תדמיינו לרגע סיטואציה בה אדם נקלע לחובות כבדים וחייב המון כסף לנושיו. מהי לדעתכם אסטרטגיית הפעולה הנכונה יותר מבחינת הנושים – לעמוד על החזר חובם בכל מחיר או לבוא לקראת החייב במסגרת הליך גישור? אף שבמחשבה ראשונה ניתן לתהות מדוע שאנשים שחייבים להם כסף ייפנו לגישור שבמסגרתו כנראה יוותרו על חלק מהחוב, בפועל יש לכך יתרונות ותתפלאו לגלות שהפרקטיקה הזו ממש לא נדירה.

עו"ד ליאור מרקוביץ, שמתמחה בתחום החובות, ממחיש זאת באמצעות סיפור עתיק יומין שהולך ככה: שלושה אחים ירשו מאביהם 17 גמלים. הבכור קיבל חצי מהירושה, האמצעי שליש והצעיר תשיעית. הבעיה היא ש-17 לא מתחלק לא ב-2, לא ב-3 ואף לא ב-9. מה עושים?

האחים פנו לעזרתה של אישה זקנה שמצדה נתנה להם גמל אחד, כך שבסופו של דבר היו להם 18 גמלים. בהתאם לכך הבכור קיבל 9 גמלים, האמצעי קיבל 6 והצעיר 2. יצא שהם חילקו 17 גמלים ונותר להם גמל אחד ספייר, אותו החזירו לאישה.

הסיפור הזה ממחיש כיצד חשיבה יצירתית עשויה לקדם פתרונות טובים שהצדדים לא העלו על דעתם טרם כניסתם לסכסוך. באותה מידה, גם נושים וחייבים – שנמצאים לכאורה בשני צדי המתרס וחולקים אינטרסים מנוגדים בתכלית – יכולים לקדם פתרונות יצירתיים אם רק יחשבו מחוץ לקופסה. לכך נועד הליך הגישור.

לדעתו של עו"ד מרקוביץ נדרש שיהיה מגשר צמוד לכל הליך חדלות פירעון. מדובר בהליך שכולל משתתפים רבים ומגוונים כאשר הטייתו לכיוון הסכמי, להבדיל מנקיטת צעדים שיפוטיים בכפייה, עשויה לתרום לכולם. 

אוקיי, אז דיברנו על גישור, אבל מה בדיוק כולל הליך חדלות פירעון ואיך זה קורה בפועל?

התשובות בפודקאסט!

עו"ד ליאור מרקוביץ עוסק בחדלות פירעון

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.