בית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב ביטל לאחרונה החלטה המורה לאזרחית רוסיה, השוהה בישראל שלא כדין, לצאת מן הארץ. השופטת מיכל אגמון-גונן קיבלה את בקשת רשות הערעור שהגישה האישה – סבתא לחייל בגולני – נגד ההחלטה, תוך שקבעה כי בתקופת מלחמה ראוי לבוא לקראת החיילים, וודאי שלא להכביד עליהם ולפגוע בבני משפחותיהם.

המבקשת (63) היא אם לשתי בנות וסבתא לחמישה נכדים, כולם ישראליים. נכדה הבכור, כאמור, משרת ביחידת גולני. בשלהי 2017 נכנסה האישה לישראל כתיירת אך מעמדה מעולם לא הוסדר כך שלמעשה היא שוהה כאן שלא כדין. לדבריה, היא מתגוררת אצל בתה החולה ומסייעת לה בגידול הילדים – נכדיה.

בינואר האחרון פנתה האישה לרשות האוכלוסין וההגירה בבקשה להסדיר את מעמדה בהתאם לנוהל "הורה קשיש ובודד של אזרח ישראלי". בקשתה נדחתה מהנימוק שהיא שוהה מזה שנים רבות בישראל שלא כדין, תוך שנקבע כי עליה לעזוב את הארץ. האישה פנתה לבית הדין לעררים בעתירה לסעד זמני שימנע את הגירוש, אך נדחתה. מכאן בקשת רשות הערעור שהוגשה לבית המשפט במאי האחרון.

לטענת האישה, אין ספק שהיא זכאית למעמד בישראל מכוח נוהל הורה קשיש, ובקשתה נדחתה מסיבה טכנית בגלל שהיא כבר שוהה בישראל שלא כדין. בנסיבות אלה נטען כי ההחלטה לגרשה לרוסיה כתנאי לדיון בבקשתה – כשאין לה שם בית, משפחה או הכנסה – היא בלתי מידתית ויש לבטלה.

רשות האוכלוסין, לעומתה, טענה שהחלטת הגירוש סבירה לחלוטין ואין להתערב בה. הרשות הוסיפה שמדובר באישה שאינה ישישה, אשר מסוגלת לחזור לרוסיה ולנהל משם את בקשתה להסדרת מעמד בישראל, מבלי שתישקף לה סכנה כלשהי.

הנזק עולה על התועלת

השופטת אגמון-גונן הסבירה שיש לבחון את בקשת האישה בראי סיכויי הערר ומאזן הנוחות. היא ציינה שבשלב זה לא ניתן לדעת מהם הסיכוי שהערר יתקבל, שכן טרם התברר לעומק מדוע המבקשת שהתה בישראל למשך תקופה כה ארוכה ללא מעמד מוסדר. מכל מקום, בהתחשב בכך שעולה מהבקשה כי היא נמצאת בארץ כדי לטפל בבתה החולה ובנכדיה – העריכה השופטת שהסיכויים אינם מבוטלים.

אשר למאזן הנוחות קבעה השופטת שהוא נוטה במובהק לטובת האישה. "המלחמה בעיצומה אנו שרויים מעמידה באור מיוחד את נסיבות המקרה של המבקשת, הן בישראל, הן ברוסיה. במצב הקיים נוכחותה של המבקשת בביתה של בתה החולה, ובעזרה בטיפול בה ובנכדיה היא ממשית", כתבה.

בהקשר לכך הוסיפה השופטת כי היכולת של המבקשת להתקיים בבטחה ברוסיה ולנהל משם הליך לקבלת מעמד בישראל, בזמן מלחמה, מוטלת בספק רב. הנזק עבורה עולה לאין שיעור על הנזק שייגרם, אם בכלל, מהישארותה בארץ.

עוד כתבה השופטת כי במציאות הקשה שבה אנו נמצאים יש להעניק לחיילים הנלחמים על קיומה של המדינה – ובכללם נכדה של המבקשת – את כל התמיכה לה הם נזקקים ממשפחותיהם, וודאי שלא להוסיף ולהכביד עליהם במניעת סיוע אלה לאלה בתוך המשפחה.

לפיכך היא קבעה שאין לגרש את המבקשת או להשימה במשמורת עד חודשיים לאחר החלטתו הסופית של בית הדין לעררים בערר שהגישה. רשות האוכלוסין חויבה לשלם לאישה ובנותיה הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 7,500 שקל.

ב"כ האישה ובנותיה: עו"ד יפית וייסבוך ועו"ד גבריאלה גרפינקל

ב"כ רשות האוכלוסין וההגירה: עו"ד גיל בילבסקי (פמת"א)

עו"ד מיטל שוורצברג-חזן עוסק/ת ב- חוקתי ומנהלי
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.