בית המשפט למשפחה בנצרת התיר לאחרונה לפרסום פסק דין שכופה מתן טיפול אנטיביוטי לתינוק בן 25 ימים שסבל מחיידק אלים וחשש לדלקת קרום המוח. הוריו, המתגוררים ביער בצפון, סירבו בתוקף להמשך האשפוז, והבהירו כי מתן הטיפול התרופתי נוגד את תפיסת עולמם הטבעית, אך השופטת אביבית נחמיאס קבעה כי לנוכח הסכנה החמורה לשלומו של התינוק אין מנוס אלא להתערב באוטונומיה שלהם ולהחליט במקומם.

הורי התינוק החליטו בלית ברירה לקחת את בנם לבית החולים זיו שבצפת אף שאינם מאמינים ברפואה המודרנית, משום שתינוק סבל ממצוקה נשימתית וכיחלון.

בבית החולים אושפז התינוק בטיפול נמרץ ולאחר שבוצעו בדיקות חלקיות (כיוון שההורים סירבו לבדיקות מלאות) התגלה בדמו חיידק אלים והחלו לטפל בו באנטיביוטיקה תוך ורידית.

בעקבות זאת מצבו של הפעוט השתפר והוא הועבר למחלקת ילדים. הצוות הרפואי במחלקה המליץ על המשך הטיפול ל-10 ימים נוספים אך ההורים ביקשו להחזיר את בנם הביתה מתוך אמונה שזה הדבר הכי טוב בשבילו והוא לא זקוק לחומרים המזיקים יותר.

גם לאחר שמחלקת הרווחה עורבה בנושא ההורים התמידו בסירובם להישאר באשפוז וטענו כי "המערכת" רק מנסה להפחיד ולהלחיץ אותם.

כך נוצר מצב שבו הצוות הרפואי מסרב לשחרר את התינוק שנמצא לשיטתו בסכנת חיים ואילו ההורים מתעקשים. לפיכך היועץ המשפטי במשרד הרווחה פנה לבית המשפט שיורה על כפיית האשפוז ומתן הטיפול האנטיביוטי על ההורים לצורך שמירה על שלומו הגופני של הפעוט.

שני מומחים קבעו שהטיפול הכרחי

עו"ד מיה רשל ארבל (צילום: אלבום פרטי, פסקדין)
עו"ד מיה רשל ארבל | צילום: אלבום פרטי, פסקדין
טרם מתן פסק הדין החליטה השופטת אביבית נחמיאס לפגוש את ההורים בבית החולים. אולם בתום הפגישה היא הבינה שאין מנוס מהכרעה שיפוטית כיוון שההורים מסרבים בכל תוקף לשתף פעולה עם התערבות בריונית וחצופה באוטונומיה שלהם ובתפיסתם ההוליסטית.

לצורך כך זימנה השופטת שני מומחים רפואיים: מנהל מחלקת הילדים בבית החולים ורופא בעל גישה טבעית שתואמת יותר את תפיסת עולמם של ההורים.

שני הרופאים הבהירו שיש צורך בהול בהמשך הטיפול האנטיביוטי שנועד למנוע בין היתר דלקת קרום המוח שעשויה לגרום לסיבוכים מסוכנים כולל נזק נוירולוגי בלתי הפיך. הרופאים הבהירו כי השיפור במצבו של התינוק אינו סופי שכן הסיבוכים בקרב תינוקות בגילו עשויים להופיע כעבור שבוע-שבועיים.  

לנוכח עמדתם החד-משמעית השופטת החליטה להפעיל את סמכותה לפי חוק הכשרות והאפוטרופסות ולכפות את המשך הטיפול.

השופטת ציינה כי התרשמה ששני ההורים שמים את טובת הילד בראש מעייניהם אך בסופו של יום היא לא יכולה לקבל את עמדתם בהתחשב בנזק הקריטי שעשוי להיגרם לילד.  

"הכף נוטה לטובת שלומו חייו ובריאותו של הקטין הספציפי, חרף הקושי הנפשי של בני המשפחה", כתבה. "אין ספק כי בהכרעה זו הפך בית המשפט, בעל כורחו, לחוליה נוספת בשרשרת המכונה בפי ההורים כ'מערכת' שנתפסת בעיניהם כדורסנית, ואני מצרה על כך".

לסיכום השופטת הורתה על המשך האשפוז הפעוט ומתן הטיפול האנטיביוטי ל-10 ימים נוספים. יצוין כי בפסק הדין הביעה השופטת הערכה רבה למאמצים הגדולים של מחלקת הרווחה והצוות הרפואי שניסו למצוא להורים פתרונות יצירתיים כדי לסייע להם ככל האפשר.

שמות באי הכוח לא צוינו בפסק הדין

עו"ד מיה רשל ארבל עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל