השופטת מיכל אגמון-גונן מבית המשפט המחוזי בתל אביב הוציאה היום (ג') צו מניעה זמני נגד גירוש אזרחית אוקראינה שהגיעה לישראל. משרד הפנים החליט להרחיקה מהארץ מכיוון שבעבר שהתה ועבדה כאן שלא כדין ושלא הסדירה את כניסתה מראש. השופטת קבעה בין היתר שאין לצפות מפליטים שנמלטים מקרבות להסדיר את הבירוקרטיה טרם בואם.

האישה, שנמצאת כעת במשמורת במלון דן פנורמה, ביקשה להישאר בישראל עד שוך הקרבות. משרד הפנים מבקש להרחיקה בשל חשש כי תשתקע בישראל. 

במסגרת דיון בבית הדין לעררים המדינה הבהירה כי בעבר שהתה האישה בארץ כדין, ועבדה כאן, ולכן יש חשש להשתקעות. עוד ציינה המדינה כי האישה לא הסדירה את כניסתה מראש כנדרש. בית הדין לעררים קיבל את עמדת רשות האוכלוסין וההגירה והורה על הרחקתה מהארץ.

האישה הגישה בקשה לצו ארעי נגד החלטת בית הדין לעררים ומשרד הפנים וביקשה למנוע את הרחקתה מישראל.

בטרם הוגשה תגובת המדינה נעתרה השופטת אגמון-גונן לבקשה. "שוב מדובר במי שנמלטה מתופת המלחמה באוקראינה" כתבה השופטת וציינה שטעמי המדינה כפי שהוצגו בהליך בפני בית הדין לעררים אינם מצדיקים את הרחקת המבקשת.

בנוגע להסדרת ההגעה לישראל מראש כתבה השופטת כי דרישה זו ממי שנמצאים במנוסה מאזורי הקרבות באוקראינה אינה סבירה. היא ציינה כי בכל מקרה יש לבחון את מצבו של מי שכבר הגיע לישראל, גם אם לא הצליח לעמוד בדרישות הפורמליות. "העובדה שנותרו בידי המבקשת 300 דולר ואין בידה כרטיס טיסה חזרה, נימוקים שיכולים ללמד על חשש להשתקעות בזמנים רגילים, אינם מעידים על כך בשעת מלחמה, שעה שהמבקשת נמלטה מהקרבות בארצה, ובעלה  נותר להילחם באוקראינה".

עד שוך הקרבות

השופטת הפנתה להחלטתה הקודמת בה הורתה להשאיר בארץ אישה אוקראינית שהגיעה בנסיבות דומות, תוך שהדגישה את החמלה הנדרשת בימים אלה כלפי מי שנמלטו מהתופת.

היא הוסיפה כי השיקולים למתן סעד זמני בערעור הם סיכויי הערעור ומאזן הנוחות. באשר לסיכויי הערעור הדגישה השופטת כי המבקשת לא הגישה בקשה להכיר בה כפליטה, אלא רק לאפשר לה להישאר בישראל באשרת תייר למספר חודשים עד שוך הקרבות.

באשר למאזן הנוחות כתבה השופטת כי גם הוא פועל לטובת המבקשת בנסיבות בהן התכנית היא להשיב אותה למדינה שלישית באירופה בחוסר כל, כשמדינות אלה מוצפות כיום במאות אלפי פליטים. היא ציינה כי הפסיקה קבעה אף ביחס למי שאינו פליט כי אין להרחיק את מי שהכרעתו של בית המשפט בשלב הסעד הזמני עשויה להשליך על שלומו ובטחונו.

בנסיבות אלה הוציאה השופטת צו זמני המונע צעדי אכיפה נגד האישה לרבות השארתה במשמורת. היא קבעה שהאישה תשוחרר לאלתר לאחר שתמסור את כתובתם של קרוביה שם היא מתכוונת להתגורר וכן פרטי קשר שלהם.

לצורך ההחלטה בסעד הזמני לגופו הורתה השופטת לרשות להגיש תגובה בה תתייחס בין היתר למתווה החדש שלפיו מי שיש להם קרובים בישראל יוכלו להיכנס אליה.

להחלטה המלאה בתיק 30843-03-22

להחלטה מאתמול בתיק 22930-03-22

ב"כ המבקשת: עו"ד אלעד לוי ממשרד נשיץ, ברנדס, אמיר ושות'

ב"כ רשות האוכלוסין: לא צוין

עו"ד ליאת שטיינברג חרלמפ עוסק/ת ב- חוקתי ומנהלי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.