סגן נשיא בית משפט השלום בקריית גת, השופט יניב בוקר, קיבל לאחרונה תביעה שהגישה גננת שנפצעה כשעלתה על כיסא באשכול גנים בתל שבע. במהלך התלייה הכיסא התעקם ונשבר. המועצה המקומית טענה כי הגננת הייתה צריכה לבדוק את הכיסא ומשרד החינוך טען שלא ניתן להציב מפקח שיוודא שהגננות לא מסכנות את עצמן. הטענות נדחו ונקבע כי הנתבעות היו צריכות לספק לגננת אמצעי תלייה בטיחותיים. 

התובעת, ילידת 1981, עבדה כגננת באשכול גנים ביישוב תל שבע. היא סיפרה שבדצמבר 2014 במהלך יום הלימודים נדרשה לתלות ציורים וקישוטים בכיתה לקראת החורף. לשם כך היא עלתה על כיסא ובמהלך פעולת התלייה, הכיסא התעקם והיא נפלה ונפגעה בברך ושוק רגל ימין.

לטענתה, התאונה התרחשה בשל רשלנות הנתבעות, המועצה המקומית תל שבע ומשרד החינוך, שלא דאגו לספק לה סביבת עבודה בטוחה או ציוד מתאים לתליית קישוטים. התובעת הוסיפה, בין היתר, כי הנתבעות לא העסיקו אחראי תחזוקה ולא הזהירו אותה מפני הפעולה המסוכנת.

המועצה המקומית טענה כי האשם הבלעדי לתאונה מוטל על התובעת או על משרד החינוך. לדבריה, התובעת לא פעלה על פי ההנחיות שניתנו לה, עלתה על כיסא ולא על סולם, לא בדקה את הכיסא בטרם עלתה עליו ולא ביקשה עזרה מהסייעת.

משרד החינוך טען בין היתר כי מדובר באירוע "סתמי ופתאומי" שנגרם בשל חוסר זהירותה של התובעת, אישה בגירה שפעלה על דעת עצמה. לשיטתו, האפשרות היחידה למנוע אירועים כמו זה המתואר בכתב התביעה היא להציב מפקח על התובעת לכל שעות עבודתה כדי שיבדוק שאינה מסכנת את עצמה, ולא מדובר בדרישה סבירה.

לא סיפקו ציוד מתאים

השופט יניב בוקר קבע מבחינה עובדתית כי הנפילה התרחשה כתוצאה מהתעקמות רגעית של רגלי הכיסא תחת משקלה של התובעת. עוד הוא קבע כי אין בגן סולם זמין לרשות הגננות והסייעות.

עוד כתב השופט כי לפי הפסיקה האחריות על נושא הבטיחות במוסדות החינוך היא משותפת למשרד החינוך והרשות המקומית.

הוא ציין שהנתבעות הודו כי אין כל איסור על הגננות לעלות על כיסא לשם תליית קישוטים. השופט הבהיר כי בהינתן הצפייה של המעסיקות כי הגנים יהיו מקושטים, וכי הגננות והסייעות יעשו זאת בעצמן, קמה חובתן לספק להן כיסאות שיעמדו בנטל.

בנסיבות אלה קבע השופט שהנתבעות התרשלו כלפי התובעת באספקת ציוד שאינו מתאים ובכך גרמו לנזק. הוא הוסיף שהמועצה האזורית אחראית לתאונה כמי שבאחריותה תקינות הציוד ומשרד החינוך אחראי מתוקף היותו מעסיקו של מנהל אשכול הגנים שאמון על בדיקת תקינות הציוד מעת לעת והבטחת שלום הגננות והסייעות. את עיקר האחריות (70%) הטיל השופט על המועצה, ואת היתר על משרד החינוך.

השופט קבע שאין להטיל על התובעת אשם תורם משמעותי, אלא בשיעור מינימלי של 5% בלבד.

עו"ד טארק חורי (צילום: ואסים אבו חאדרה )
עו"ד טארק חורי | צילום: ואסים אבו חאדרה

בסופו של דבר ולאחר ניכוי אשם תורם תפוצה התובעת בסך של 77,900 שקל, בתוספת שכ"ט עו"ד בסך 13,671 שקל והחזר הוצאות.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין

עו"ד טארק ח'ורי עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.