רשמת לשכת ההוצאה לפועל בתל-אביב, נעמה טלמן-בולטין, קיבלה חלקית את בקשתו של גבר כבן 43 אשר חייב לנושים שונים כ-120,000 שקל, והורתה על הפטר של חצי מסכום חובותיו.

החייב, רווק ואב לילדה בת 12, הוכרז כ"מוגבל באמצעים" בנובמבר 2014, ותיקיו אוחדו, כאשר יתרת סך החובות עמדה על 120,210 שקל. בשלב ראשון הוטל עליו צו תשלומים של 600 שקלים לחודש. ב-2018 התשלום החודשי הופחת ל-450 שקל, ואילו החל ממאי 2019 ועד היום עומד הצו על 150 שקלים.

ב-2019 החייב הגיש בקשת להפטר מחובותיו, בהתאם לחוק הוצאה לפועל העוסק בחייבים מוגבלי אצמעים.

החייב הצהיר שאין בבעלותו נכסים כלשהם. משכורתו עומדת על כ-12,500 שקל לחודש, אך הוא מחזיק ברכב צמוד מהעבודה, שנתון 2019, ששווי השימוש בו עומד על 2,700 שקל לחודש.

כאשר נשאל מדוע הוא צריך רכב כה חדיש, החייב טען כי החברה מתעסקת רק עם רכבים חדשים, ואין באפשרותו להשתמש ברכב ממקור אחר. הרשמת הטילה ספק בטענה זו, וציינה כי לא ברור לה מדוע החייב לא יעבור לנסוע ברכב יד שנייה.

הרשמת גם הפנתה לכך שלפני כשנה החייב לקח את בתו לאמסטרדם על מנת לחגוג לה שם יום הולדת 11, והביעה תמיהה כיצד ומדוע אדם שמוכרז כחייב מוגבל באמצעים בוחר לעשות זאת.

מעבר לכך החייב אף נסע לחו"ל מספר רב של פעמים בשנה האחרונה. הוא ציין שמדובר בנסיעות לצרכי עבודה הממומנות על ידי המעסיק, אולם הרשמת העירה כי "אין ספק כי כל נסיעה לחו"ל ותהא היעד ומטרת הנסיעה שתהא כרוכה בהוצאות בלתי צפויות כגון בזבוזים, קניות וכיוצא בזה אשר ספק בעיני שאף הן ממומנות על ידי מאן דהוא."

"הדעת אינה נוחה"

באופן כללי, הרשמת סברה כי "הדעת אינה נוחה" מהצטברות נסיבות אלה. למעשה, מן הנתונים עלה כי מחד החייב טוען שאמצעיו אינם מאפשרים לו לשלם למעלה מ-150 שקלים לחודש, אך יחד עם זאת הוא טס לחו"ל פעמים רבות ונוסע ברכב יוקרתי.

"קשה מאוד לקבל את טענותיו כי הוא זכאי להגנת החוק ולקבלת הפטר ולטעמי לא לכך ולא לחייבים מהסוג של החייב כיוון המחוקק עת חוקק את החוק והוראת השעה המתייחסת למתן הפטרים לחייבים מוגבלים באמצעים", כתבה.

על כך הוסיפה הרשמת את העובדה שמאז שהוכרז כחייב מוגבל באמצעים, האיש שילם מדי חודש סכומים נמוכים בהרבה מן הסכומים שיכול היה לשלם, ככל הנראה.

הרשמת הבהירה שיש לאזן בין כל אלה לבין העובדה שאף אחד מהנושים לא הגיש התנגדות, וכן אל מול העובדה שהחייב עומד בתנאי הסף לקבלת הפטר לפי חוק ההוצאה לפועל.

בסופו של דבר, הפתרון בעיני הרשמת היה להתנות את מתן ההפטר בתשלום של 60,000 שקל, כלומר מחצית מחובותיו של האיש נכון להיום.

התשלום יבוצע על ידי מימוש קרן השתלמות של החייב (כ-15,650 שקל), ואת היתרה הוא ישלם ב-24 תשלומים לכל היותר.

שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו"ד אייזיק סטולוב עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל