לפי נתוני משרד החינוך, בשנת הלימודים האחרונה נפצעו יותר מ-21,000 תלמידים בתאונות בבתי הספר ובגנים. רוב התאונות קורות בזמן ההפסקה ורבות אחרות מתרחשות במהלך פעילות מחוץ לשטח בית הספר.

כך למשל, לאחרונה התקבלה בתביעה שהגיש תלמיד שנפצע בטיול שנתי. במהלך הטיול נדרשו הילדים לרדת במדרון תלול שהיו בו אבנים והתלמיד החליק ונפגע ברגלו. בית המשפט פסק לטובתו פיצוי בסך של 650,000 שקל.

הורים רבים אינם מודעים לעובדה כי כל התלמידים במערכת החינוך מבוטחים בביטוח תאונות אישיות שאמור לדאוג לכיסוי מקיף בכל ימות השבוע ובכל שעות היממה, גם אם התאונה התרחשה מחוץ למסגרת החינוכית.

איך להתנהל אחרי התאונה? האם יש צורך להוכיח מי האשם באירוע?

עורך דין עבד עודה, בעל משרד לענייני נזיקין העוסק בין היתר בייצוג תלמידים שנפגעו במסגרות חינוכיות, השיב לשאלות הגולשים.

צפו בשידור החי >>

ורד שאלה: בני בכיתה ז'. לפני כשבוע הוא נפצע בשיעור ספורט כששיחק כדורסל. הוא נתלה על הסל, נפל ושבר את היד. איך מומלץ להתנהל?

קודם כל ורד, צריך להבין שהפוליסה לביטוח תאונות אישיות היא פוליסה שיש בה שתי תרופות. תרופה אחת היא פיצוי על נכות שתיוותר כתוצאה מהתאונה כשהנכות היא מעל 5%. התרופה השנייה היא פיצוי בגין ימי אי הכושר. ימי אי הכושר צריכים לעבור תקופה מסוימת של 55 ימים ברצף, לפי הפוליסה החדשה של שנת 2019-2020, ושהילד ייעדר בפועל מבית הספר במשך התקופה הנ"ל או שייעזר בציוד נלווה רפואי במשך התקופה הנ"ל כך שתקום לו הזכות לפיצוי. לכן, קודם כל צריך לפנות למבטחת ולאחר מכן מתחילים בבירור ומביאים לחברת הביטוח אישור מבית הספר אודות תקופת אי הכושר ולאחר מכן התלמיד נבדק על ידי מומחה רפואי וככל שתיוותר נכות הוא גם יהיה זכאי לפיצוי בגין נכות וגם לפיצוי בגין תקופת אי הכושר.

ירון שאל: במהלך חופשת חנוכה התקיימה קייטנה בבית הספר במקביל לשיפוצים שנערכו במקום. בתי בת ה-7 נפלה בחצר לבור ושברה את הירך. היא הייתה כחודש וחצי בבית. יש לי זכאות לפיצוי?

הזכאות לפיצוי היא בשני מישורים, גם במישור ביטוח תאונות אישיות על אף שהתאונה לא קרתה במסגרת חינוכית בית ספרית, מאחר והפוליסה לביטוח תאונות אישיות מכסה תלמידים במשך 24 שעות ביממה ולא משנה איפה מתרחשת התאונה וקיימת גם זכות לתביעה נזיקית נגד בית הספר או נגד הקבלן שמבצע את השיפוצים בבית הספר מאחר והיה שם בור פעור במקום אליו נפלה הילדה ושברה את הירך.

חיים שאל: בני בכיתה ג', נפל מהאופניים אחה"צ באזור הבית ושבר שתי שיניים. האם המקרה מכוסה בפוליסת ביטוח התאונות האישיות של בית הספר?

לגבי שיניים, עד היום המצב היה שלפי הפוליסה לביטוח תאונות אישיות תלמידים בגין אובדן שן היה התלמיד זכאי לקבל פיצוי. בפוליסה החדשה של שנת הלימודים הנוכחית אין בכלל איזכור של השיניים לכן העניין יידון בהמשך במסגרת הפסיקה או ההתנהלות שבין עורכי הדין לבין המבטחות ובסופו של דבר יימצא פתרון גם לעניין הזה.

אלון שאל: ליוויתי את הכיתה של בתי להצגה. בדרך חזרה לא שמתי לב, נתקלתי בספסל וסובבתי את הקרסול. מאז אני חש כאבים ומגבלת תנועה. ניתן לתבוע את פוליסת הביטוח?

התשובה היא כן. הפוליסה לביטוח תאונות אישיות לא מכסה רק את התלמיד אלא גם הורה. אולם, ההורה ייחשב כמוטב בפוליסה בנסיבות שבהן הוא מלווה את בנו במסגרת החינוכית לטיול, לפעילות כלשהי בבית הספר, ולכן אם מתקיים התנאי בלעדיו אין שהוא מלווה את בנו במסגרת החינוכית, שאז תקום לו הזכות לפיצוי על פי הפוליסה לביטוח תאונות אישיות.

עדי שאלה: בתי נכוותה בטיול של הצופים. האם חלה במקרה זה הפוליסה של משרד החינוך?

במסגרת הפוליסה לביטוח תאונות אישיות קיימת החרגה לנכות שהיא נכות אסתטית. לכן במקרה שבו הנכות היא נכות אסתטית קודם כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה לבדוק האם הצלקת היא תפקודית. אם היא תפקודית יקום פיצוי. אם הצלקת היא אסתטית בלבד, לא יקום פיצוי והתרופה היחידה היא לפנות לוועדת חריגים בחברת הביטוח.

אבי שאל: איך קובעים את גובה הפיצוי שמקבלים לפי פוליסת ביטוח תאונות תלמידים?

התשובה לשאלה אבי היא שבמסגרת הפוליסה לביטוח תאונות אישיות תלמידים קיימים סכומים קבועים. זאת אומרת, הנכות המלאה לפי הפוליסה, אם בן אדם יש לו נכות בשיעור של 100%, הפיצוי המגיע לו הוא בשיעור של 400,000 שקל בקירוב, בתוספת הצמדה וריבית מיום קביעת אחוזי הנכות ובכל מה שקשור לאי כושר הפיצוי הוא 209 שקלים ליום. ככל שקיים אשפוז קיימת גם תוספת של 50% על אי הכושר באשר לימי האשפוז.

 

לוסי שאלה: כתוצאה מרשלנות של הגן בתחזוקת החצר, בתי נפלה וקיבלה מכה חזקה בראש. היא עברה זעזוע מוח ונמצאת עדיין במעקב רפואי. האם במקביל לתביעת רשלנות מול הגן ניתן להפעיל את פוליסת ביטוח תלמידים?

התשובה היא כן מוחלט. אין קשר בין התביעה הנזיקית לבין התביעה לפי הפוליסה לביטוח תאונות אישיות תלמידים ואפשר לתבוע בשני המסלולים. רצוי ונכון לעשות את זה.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל