שופט בית המשפט המחוזי מרכז, רמי חיימוביץ, קיבל לאחרונה תביעה נזיקית של פועל בניין (26) שנפגע בעבודה מלוח שיש שנפל עליו. הקבלנית הראשית באתר התנערה מאחריות וניסתה להטיל אותה על המעסיק של הפועל או על קבלני המשנה, אך השופט קבע שהיא פעלה בניגוד לתקנות הבטיחות והאחריות מוטלת עליה. התביעה נגד המעסיק נדחתה שכן לא בטוח שהדרכת בטיחות מטעם המעסיק הייתה יכולה למנוע תאונה מהסוג הזה.

בשנת 2014 בהיות התובע קטין לפני גיל 18, הוא החל לעבוד כעוזר תפסן בפרויקט "מגדלי הלאום" בראשון לציון. באחד מימי עבודתו בפברואר אותה השנה, הוא וצוותו עסקו בעבודות פיתוח על הקרקע, מתחת לבניין שהיה בבנייה, כאשר לוח שיש נפל על ראשו מגובה רב. הקסדה שהרכיב לראשו התנפצה והיא איבד את ההכרה.

בעקבות התאונה התובע עבר שיקום ממושך בבית לווינשטיין ונותר עם נכויות נוירולוגיות, נפשיות ואורתופדיות. ביטוח לאומי הכיר בתאונה כתאונת עבודה, והתובע הגיש תביעה לפיצויים נגד הקבלנית הראשית באתר, א. דורי חברה קבלנית בע"מ ונגד המעסיק.

א. דורי טענה להגנתה שהתובע לא הוכיח התרשלנות מצידה, שכן מי שעסק בהתקנת לוחות השיש היה אחד מקבלני המשנה באתר הבנייה. לדבריה, יש להטיל את האחריות על המעסיק הישיר של התובע שלא הדריך אותו כראוי ולא סיפק לו ציוד מגן הולם.

המעסיק טען להגנתו שמדובר באירוע חיצוני שנגרם על ידי קבלן אחר, וכי לא הייתה לו יכולת למנוע את התאונה. בכל מקרה, נטען כי לתובע סופק ציוד מגן והוא עבר הדרכה מתאימה.

מטעם בית המשפט מונו מומחים רפואיים שקבעו כי נותרה לתובע נכות משוקללת בשיעור 64.9% בתחום הנפשי, הנוירולוגי והאורתופדי.

לא סיפקה ראיות

השופט חיימוביץ קיבל את התביעה. הוא קבע כי נסיבות האירוע אינן שנויות במחלוקת באשר עדות התובע לא נסתרה ואף נתמכה בעדויות עובדים נוספים שהיו במקום ובמסמכים הרפואיים ממיון בית החולים בזמן אמת.

באשר לאחריות על התאונה, הסביר השופט כי לפי תקנות הבטיחות בעבודה, האחריות מוטלת על הקבלן הראשי והעסקתם של קבלני משנה אינה גורעת מאחריותו. אחריות זו, ציין השופט, כוללת שורה של הוראות בטיחות, כגון התקנת מחיצה כאשר אדם עובד מתחת לאדם אחר, והחברה הקבלנית לא הציגה כל ראייה לקיום ההוראות.

השופט ציין שהקבלנית הראשית היא זו שיודעת מיהם קבלני המשנה שעסקו בהתקנת הלוחות, מי היה אחראי על ביצוע תקנות הבטיחות ויישומן ומהן הוראות העבודה והנחיות הבטיחות שניתנו לקבלנים השונים. ואולם, היא לא הציגה כל ראיה שמוכיחה מי מהם אחראי לתאונה ומדוע, כשמנגד, נפילת חפץ כבד באתר בניה מתיישבת עם המסקנה שלא ננקטו אמצעי זהירות סבירים ולא נאכפו התנאים הקבועים בדין להפעלת אתרי בניה.

התביעה נגד המעסיק נדחתה באשר נקבע שהוא סיפק ציוד מתאים וספק אם ישנה הדרכת בטיחות שרלבנטית למעביד ויכולה הייתה להציל את התובע מפני תאונה שכזו.

נזקי התובע מהתאונה הועמדו על סך של 4,515,179 שקלים, מתוכם הוא צפוי לקבל מביטוח לאומי תגמולים בסכום מצטבר של 2,216,841 שקלים.

עו"ד מירב אשל  (צילום: יקיר ברבי)
עו"ד מירב אשל | צילום: יקיר ברבי

א. דורי חויבה להשיב לביטוח לאומי את שווי התגמולים וכן לשלם לתובע את היתרה בסך 2,298,338 שקלים.

בנוסף חויבה החברה לשלם לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 558,000 שקלים.

התובע חויב בהוצאות המעסיק וחברת הביטוח שלו בסך 75,000 שקלים.

ב"כ התובע: עוה"ד ג'מאל תאופיק ויוסף דראושה

ב"כ ביטוח לאומי: עו"ד אבישי יונגר

ב"כ החברה הקבלנית: עוה"ד ליאור סלומון ואסתי הלחמי

ב"כ המעסיק: עו"ד אמיתי יחיאל

עו"ד מירב אשל עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.