מה קורה כשאחד מבעלי הדירות בפרויקט תמ"א 38 הוא גבר או אישה שמונה להם אפוטרופוס או שהופעל לגביהם ייפוי כוח מתמשך? האם מיופה הכוח או האפוטרופוס יכולים לחתום בעצמם על מסמכי הסכם פינוי בינוי או חיזוק ושיפוץ בשמו של בעל הדירה?

התשובה היא לא. במקרים כאלה יש צורך בקבלת אישור בית משפט כדי לחתום על ההסכם בשם האדם שמונה לו אפוטרופוס או בשם האדם שיפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף עבורו. אפילו אם מייפה הכוח דאג לרשום בהנחיות המקדימות לייפוי הכוח המתמשך הוראות לעניין חתימה על הסכם תמ"א, עדיין יש צורך לפנות לבית משפט לענייני משפחה כדי לקבל אישור חתימה על הסכם תמ"א בשם אותו אדם.  

בהתאם לחוק, כל פעולה במקרקעין עבור אדם שמונה לו אפוטרופוס או שהופעל לגביו ייפוי כוח מתמשך מצריכה הגשת בקשה ספציפית ומפורטת לבית המשפט. פעולה במקרקעין כולל למשל רישום הערת אזהרה לטובת משכנתא או מכירה של נכס. הבקשה מוגשת כמו תביעה, והמשיב לה הוא האפוטרופוס הכללי של אותו מחוז.

בדרך כלל האפוטרופוס הכללי מעביר את ההסכם לבדיקה של היחידה הכלכלית במשרדו. האפוטרופוס הכללי והמחלקה הכלכלית בודקים את ההסכם מתוך רצון לוודא כי זכויות האדם שמונה לו אפוטרופוס מוגנות ומובטחות, וכי הוא מקבל את מלוא התמורה שמגיעה לו. כל מטרתו של האפוטרופוס הכללי במקרה זה היא לוודא שהאדם החסוי מוגן ושאין ניצול כלכלי או ניצול של המצב של אותו אדם חלש.

האפוטרופוס הכללי ידרוש פרטים נוספים בהתאם לכל פעולה במקרקעין המתבקשת להיעשות על ידי האפוטרופוס או מיופה הכוח בהתאם לייפוי כוח מתמשך. מדובר בהליך משפטי נפרד הדורש מיומנות וניסיון של עורך הדין לנהל אותו על הדרך הכי יעילה ובשיתוף פעולה מול כל הגורמים המעורבים בהליך. אחרת התיק יכול להיתקע הרבה זמן בבית משפט דבר אשר מונע התקדמות הפרויקט כולו.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.