בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל לפני מספר שבועות חלק מטיעוניו של אב לשניים –– בני 3 ו-8 – בנוגע לגובה המזונות בו חויב, והורה לבית המשפט למשפחה לדון בנושא מחדש.

החלק המעניין בפסק דינם של השופטים משה סובלאביגדור דורות ומרים אילני עסק בחיוב האב בסכום גבוה של 1,100 שקל עבור צרכים שאינם "תלויי שהות" (שלא קשורים לתדירות השהות עם ילדיו) כגון ביגוד, הנעלה, חינוך וחוגים. בעניין זה השופטים הגיעו למסקנה שבית המשפט לא בדק או לפחות לא נימק את הדברים באופן מספק.

לפני כחצי שנה בית המשפט למשפחה פסק בתביעות משמורת ומזונות של הורים גרושים וקבע כי האחריות ההורית על שני הילדים תהיה משותפת וזמני השהות אצל כל אחד מהם יהיו שווים, פחות או יותר.

בסוגיית המזונות הוטלו על האב מזונות בסך 1,850 שקל לחודש עבור בנו הקטן עד שיגיע לגיל 6, ועוד 1,100 שקל לחודש עבור הילד הבכור. בנוסף, חויב האב בחצי מהוצאות החינוך והרפואה של הילדים.

פסק הדין התבסס על פסק הדין העקרוני של בית המשפט העליון מהקיץ שעבר, בו נקבע כי הורים לילדים מעל גיל 6 חבים במזונותיהם באופן שווה, בהתאם לזמני השהות ויכולותיהם הכלכליות.

בית המשפט למשפחה אף החליט כי האם תשמש כ"הורה מרכז" לעניין ההוצאות הנוספות של הבן הגדול שאינן נוגעות לקיום היומיומי השוטף, וחייב את האב לשלם לה 1,100 שקל לחודש בגין חלקו בהוצאות אלו.

על פסק דין זה הגיש האב את ערעורו באמצעות עוה"ד ניר כחלון, בו העלה מגוון של טענות בנוגע לגובה המזונות.

בין היתר, הוא טען שגם אם היה מקום למנו את האם ל"הורה מרכז" סכום ההשתתפות בצרכי הבן הגדול, שאינם תלויי שהות (למשל ביגוד, הנעלה, חינוך, חוגשים), מופרז במידה ניכרת, שכן על פי הראיות ההוצאות הללו מגיעות לכל היותר לכ-600 שקל לחודש, מה גם שהאם הודתה בחקירתה שהיא לא מעבירה לו ציוד לילדים –  מה שמאלץ אותו לקנות להם דברים בעצמו.

האם, שיוצגה על ידי עוה"ד יאיר סלע, ביקשה לדחות את הערעור בין היתר בטענה שפסק הדין יישם באופן נכון את פסיקתו העקרונית של בית המשפט העליון.

אין תשתית

אלא שהשופטים סברו שאכן ישנם מספר קשיים בכל הקשור לאותו חיוב של 1,100 לחודש, אשר נבע כאמור ממינוייה של האם כ"הורה מרכז".

בין היתר, השופטים ציינו כי "פסק הדין חסר דיון והנמקה באשר לקביעת המשיבה דווקא כ'הורה מרכז'". בהקשר זה השופטים הוסיפו כי בית המשפט אף היה צריך לדון בטענת האב שלפיה אין לחייב אותו בתשלום עבור ציוד וביגוד לילדים, מפני שהאם לא מעבירה לו אותם.

כמו כן, השופטים הבהירו שלא מצאו בפסק דינו של בית המשפט למשפחה תשתית לביסוס הסכום של 1,100 שקל לחודש עבור צרכים אלה. כך למשל, אין בו קביעות ברורות בנוגע לעלות שכר הלימוד, הצהרון, הקייטנות, שיעורי העזר לילד וכדומה.

לפיכך, השופטים החליטו להחזיר את התיק לדיון מחודש בנושא המזונות בבית המשפט למשפחה.

לא נפסקו הוצאות משפט.  

ב"כ המערער: עו"ד ניר כחלון

ב"כ המשיבה: עו"ד יאיר סלע

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל