שופטת בית המשפט למשפחה באשדוד רותם קודלר עיאש הביעה מורת רוח מעמדת האפוטרופוס הכללי שסירב לאחרונה למתווה שיאפשר להורים לילדה בת 9.5 הסובלת משיתוק מוחין בעקבות רשלנות רפואית לממן מכספי הפיצויים שקיבלה מהמוסד הרפואי בניית בית שיותאם לצרכיה. "אנו חיים במדינה בה חיים אנשים חופשיים... אימתי במדינה דמוקרטית תתערב המדינה בבחירת מקום מגורים?", תמהה השופטת וקיבלה את בקשת ההורים.  

הילדה – שנולדה עם מוחין עקב רשלנות רפואית בלידה – קיבלה פיצויים של 1.8 מיליון שקל לאחר שהוריה הגישו תביעת רשלנות רפואית נגד בית החולים. במסגרת ההליך זכו גם ההורים בפיצויים של 1.15 מיליון שקל ורכשו בכסף זה מגרש.

בבקשה שהגישו בשנה שעברה לבית המשפט למשפחה הם ביקשו לאשר להם להשתמש בכספי הפיצויים של בתם כדי לבנות על המגרש בית שיותאם לצרכיה המיוחדים של בתם.

הם הסבירו כי כיום הם מתגוררים בדירה שכורה שאינה מאפשרת להם לשקם את בתם ולטפל בה כמו שצריך. עוד הם הוסיפו כי הם לא זכאים למשכנתא מאחר שהאם לא עובדת ומקדישה את זמנה לטיפול בילדה.

אלא שהאפוטרופוס הכללי הביע התנגדות למהלך. הוא הציג בבית המשפט את עמדת היחידה הכלכלית שקבעה בין היתר כי הקטינה לא תזכה לתשואה מרכישת הבית וכי מוטב לו ההורים ימצאו בית באזור זול יותר כדי שהעסקה תשתלם לה כלכלית.

לנוכח עמדת האפוטרופוס ניסתה השופטת קודלר עיאש לגבש מתווה מוסכם שיגרע מה"נזק" שלכאורה ייגרם לקטינה אם הוריה ישתמשו בכספים. אלא שהצעתה כי ההורים ישתמשו בחלק מהפיצוי ויחזירו אותו בתשלומים לא מצאה חן בעיני האפוטרופוס הכללי.

"לא עסקה כלכלית"

בשלב הזה השופטת החליטה להכריע בבקשה וניכר כי עמדתו הנוקשה והפטרנליסטית של האפוטרופוס לא הייתה לרוחה. השופטת ציינה כי הגישה הזו רק מקשה על ההורים שמתמודדים עם קשיים לא פשוטים "בלא כל סיוע מיוחד ממדינת ישראל".

השופטת הבהירה עוד כי ההצעה שההורים ימצאו עסקה כלכלית יותר אינה מתקבלת על הדעת. "לגדל ילד בעל צרכים מיוחדים – זוהי אינה עיסקה כלכלית. זהו מצב חיים עימו יש להתמודד ועל ביהמ"ש מוטלת חובה להקל בכל מקום בו ניתן להקל", כתבה.

כמו כן קבעה השופטת כי האפוטרופוס לא מוסמך לקבוע לתא משפחתי היכן להתגורר תוך שהזכירה כי בכל זאת אנחנו חיים במדינה חופשית ודמוקרטית.

"טובתה של קטינה אינה כי כספי חשבון הבנק שלה ישאו פירות, שכן היא אינה אשת עסקים, היא קטינה במצב סיעודי מורכב וטובתה היומיומית מורכבת מן האופן שבו הוריה ובני משפחתה הקרובה... יוכלו להתעורר כל בוקר בבית שמתאים לצרכיה, להיות מסוגלים לפרנס את עצמם ובאותה בכבוד, שכן אחרת – מי יטפל בא'?", כתבה.

לפיכך השופטת דחתה את עמדת האפוטרופוס וקיבלה את בקשת ההורים. בהתאם למתווה שגיבשה היא התירה להורים להשתמש ב-1.3 מיליון שקל מכספי הפיצויים לבניית הבית, והורתה להם להחזיר מדי חודש לחשבונה 1,500 שקל. עד שכל הכסף יוחזר יירשמו חלק מהזכויות בבית לטובת הילדה.

השופטת סיימה את פסק הדין באיחולים כי להוריה ואחיה של הילדה יעמדו כוחות הגוף והנפש להמשיך לטפל בה במסירות אין קץ, כפי שהם עושים היום.

ב"כ המבקשים: עו"ד שרית דהן כהן

עו"ד חיים נ. אלקבץ עוסק/ת ב- דיני משפחה 
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה

המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל