המדינה חויבה לאחרונה לשלם פיצויים והוצאות של 58,000 שקלים לנער בן 12 שנפל במדרגות בית הספר ושבר את הירך כשהיה בכיתה א'. השופטת דנה עופר מבית משפט השלום בעכו העדיפה את גרסתו של הילד, כי תלמידים דחפו אותו במדרגות, על פני גרסת המדינה כי נפל ללא סיבה מיוחדת, אולי כי דרך על שרוכי הנעליים. היא קבעה שצוות בית ספר התרשל בכך שלא השגיח על התלמידים.

התאונה התרחשה ב-2014, כשהנער היה בן 6. בתביעה נזיקית שהגיש ב-2018 נגד המדינה מכוח אחריותו של משרד החינוך על מורי בית הספר, הוא טען שהיא נגרמה בשל היעדר השגחה על התלמידים. לפי גרסתו, בסיום יום הלימודים ירד במדרגות לכיוון ההסעה הביתה וחלף על פני מספר ילדים שדחפו אחד את השני, ולאחר מכן גם אותו. כתוצאה מכך הוא נפל על הרגל ושבר את הירך. בעקבות התאונה הוא עבר שני ניתוחים ברגל אבל לא נשאר עם נכות משמעותית למעט צלקת.

אף אחד מצוות בית הספר לא ראה את התאונה אבל מנהל בית הספר אישר את גרסת הילד על טופס שהוגש לחברת הביטוח איילון שביטחה את התלמידים בביטוח תאונות אישיות. למרות זאת, המדינה טענה שאין לה אחריות לתאונה כיוון שהתובע פשוט נפל ללא סיבה מיוחדת, אולי כי דרך על שרוכי הנעליים, והצוות לא יכול היה למנוע זאת.

סיכון ידוע

אלא שהשופטת דנה עופר העדיפה את גרסת התובע על פני גרסת המדינה. היא ציינה כי התובע העיד בהליך "באופן אמין, בפשטות ובישירות" והחקירה הנגדית לא הצליחה לערער אותו. היא הוסיפה כי גרסתו אף נתמכה בטופס שעליו חתם המנהל.

מנגד, אף אחד מהצוות לא היה עד ראייה לתאונה והגרסה שמעד על שרוכי הנעליים לא גובתה בראיה כלשהי. עוד ציינה השופטת כי בית הספר לא ערך דו"ח אירוע לאחר התאונה, מה שפגע ביכולת של התובע לזמן לעדות ילדים שנכחו במקום בזמן התאונה.

באשר לאחריות של בית הספר, השופטת ציינה כי לא כל נפילה מעידה על רשלנות הצוות החינוכי, שכן  לעיתים קורה שילדים עושים דברים פתאומיים למרות ההשגחה. אלא שבמקרה הנוכחי כלל לא היה פיקוח על הילדים.

"אין מדובר במקרה שבו למרות קיומו של פיקוח הולם, לא ניתן היה למנוע דחיפה פתאומיים של ילד על ידי אחר, אלא במקרה שבו לא היה פיקוח בכלל, כאשר הסיכונים הקיימים מחייבים קיומו של פיקוח", כתבה.

השופטת הדגישה כי ברור שיציאה מבית הספר דרך גרם מדרגות מהווה סיכון, במיוחד כשמדובר בתלמידי כיתה א'. "תלמידי כיתה א' הם הקטנים והפגיעים שבילדי בית הספר, הם אינם מורגלים בהרגלי בית הספר, והם זקוקים להשגחה ולפיקוח הולמים", כתבה.

לפיכך השופטת קבעה כי הוכח שצוות בית הספר התרשל כלפי התובע ולכן המדינה צריכה לפצות אותו על הנזקים שנגרמו לו בעקבות התאונה. בסך הכל נפסקו לתובע 43,000 שקלים על כאב וסבל, הוצאות רפואיות, עזרה והוצאות נסיעה, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של 15,000 שקלים.

עו"ד עבד עודה (צילום: ואיל עואד)
עו"ד עבד עודה | צילום: ואיל עואד

ב"כ התובע: עו"ד א' אסדי

ב"כ הנתבעת: מ' אלמאדי, עו"ד נזיקין

עבד עודה עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.