בפסק דין שניתן באפריל בבית המשפט המחוזי בירושלים חויבה חברת הביטוח "הפול" להחזיר יותר מ-2.2 מיליון שקל למשרד הביטחון, על תגמולים ששילם ועוד ישלם לחייל צעיר שנפגע באורח קשה בתאונת אופנוע, ונותר עם יד משותקת.  

התאונה אירעה לפני כ-7 שנים, כשרכב חתך את מסלול הנסיעה של הקטנוע עליו הורכב החייל, והעיף אותו.  החייל הגיש תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון שיכיר בו כנכה צה"ל על כל המשמעויות הכלכליות העולות מכך.

בתום בדיקה של ועדה רפואית נקבעה לחייל נכות של יותר מ-55% בין היתר עקב שיתוק מלא של יד שמאל וצלקת, ובהתאם לכך, נשא משהב"ט בכל ההוצאות הרפואיות שלו והחל לשלם לו קצבה חודשית.

באוגוסט 2015 הגיש עו"ד שחר נוביק ממשרד נוביק, גדות, מאירוב תביעה להחזר הכספים הללו מחברת הביטוח של הקטנוע – "הפול".

עיקר המחלוקת עם חברת הביטוח נסב על סכום ההחזר: בעוד שמשרד הביטחון טען כי סכום התגמולים שישלם לנפגע יגיע ל-2.7 מיליון שקל, טענה "הפול" באמצעות עו"ד עוזי הלוי, כי לכל היותר עליה להחזיר כ-645 אלף שקל.

לפי השכר הממוצע

בפסק הדין שהכריע במחלוקת העדיף סגן נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים אהרן פרקש את מרב תחשיבי הנזק של משרד הביטחון וחייב את "הפול" בהחזרים של יותר מ-2.2 מיליון שקל כאמור.

כך למשל, השופט הסכים עם טענת משרד הביטחון כי התאונה הגבילה את יכולת ההשתכרות של החייל הצעיר, אף שאין לכך אינדיקציה בפועל משום שמאז התאונה הוא עדיין לא ניסה למצוא עבודה ולהתפרנס בכוחות עצמו.

השופט הוסיף כי המדד לחישוב הפסדי השכר והפגיעה בכושר ההשתכרות שמשרד הביטחון ייאלץ לשאת בהם ייערך לפי נכות של 50% (אחוזי הנכות על השיתוק) ועל בסיס השכר הממוצע במשק. משך התקופה שלה זכאי הנפגע להחזר על הפסדי שכר היא מיולי 2011 (יום שחרורו מצה"ל) ועד מועד מתן פסק הדין (אפריל 2018), בניכוי 24 חודשים שבהם היה מעורב בהליכים פליליים.

בסך הכל נפסקו למשרד הביטחון החזרים של 1,724,991 שקל על אובדן כושר השתכרות והפסדי שכר ופנסיה.

בנוסף חויבה "הפול" לשלם למשרד הביטחון עבור הוצאות על עזרת צד שלישי להן נזקק הנפגע בסמוך לאחר התאונה וככל הנראה יזדקק להן לאורך כל חייו בהתחשב במגבלה שלו. ההחזר נפסק אגב אף שהנפגע הודה כי לא שכר עזרה מקצועית והסתייע על ידי משפחתו. בסך הכל הועמד הסכום ברכיב זה על 336,666 שקל.

לכך התווספו עוד 30 אלף שקל על הוצאות ניידות שסביר להניח שמשרד הביטחון יצטרך לשלם לו משום שהוא לא יכול להתנייד בתחבורה ציבורית וחייב לנסוע ברכב פרטי או במוניות.

כמו כן, ו"לאור גילו של הנפגע, נכותו הרפואית הצמיתה ו-5 ימי אשפוז" החליט השופט פרקש לכלול בהסדר פיצויים של 105,843 שקל ברכיב כאב וסבל.

בסופו של דבר, זכה משרד הביטחון בהחזרים על הפסדי שכר (לעבר ולעתיד), עזרת הזולת, הוצאות ניידות, כאב וסבל והוצאות רפואיות. סך הכל חויבה הפול לשלם לו 2,222,500 שקל, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של 338,042 שקלים.

ב"כ משרד הביטחון: עו"ד שחר נוביק ממשרד נוביק, גדות, מאירוב

ב"כ חברת הביטוח: עו"ד עוזי לוי

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל