ועדת ערר קיבלה לאחרונה ערעור שהגיש צעיר על החלטת קצין התגמולים שלא להכיר במחלת הטרשת הנפוצה שהתגלתה אצלו בתקופת השירות הצבאי. הוועדה קבעה כי יש מחקרים המצביעים על קשר בין מתח נפשי לבין התפרצות מחודשת של המחלה. עוד נקבע כי הקצין היה חשוף למתח רב שנבע מאחריותו לפקודים דתיים עם בעיות משמעת קשות, חוסר שינה ומפקד פלוגה ביקורתי.

הצעיר, יליד 1994, התגייס ב-2013 במסלול ישיבות הסדר. ב-2014 החל לשרת ב"גבעתי" במסלול של בני ישיבות. הוא שירת בקו עזה ובהמשך יצא לקורס קצינים. במסגרת הקורס הוא התלונן על קשיי ראייה מסוימים.

לאחר קורס הקצינים, באוקטובר 2016 הוא שובץ בתפקיד של מפקד מחלקה בגדוד "נצח יהודה" שבחטיבת "כפיר". הוא שרת שם כארבעה חודשים עד שסיימו את המסלול. בפברואר 2017 עבר לתפקיד מפקד מחלקה בפלוגה המסייעת בגדוד.

לטענת הצעיר, כבר בתפקידו כמפקד במסלול "נצח יהודה" נאלץ להתמודד עם אחריות ולחץ רבים. לטענתו, מדובר היה במחלקה מעורבת עם בעיות ת"ש ומשמעת קשות (בין היתר סירובי פקודה תכופים, בריחת חיילים ואף ניסיונות התאבדות). עוד לדבריו, ביולי 2017 הגיע לפלוגה מפקד חדש שנהג עם המפקדים ביד קשה, ובמיוחד עמו.

באוגוסט 2017 הוא החל לבצע עם חייליו אימון קיץ. הצעיר תיאר כי במהלך שבוע זה היה מתח רב עם החיילים, הוא לא ישן הרבה ברוב השבוע והתרגיל האחרון הופסק באמצע בשל חוסר משמעת של החיילים.

לדבריו, ביום שישי של אותו שבוע הרגיש כי צד ימין של הפנים שלו חסר תחושה, אך חשב כי הדבר קשור לעייפות. הוא נח אך התחושה לא חלפה עד צאת השבת. בהמשך הוא החל לחוש חולשה ביד ימין. הוא הופנה למיון ובבירור הרפואי אובחנה אצלו טרשת נפוצה.

ב-2017 הוא הגיש תביעה להכרה בנכותו כנובעת משירותו הצבאי אך קצין התגמולים דחה את תביעתו. הדחייה התבססה על חוות דעת רפואית שלפיה אין אסכולה בדבר קיומו של קשר בין דחק נפשי לבין טרשת נפוצה.

הצעיר ערער על ההחלטה והגיש חוות דעת רפואית נגדית שלפיה מחקרים רבים הדגימו קשר בין מצבי דחק ובין החמרה בחומרת טרשת נפוצה והופעת התקפים חדשים של המחלה.

מצבי דחק מורכבים

ועדת הערר שבבית משפט השלום בראשון לציון, בראשות השופטת צבייה גרדשטיין פפקין, קיבלה את הערעור חלקית.

הוועדה ציינה כי הפסיקה קבעה בעבר שאין אסכולה רפואית מבוססת דיה בדבר קיומו של קשר סיבתי בין מצבים של דחק נפשי לבין טרשת נפוצה. עם זאת, בשנים האחרונות הספרות הרפואית, ובהתאם גם הפסיקה, החלו למצוא קשר אפשרי בין מצבי דחק לבין הישנות מחלת הטרשת הנפוצה (להבדיל מפרוץ המחלה).

הוועדה מצאה כי שירותו הצבאי של הצעיר היה רווי התמודדות עם מצבי דחק ולחץ מורכבים ביותר. זאת, במקביל לחוסר בשעות שינה רבות ויחס נוקשה מצד מפקדו. הוועדה ציינה כי מדובר בחייל מצטיין ופרפקציוניסט שקיבל תעודות הצטיינות בקורסים השונים וביקש לבצע את שירותו הצבאי על הצד הטוב ביותר.

בשקלול הנתונים קבעה הוועדה כי יש להכיר בקשר בין השירות הצבאי לבין החמרה של 50% במחלת הצעיר.

קצין התגמולים חויב בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 שקל.

ב"כ המערער: עו"ד סיגל יער

ב"כ המשיב: עו"ד אלון לוי ליטן פרקליטות מחוז מרכז-אזרחי

עו״ד אריק שלו עוסק/ת ב- דיני צבא ובטחון
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.