השופט שלמה אלבז קיבל לאחרונה תביעה להפחתת מזונות שהגיש אב לשני ילדים בני 13 ו-14. השופט התחשב בהלכת המזונות החדשה וקבע כי על ההורים לשאת בנטל המזונות בהתאם לזמני השהות ולהכנסתם הפנויה. בתוך כך הוא קבע שלנוכח העובדה שהאב נישא מחדש והביא לעולם ארבעה ילדים נוספים, ומנגד, האם במצב כלכלי טוב מאוד, יש הצדקה להפחתת המזונות.

בפסק דין שניתן בעניינם של בני הזוג ב-2009 נקבע כי דמי המזונות החודשיים שישלם האב לאם יהיו 2,500 שקל, שכיום עומדים על 3,000 שקל לחודש.

האב טען כי חלו מספר שינויים בנסיבות המצדיקים דיון מחודש בסכום המזונות והפחתתם. בין היתר לדבריו, בתם הגדולה של הצדדים עברה לגור בפנימייה ואינה גרה עם האם. כמו כן, מאז ניתן פסק הדין הוא נישא מחדש ונולדו לו ארבעה ילדים נוספים.

הוא הבהיר כי כיום מצבו הכלכלי רע והוא שקוע בחובות כבדים של כמעט מיליון שקל. מאידך לדבריו, האם נמצאת בזוגיות עם מולטי מיליונר, גרה עמו ואינה נדרשת לשלם שכר דירה. כמו כן,  האם התקדמה בעבודתה והיא בעלת יכולת הכנסה גבוהה משמעותית ביחס אליו.

האם התנגדה להפחתת המזונות וטענה כי הסכום בו חויב האב הוא מינימלי ונקבע בהנחה שתתקיים משמורת משותפת. בפועל, האב אינו מלין את הילדים בביתו והם שהו בביתו לכל היותר כמה שעות בשנה. במצב זה, הוא אינו נושא בהוצאות כלשהן עבור הילדים.

האם הוסיפה כי מאז ניתן פסק הדין האב לא שילם את דמי המזונות וחובותיו כלפיה עומדים על מעל 210,000 שקל. היא ציינה עוד כי בניגוד לתמונה שמנסה האב להציג מצבו הכלכלי תקין. לטענתה, הכנסתו החודשית השתפרה ועולה היום על 10,000 שקל לחודש והוא גר עם משפחתו החדשה בפרויקט יוקרתי ונוהג בג׳יפ.

חלוקה שוויונית

השופט הבכיר שלמה אלבז מבית המשפט למשפחה בירושלים ציין כי מאחר שהתביעה הוגשה יום לפני שפורסמה ההלכה החדשה של העליון בתחום המזונות (בע״מ 919/15) יש להחיל על המקרה את העקרונות שנקבעו בהלכה ולקבוע כי חלוקת המזונות תהיה שוויונית לפי היכולות הכלכליות של שני ההורים ובהתאם לחלוקת המשמורת הפיזית בפועל.

השופט הבהיר בנוסף כי יש נסיבות מהותיות המצדיקות התערבות, כמו העובדה שלאב נולדו ילדים נוספים, אשר גרמה בהכרח לשינוי במצבו הכלכלי, והעובדה כי מדובר באדם שנמצא כפסע לפני קריסה כלכלית מוחלטת.  

השופט ציין כי לצורך חישוב המזונות יש להתחשב בכך שהאב אינו מקיים הסדרי ביקור קבועים עם הילדים, ואין לו הוצאות עליהם. כמו כן, את הכנסתו הפנויה של האב יש לחשב בהתאם לכלל הכנסות משק הבית המשותף עם בת זוגו כיום שעומדת על 4,415 שקל.

ביחס לאם ציין השופט כי יש להתחשב בעובדה שהיא חיה עם בן זוג אמיד, מה שמאפשר לה לחסוך כמעט את כל משכורתה, 9,357 שקל. 

עו״ד אביטל רבינוביץ (צילום: רונן עמרני, פסקדין)
עו״ד אביטל רבינוביץ | צילום: רונן עמרני, פסקדין

השופט קבע כי צרכי הילדים עומדים על 2,000 שקל לבת הגדולה ו-1,500 לבן הצעיר.

בנסיבות אלה לדבריו, על האב לשאת ב-30% מסך הוצאות הקטינים ובדמי מזונות בסך כולל של 1,050 שקל לחודש.

לא ניתן צו להוצאות.

ב״כ התובע: לא צוין

ב״כ הנתבעת: עוה"ד עדי סלומון, משרד עו"ד יגאל ארנון

עו״ד אביטל רבינוביץ עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל