בני הזוג פנו לבית הדין הרבני האזורי בבאר שבע כשהאישה בחודש הרביעי להריונה. הם סיפרו שלאישה ילד פעוט מקשר קודם כך שעלה חשש לתחולתו של האיסור ההלכתי "מינקת חברו". הדיין ניתח את הגישות השונות בהלכה ומצא מספר סיבות להתיר להם להינשא. בין היתר הוא התחשב בכך שהאישה מעולם לא הניקה את בנה ושבן הזוג החדש יצר קשר קרוב עם הילד והתחייב לתמוך בו כלכלית.

לדברי בני הזוג, הם גרים יחד כשנה וחצי וההיריון משותף. לאישה ילד שנולד מאב אחר מחוץ לנישואים וכיום הוא בן שנה וחודשיים. האישה סיפרה שאביו של הילד נמצא בכלא בגלל אלימות שהפעיל כלפיה. .

היא הוסיפה שאבי בנה עישן סמים ומעולם לא פרנס אותו. לשאלת בית הדין היא השיבה – ״כאשר הילד נולד, לא הנקתי אותו. הוא אכל מטרנה. היה ניסיון אחד להניק, ולא הלך. מאז הלידה ועד היום לא הנקתי אותו".

בן הזוג הנוכחי נשאל אם הוא מוכן לזון ולפרנס את בנה של האישה והוא ענה בחיוב. לדבריו, הוא מתייחס לילד כבנו לכל דבר ומוכן לשאת במזונותיו בסכום של 1,600 שקל בכל חודש.

מעולם לא הניקה

הדיין הרב אברהם צבי גאופטמן הבהיר שהאיסור ההלכתי על ״מינקת חברו״ נקבע במסכת יבמות וקובע שאין להתיר נישואים בין גבר לאישה שמניקה את בנה או בתה שנולדו לגבר אחר.

ההלכה חידדה את גבולות האיסור לאימהות לילדים בני פחות מ-24 חודשים והן כולן נחשבות ״מניקות״ ואסורות. בבסיס ההלכה החשש שאם האם תינשא מחדש היא תתעבר ו״ייעכר חלבה״ כך שהיא תחדל להניק את הילד.

במקרה זה מצא הדיין לנכון להתיר את הנישואים, אף שהילד בן פחות משנתיים. הוא ציין שבהלכה ניתן למצוא גישות מקלות לגבי מינקת גרושה שכן במצב זה אביו של הילד נמצא בתמונה וידאג לתזונתו, כך שאין לחשוש שהאם תפסיק להניק אותו.

לדבריו, אף שהאם כאן אינה גרושה אלא נחשבת לפי ההלכה ״מזנה״ (מקיימת קשרים מחוץ לנישואים) ניתן להשליך על המקרה את אותו היגיון ולהניח שהאב ידאג לתזונת בנו. לכך יש להוסיף את התועלת בעובדה שאם האישה תינשא החשש שתנהג שוב בהפקרות קטן.

נימוק נוסף להיתר מצא הדיין בכך שהאם כבר מעוברת. הוא הבהיר שיש גישות הלכתיות שאוסרות על הנישואים גם במצב זה, מהחשש שמא כל אישה מינקת שתרצה להינשא תפעל להיכנס להיריון אך ראוי לאמץ את הגישות המקלות מאחר שלא מדובר בחשש ממשי שכן ״היכולת להתעבר אינה נתונה בידה״.

לבסוף התחשב הדיין בעובדה שהאישה למעשה מעולם לא הניקה את בנה ושנישואיה למבקש ייטיבו עם העובר ועם הילד. הדיין הסביר שכיום ממילא רוב הנשים לא מניקות יותר מ-18 חודשים ורבות מהן, כמו במקרה זה, מזינות את ילדיהן בתחליפי חלב.

זאת ועוד, ניכר לדבריו שהנישואים יתרמו ליציבות התא המשפחתי של בני הזוג ויועילו גם לילד הגדול לנוכח התחייבות האיש לתמוך בו כלכלית והקשר שנוצר ביניהם.

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו 

עו"ד מירב לוי עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

 

פסקדין