העולם הפך להיות כפר גלובלי מזמן, וישראלים רבים מחזיקים רכוש במדינות שונות. חלקם עברו להתגורר בחו"ל והותירו רכוש בארץ כמו דירה או חשבונות בנק וחיסכון ואולי צוברים רכוש נוסף במדינה שבה התיישבו. חלקם חיים בישראל אך השקיעו ברכוש מעבר לים. 

כולנו חיים בחוסר ודאות תמידי גם אם יש לנו תחושה אחרת. אנחנו לא יודעים מה ילד יום ורוצים לדאוג לדור הבא. כשיש לנו רכוש, עריכת צוואה היא הכרחית לא רק על מנת לוודא שהרכוש יחולק בחוכמה בין היורשים וימנע סכסוכים עתידיים שעלולים לפרק את המשפחה. צוואות מסודרות גם יעזרו ליורשים לנהל את העיזבון ולשמור על הרכוש לאחר מות המוריש.

ישראלי אמיד שהשקיע בנדל"ן בארה"ב נפטר בישראל לפני שכתב צוואה לטובת זוגתו או שלושת ילדיו. היורשים הוציאו צו ירושה בארץ, שניתן אמנם לאכוף אותו בארה"ב, אך הדבר דורש זמן ומשאבים לרבות הליך משפטי של רישום הצו הישראלי ואכיפתו בכל מדינה ומדינה שבה היה למנוח רכוש.

בנסיבות אלה היורשים נאלצו לשלם הון לעורכי דין על מנת להעביר על שמם את הרכוש לאחר מות המנוח, ומאחר שההליכים ארכו זמן רב נגרמו לעיזבון נזקים: חשבונות בנק הוקפאו ולא ניתן היה למשוך מהם כספים או לנהל אותם, חשבונות לא נפרעו ועוד.

עריכת צוואה מתאימה הן בישראל והן במדינה בה נמצא הרכוש הייתה פוטרת את היורשים מהצורך בהליך משפטי סבוך של אכיפת צו הירושה הישראלי שם, ומאפשרת להם לפנות לבית המשפט המוסמך באותה מדינה בהליך קיום צוואה מהיר, יעיל וזול משמעותית.

צוואה מתאימה היא צוואה שנערכה לפי חוקי המקום בו נמצא הרכוש, ושמבהירה את רצון המוריש לחלוקת הרכוש באופן ברור. ברוב המדינות, דרך המלך לתיקוף הצוואה הינה חתימת המצווה עליה בפני שני עדים שאינם יורשים, בפני נוטריון, או גם וגם.

כאשר קיימת צוואה מתאימה לדין המקומי, נמנע הצורך בהליך של אכיפת צו קיום צוואה או צו ירושה זר במדינה שבה נמצא הרכוש, ודי בהגשת הצוואה לרשות השיפוטית המקומית על מנת לקבל צו קיום צוואה.

לדוגמה, תושב ישראלי נפטר בישראל והותיר נדל"ן בפלורידה. אם לא השאיר אחריו צוואה, יפנו יורשיו ראשית לקבל צו ירושה בארץ, ואז יוכלו לפנות למדינת פלורידה בבקשה לרישום צו הירושה הישראלי (בפני בית משפט מקומי). לאחר הרישום הם יצטרכו לפנות לבית המשפט בבקשה לאכיפה. לעומת זאת, אם מלכתחילה הייתה בידיהם צוואה שמתאימה לחוקי פלורידה, ניתן היה לבקש ישר צו קיום צוואה מקומי, בלי צורך בהליכים נוספים.

חשוב לדעת שניתן להכין צוואה מותאמת לשתי המדינות, אך יש לתת לכך את הדעת מראש.

פתרון משפטי נוסף שכדאי לקחת בחשבון כאשר משקיעים בנדל"ן מחוץ לישראל הוא נאמנות. נאמנות היא כלי משפטי המייתר הליך של צו קיום צוואה או צו ירושה ולמעשה מעביר את הרכוש אוטומטית ליורשים עם פטירת המנוח. באמצעות יצירת הנאמנות, עוברים למעשה הנכסים להיות שייכים לנאמנות, שמבחינה משפטית היא יישות נפרדת לחלוטין מהמוריש עצמו, ולכן לפטירת המוריש אין כל השפעה.

ההחזקה בנאמנות עוברת לידי היורשים המפורטים בנאמנות, והם יכולים להמשיך להחזיק בנכסים דרך הנאמנות או לעשות כל שינוי שעולה על דעתם. זהו כלי שימושי מאוד במדינות ארה"ב השונות וגם במדינות אחרות בעולם.

המשמעות של התאמת כלי משפטי מתאים, צוואה או נאמנות, היא חיסכון בזמן ובעלויות רבות. תדאגו לילדים ותסדירו את העניין ויפה שעה אחת קודם.

עו"ד קרנית וסלינג גפן (צילום: שחר הילה)
עו"ד קרנית וסלינג גפן | צילום: שחר הילה

עו"ד קרנית וסלינג גפן עוסקת במשפט בינלאומי ועסקאות נדל"ן בארה"ב

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה לקחו חלק צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.