בבקשה לאישור עתירה ייצוגית נגד משרד התחבורה נטען כי המשרד פעל בניגוד לחוק כשמנע מתלמידים להוציא תעודת משיט עקב מצבם הרפואי. בית המשפט לעניינים מנהליים בפתח תקווה התבקש להורות למשרד התחבורה לשנות את דרכו ולפצות כל תלמיד פגוע בעלות שכר הלימוד ונזקים נוספים.

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד ורד כהן, טען העותר כי קיבל אישור ללמוד בקורס סקיפרים בבית ספר לשיט ששייך למשרד התחבורה לאחר שעמד בכל הדרישות וצירף את כל המסמכים הרפואיים הנדרשים.

במשך כשנתיים הוא שקד על לימודיו ועבר את כל הבחינות העיוניות אולם יום לפני שניגש לבחינה המעשית (הטסט) משרד התחבורה שלל את זכאותו לגשת לבחינה בטענה שמצבו הרפואי לא מאפשר לו להשיט יאכטה.

בכך, נמנע ממנו לקבל תעודת משיט על אף ששילם את מלוא שכר הלימוד והאגרה עבור הבחינה. עוד נטען כי מאחר שמשך הלימודים עומד על שנתיים, ואלה כבר חלפו, העותר לא יוכל לגשת לבחינה גם אם טענותיו יתקבלו, ויהיה עליו להתחיל את הלימודים מהתחלה.

בעתירה נטען כי משרד התחבורה פעל בניגוד לתקנות הספנות המתירות לו להתלות תעודת משיט בגלל מצב רפואי רק למי שיש כבר תעודה ומצבו הרפואי השתנה מאז שקיבל אותה.

מכאן, שהמשרד לא היה רשאי למנוע מתלמידים לסיים את הקורס, במיוחד לנוכח העובדה שאושר להם להתחיל בו על סמך המסמכים הרפואיים שלהם. בכך, המשרד הוביל אותם להוציא סכומי עתק מתוך ההנחה שהם עומדים בתנאים הנדרשים לקבלת רישיון משיט.

לטענת העותר הדרך הנכונה לפי התקנות הייתה לאפשר לתלמידים לסיים את הקורס, ורק אז לדרוש מהם להוכיח שמצבם הרפואי לא השתנה.

חוסר תום לב

בעתירה נטען כי ישנו תלמיד נוסף שזכאותו לגשת לטסט נשללה יום לפני המועד. אלא שבמקרה שלו, לאור פנייתה של עו"ד כהן למנהל אגף כלי השיט, אושר לו לגשת לבחינה והוסכם כי מצבו הרפואי ייבדק לאחריה.

אולם אחרי שעבר את הטסט בהצלחה נמנע ממנו לקבל את התעודה אף שהגיש מסמכים רפואיים שמעידים כי הוא כשיר לחלוטין להשיט יאכטה, מבלי שהתאפשר לו לעיין בחוות הדעת הרפואית שעל בסיסה ניתנה ההחלטה.

בהקשר זה נטען כי התקנות לא מאפשרות לתלמידים שנדחו על בסיס רפואי לערור לוועדת החריגים מה גם שממילא לא יושב בה רופא מוסמך.

לפיכך ביקש העותר להורות למשרד התחבורה להוסיף לתקנות את האפשרות להגיש על החלטה מעין זו ערר שידון בפני ועדה שכוללת שלושה רופאים.

כמו כן נטען כי משרד התחבורה צריך לפצות את התלמידים שהוטעו לחשוב כי אישור הלימודים שניתן להם משמעותו שהם יכולים לעבור את הקורס במלואו, כאשר בפועל נהגו כלפיהם בחוסר תום לב וגרמו להם לזרוק את מיטב כספם לטמיון.

סכום הנזק נכון לעכשיו הוערך בהתאם לנזק שנגרם לעותר ששילם 22,000 שקל עבור הקורס ואגרת הבחינה. לפי הנטען בעתירה יש עוד תלמידים רבים כמותו והנזק לכלל חברי הקבוצה עומד על מיליוני שקלים.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה:

"העתירה טרם התקבלה למשרדנו. כשתתקבל נגיב בהתאם בבית המשפט כמקובל."

לקריאת העתירה בת"צ 26908-09-18

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל