בני הזוג חיים בנפרד מאז סוף שנות ה-90. הם נפגשו לאחרונה בבית הדין הרבני בפתח תקווה במסגרת תביעת גירושין שהגיש הבעל. האישה, שבשנים שחלפו ניסתה לקבל ממנו גט ללא הועיל, סירבה ודרשה קודם את זכויותיה הכלכליות. בית הדין המליץ לה בחום לקבל את הגט לפני שהבעל ייעלם ל-20 שנים נוספות.  

ב-1998 הגישה האישה תביעת גירושין נגד הבעל. היא טענה שהוא אלים כלפיה ומכור לסמים. באותה תקופה הצדדים גרו בארצות הברית והיא עזבה עם ילדיה ובאה עמם לארץ על רקע סכסוכים ומשברים בחיי הנישואין. הבעל הכחיש בתוקף את הדברים וטען שהאישה חטפה ממנו את הילדים. לאחר מכן ועל אף בקשות חוזרות של האישה לקבל את הגט הוא לא הגיב לפניותיה או לפניות בית הדין.

בינואר השנה (2019) לאחר שנות הנתק הרבות הגיש הבעל תביעת גירושין. חודשיים לאחר מכן הצדדים הופיעו בבית הדין לדיון שבמהלכו נשאלה האישה אם היא מוכנה לקבל את הגט. היא סירבה וענתה: ״קודם שישלם לי את מה שהוא חייב״. היא הסבירה שהאיש חייב לה מזונות וכספים בגין רכוש משותף בהיקף של כמיליון שקל.

הבעל ציין מנגד כי אין לו רכוש, ובכל מקרה הוא לא חייב לאישה ״אגורה שחוקה״. הוא הוסיף כי אם הגט לא יסודר בקרוב הוא לא יתעקש על כך ויסגור את התיק.

בנקודה זו הבהיר בית הדין לאישה שהיא ״משחקת באש״ ושהבעל יכול להיעלם אם לא תנצל כעת את ההזדמנות להתגרש.

האישה הבהירה שהיא מוכנה להמתין עוד עשרים שנה ובלבד שתקבל קודם כל את זכויותיה.

לזכות בחירות

״בתיק זה התהפכו היוצרות״ כתבו הדיינים הרב יגאל לררהרב אריאל ינאי והרב בן ציון הכהן רבין.

הם ציינו כי הבעל הודה שהוא חי כיום עם אישה לא יהודייה. על פי ההלכה, מדובר בבני זוג ״מורדים זה על זה״ ויש עילה לחייב אותם להתגרש כך שלכאורה האישה לא יכולה לעכב את הגט עד לגביית החוב.

עם זאת לדבריהם, אין זה ראוי שלאחר כל השנים בהן הבעל גרם לסחבת הוא ״יקצור את הפירות ההמתנה״ וכי בקשתו להתגרש תיענה באופן מיידי. הם כתבו כי זכותה של האישה לאחר כל שנות ההתעלמות לבקש לעכב את ביצוע הגט עד שהבעל יסדיר את חובותיו כלפיה.

עו"ד מוטי ישר (צילום: גלית יוסיפוב)
עו"ד מוטי ישר | צילום: גלית יוסיפוב

בנסיבות אלה הורו הדיינים לאישה להגיש את פירוט החובות שלטענתה על הבעל לשלם לה לצורך מתן החלטה בנושא.

על אף האמור המליצו הדיינים בתוקף לאישה להסכים לקבל את הגט מייד וללא תנאי ״ולזכות לפחות בחירות המיוחלת על ידה״. ״מהיכן הביטחון כי אי קבלת הגט תגרום לבעל לשלם את חובו לאישה״? כתבו.

הם הוסיפו כי אם לא תסכים האישה לקבל את הגט מיידית ההליך עלול להשאיר אותה ״קירחת מכאן ומכאן״ – ללא זכויות וללא גט.

לא ניתן צו להוצאות.

שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בהחלטה

עו״ד מוטי ישר עוסק/ת ב- דיני משפחה 
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל