ייפוי כוח מתמשך הוא הסדר משפטי המאפשר לכל אדם כשיר מעל גיל 18 לבחור מי יהיו האנשים שיטפלו בו ובענייניו במקרה של אי כשירות.

באמצעות ייפוי הכוח יכול הממנה (מי שחתום על המסמך) לבחור מבעוד מועד, את האנשים שהוא סומך עליהם לנהל את ענייניו ולקבל החלטות עבורו. מיופה הכוח יכול להיות קרוב משפחה, חבר, בעל מקצוע ועוד.

העניינים שבסמכות מיופה הכוח מוגדרים על ידי הממנה, בהתאם לרצונו ויכולים לחלוש על תחומי החיים הבאים: עניינים רכושיים (לרבות ניהול נכסים, חשבונות בנק), עניינים אישיים (לרבות מגורים, תעסוקה) ועניינים רפואיים. 

מתי זה מתחיל?

ייפוי הכוח יכנס לתוקף כאשר הממנה ״חדל להבין בדבר״. מדובר בתנאי מהותי שלפיו רק במצב בו הממנה בלתי כשיר לקבלת החלטות ייכנס מיופה הכוח לתפקידו. ואולם אם הממנה ירצה בכך, החלק הרכושי בייפוי הכוח יכול להיכנס לתוקף גם כאשר הממנה מבין בדבר. 

הכלל הוא שכל מה שהיה בסמכות הממנה בקשר לעניינים שבייפוי הכוח, עובר לסמכותו של מיופה הכוח. ואולם, כדי לאזן ולהגביל את כוחו של מיופה הכוח, מחשש לפגיעה באינטרסים של הממנה נקבעו חריגים לכלל זה. כך למשל, יש פעולות המצריכות את אישור בית המשפט, כמו עסקאות נדל״ן. כמו כן, יש פעולות הדורשות הסמכה מפורשת מראש (מצד הממנה) כמו מתן תרומות, מתנות, הלוואות, טיפול ואשפוז בבית חולים פסיכיאטרי, המרת דת ועוד.  

הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח המתמשך הנחיות מקדימות למיופה הכוח שבהן יפרט את רצונו לגבי החלטות עתידיות שיתקבלו בשמו או פעולות שינקטו בשמו בעניינים הנכללים בייפוי הכוח.

חשוב לדעת כי הוראות הנוגעות להנחיות מקדימות לא יחולו על מתן הנחיות למיופה הכוח בקשר לטיפול רפואי לפי "חוק הנוטה למות" (אדם אשר רוצה ליתן הנחיות מקדימות לפי "חוק הנוטה למות" רשאי לעשות זאת באמצעות מסמך מתאים).

איך מתבצע התהליך?

בייפוי הכוח נגדיר את זהות מיופה/מיופיי הכוח לאחר שנקבל את הסכמתם להיכנס בבוא היום לתפקיד, על כל רבדיו ומשמעויותיו. בשלב זה ניתן גם לקבוע את זהות מיופי הכוח החליפיים (למצבים בהם מיופי הכוח אינם יכולים לבצע את תפקידם), וכן את אופן שיתוף הפעולה בין מיופי הכוח (אם מונה יותר מאחד).

הממנה רשאי להטיל על מיופה הכוח חובת דיווח על פעולותיו לאדם מסוים או לאפוטרופוס הכללי, ובכך בעצם ליצור מנגנון בקרה ופיקוח.

מתי מיופה הכוח מסיים את תפקידו?

סיום תפקידו של מיופה הכוח יכול להיות מחמת ביטול ייפוי הכוח או בפקיעתו. באפשרות הממנה לבטל מינוי של אחד ממיופה הכוח בכל עת שהממנה יחפוץ בכך, לרבות לאחר שייפוי הכוח נכנס לתוקף, אם הוא לא הגביל את עצמו במסמך. ביטול ייפוי הכוח אפשרי גם במקרה שהממנה הגביל את עצמו אך נדרשת פניה לבית המשפט.

עוד חשוב לדעת שבית המשפט מוסמך להחליט על ביטול ייפוי הכוח המתמשך במקרה שמיופה הכוח לא הפעיל את סמכויותיו כראוי כלפי הממנה.

עם פטירתו של הממנה מוסמך מיופה הכוח לענייני הרכוש, כל עוד לא הוסמך גורם אחר כדין, להמשיך לטפל בתשלומים שוטפים, ניהול שוטף של נכס או עסק ותשלום הוצאות אבלות (מוגבל לתקופה של 90 יום מיום הפטירה).  ביצוע הפעולות החורגות מפעולות אלו מחייב את אישור בית משפט.

בכל מקרה מיופה הכוח מחויב לשמור על ענייניו ועל טובתו של הממנה, ואסור לו לפעול בניגוד עניינים.

במקום אפוטרופוס

ייפוי הכוח המתמשך שם את האדם במרכז, כשהשאיפה היא לכבד את רצונו של הממנה, לשמוע אותו, לשתף אותו בקבלת ההחלטות תוך עידוד חיים עצמאיים. ייפוי כוח מתמשך בא למעשה להחליף את צו האפוטרופסות ולמנוע את הצורך לפנות לבית המשפט במקרה של פגיעה בכשירות.

עו"ד יקירה טובבין (צילום: רינת גולדמן)
עו"ד יקירה טובבין | צילום: רינת גולדמן

הסדרת ייפוי כוח מתמשך היא חובה לכל אדם המעוניין בשלוות נפש ואיכות חיים בשנות הזיקנה או במקרים בהם יהפוך לסיעודי (עקב מחלה או תאונה) ולא יוכל לקבל החלטות ולנהל את ענייניו.

עו"ד יקירה טובבין מוסמכת מטעם משרד המשפטים לערוך ייפויי כוח מתמשכים.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.