח ויחסיו עם אשתו הידרדרו עד כדי מחשבות על גירושים.

עוד סיפר התובע שמאז התאונה הוא מתקשה לבצע פעולות פשוטות הדורשות שתי ידיים כמו גריבת גרביים, חיתוך שניצל, פתיחת בקבוק ולבישת בגד עם ריץ' רץ'. לטענתו שיטת קילוף המדבקות באמצעות סכין הייתה מקובלת במפעל ומכאן שהעדר השמירה על בטיחותו עולה כדי רשלנות.

מנגד טענה החברה שהתובע היה עובד ותיק ומנוסה במועד התאונה, וכי הכיר היטב את עבודת המדפסת ואת הפעולות הכרוכות בתחזוקתה. לדבריה, היה עליו להשתמש במספריים לצורך קילוף המדבקות ולא בסכין, כך שהתאונה אירעה באשמתו הבלעדית.

אבל השופט פורג דחה את עמדת החברה. הוא הדגיש שממסכת העדויות עלה שקילוף מדבקות ממיכל המדפסת בסכין היה בגדר שיטת עבודה מקובלת במפעל, בה נקט גם מנהל מחלקת האריזה בכבודו ובעצמו.

השופט כתב כי אם החברה הייתה מעוניינת שהתובע ישתמש באמצעי תיקון אלטרנטיבי, "היה עליה לספק מספריים מתאימים ולהדריך כי זוהי שיטת העבודה הרצויה. משלא עשתה כן ובפועל נהגו עובדיה להשתמש לצורך כך בסכין, כשלא נאמר להם אחרת, ולא הובהר מהי שיטת העבודה הנדרשת, אין לה להלין אלא על עצמה".

לפיכך השופט קבע שהחברה התרשלה כלפי התובע ומחויבת לשאת בנזקיו, שהוערכו ב-1,787,000 שקל. במסגרת זו קבע מומחה בית המשפט שנגרמה לאיש נכות פסיכיאטרית קבועה בשל פוסט טראומה. נימוק נוסף לפיצוי הניכר היה שהתובע למעשה איבד כליל את יכולתו להשתמש באצבעות ידו הדומיננטית, בבחינת "הקש ששבר את גב הגמל".

השופט קבע שכמחצית מהערכת הנזק תוקפא עד לאחר שהתובע ימצה הליכים בביטוח הלאומי כנפגע עבודה, וכי לפיצוי הסופי שתשלם החברה יתווסף שכ"ט עו"ד בשיעור 23.4%.

  • ב"כ התובע: עו"ד גיל בן ארי
  • ב"כ הנתבעות: עו"ד אריה מוסקונה

עו"ד עמית אוריה עוסק/ת ב- נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.