בית המשפט למשפחה בחיפה דחה לאחרונה תביעה שהגיש אב לילדה להפחתת מזונותיה המשולמים לגרושתו. לדבריו, מאז הגירושים הוא הקים משפחה חדשה, ותשלום המזונות הנוכחיים מותיר אותו ואת זוגתו מדי חודש עם מאות בודדות של שקלים בלבד. הוא טען כי בעוד הוא נאנק תחת הוצאותיו, גרושתו מרשה לעצמה לא לייצר הכנסות נוספות למען בתם. השופטת ענבל קרן דחתה את טענותיו, והותירה את המזונות שבהסכם הגירושים על כנם.

הצדדים הם נשואים לשעבר והורים לילדה בת 11. בהסכם הגירושים שאושר בשנת 2017, הוסכם ביניהם כי האחריות ההורית על הילדה תהיה משותפת, וכי האב ישלם עבורה מדי חודש מזונות בסך 1,800 שקלים. לימים הכיר האב אישה אחרת, ממנה הביא לעולם שתי בנות נוספות, בנות 5 ושנתיים וחצי. במרץ 2021 הוא הגיש את התביעה לבית המשפט.

לטענתו יש להפחית את המזונות בשל מספר סיבות, ביניהן שיפור במצבה הכלכלי של האם והקמת משפחתו החדשה. ביחס לסיבה הראשונה נטען כי מאז הגירושים האמיר שכרה של האם, מורה במקצועה, ביותר מ-2,000 שקלים, כאשר אם תעבוד במשרה מלאה תקבל 2,000 נוספים. עוד נטען כי האם מסוגלת להגדיל את הכנסותיה באמצעות מתן שיעורים פרטיים, ומכאן שאינה מנצלת את מלוא פוטנציאל השתכרותה.

אשר לסיבה השנייה סיפר האב כי מאז שנולדו בנותיו הנוספות הוצאותיו גדלו משמעותית, וכיום נותרים לו ולזוגתו מדי חודש כ-665 שקלים בלבד. כשעומת עם העובדה שנסע לחו"ל, הסביר כי נסיעותיו מומנו על ידי חברו. בנסיבות אלה ביקש האב להקל מעליו את עול מזונות בתו הבכורה.

מנגד טענה האם כי הכנסותיו של בעלה לשעבר תפחו ביותר מ-7,000 שקלים מאז הגירושים, ובניגוד לגרסתו – לו ולזוגתו הנוכחית נותרים מדי חודש יותר מ-10,000 שקלים למחיה. לדבריה, טענתו לפיה חבר מימן עבורו טיולים בחו"ל מגוחכת. משכך היא עתרה להותיר את המזונות על כנם.

היה צפוי שיקים משפחה

השופטת קרן הסבירה שבקשה להפחתת מזונות צריכה להישען על שינוי נסיבות מהותי ובלתי צפוי שהתחולל מאז הסכם הגירושים. לדבריה, זה אינו המקרה.

אמנם, שכרה של האם עלה מאז הגירושים אלא שאין בכך משום שינוי נסיבות מהותי המהווה עילה להפחתת מזונות. "הצדדים התגרשו כשכל אחד מהם בתחילת דרכו המקצועית. כשם שצפוי היה שהתובע ישאף להתבסס ולשפר את מצבו הכלכלי, כך גם לגבי הנתבעת", כתבה השופטת.

בתוך כך היא דחתה את ניסיון האב להיתלות באי-מימוש מלוא פוטנציאל האם כהצדקה להקטנת המזונות. השופטת ציינה שהאם בעלת נכות ואי כושר עבודה בשיעור 75% ולמרות זאת עובדת מדי יום בשני בתי ספר שונים, כך שטענת האב שהיא מכלה את זמנה לריק – אינה יכולה להתקבל.

עוד קבעה השופטת שגם הקמת משפחתו החדשה של האב אינה יכולה לשמש כהצדקה לקבלת תביעתו. היא הדגישה שהצדדים נפרדו צעירים ומשכך ניתן היה לצפות במעמד הגירושים שכל אחד מהם יפעל להקמת תא משפחתי חדש, הטומן בחובו הבאת ילדים נוספים לעולם.

לסיום, גרסת האב כי יצא לטיולים על חשבון חברו נדחתה משלא נתמכה בראיות. לפיכך השופטת דחתה את התביעה וחייבה אותו בהוצאות בסך 4,000 שקלים.

  • ב"כ האב: עו"ד רועי לוינגר
  • ב"כ האם: עו"ד ענת שמשון ענתבי

עו"ד יהודה שוורץ עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.